De passie van Annelies Hermsen *

attachment-Annelies-Hermsen-maart-2009

Naam: Annelies Hermsen Woonplaats: EindhovenGeboren: 23 maart 1982Functie: ontwerper

Wat trekt je aan in de voedingssector?

Ik ben opgegroeid in het restaurant van mijn ouders en daardoor heb ik een passie voor eten meegekregen. Mijn ambitie lag niet bij het overnemen van het restaurant. Je past een aantal keer per jaar de menukaart aan, maar ik wil vaker en breder vernieuwen met waar ik mee bezig ben. Ik wilde iets creatiefs doen en daarom ben ik op mijn zeventiende begonnen met de Design Academy in Eindhoven. Toch wilde ik wel mijn ouders’ culinaire voetsporen achterna en dat werd tijdens de studie wel duidelijk. Ik sprak soms in de les afkeurend over het voedingsgedrag van medestudenten want zij aten uit pakjes terwijl ik duidelijk een andere visie op eten had. Docenten zagen bovendien dat ik niet in het eerste de beste Maastrichtse restaurant was opgegroeid en adviseerden mij af te studeren op een onderwerp waaruit mijn passie voor voeding blijkt. Daaruit is de formule Cocktails & Companions® ontstaan, wat in een notendop verantwoord en verleidelijk met eten omgaan betekent. Ik had plannen voor het volgen van een master en reizen maken maar ik kreeg allemaal opdrachten dus ben ik meteen begonnen. Nu, drie jaar later, zie ik dat mensen er erg voor openstaan. Ik ben niet zoals een meubelmaker waarvan het werk een blijvend resultaat is, maar mijn creaties eet je op. Het is leuk dat mijn opdrachten gevarieerd zijn. Nu ben ik voor Stayokay, een keten van dertig hostels in Nederland, bezig met het ontwerpen van een ontbijtconcept, maar ik organiseer ook een borrel ter ere van het honderdjarige bestaan van interieurbureau Eromes. Dan komen er geen borrelnootjes op tafel maar interactief gepresenteerde hapjes en drankjes op conventioneel serviesgoed. Wordt het eten biologisch? Of alles Groen? Het belangrijkste is dat het lekker is. Vanuit dat oogpunt ga ik dan mee aan de slag.


Wat heeft je in je werk geraakt?

Heel speciaal vond ik dat ik mee werd gevraagd door Design Connection Brainport, een bureau dat projecten ontwikkelt op het gebied van design en technologie, naar een evenement in Milaan. Daarvoor ontwierp ik ijsjes van een combinatie tussen Italiaanse en Nederlandse ingrediënten. Dan krijg je bijvoorbeeld ijs van olijfolie en van rode bietjes en daar kun je kaviaar van drop of tomaat aan toevoegen. De mensen daar waren zo enthousiast, ik voelde me echt een fooddesigner. Ik kreeg zeker credits voor mijn werk en hield er leuke opdrachten aan over. Soms ontwerp ik een product voor een bedrijf of rond ik een project af maar op zo’n evenement krijg je gelijk een reactie en feedback van bezoekers.


Wat zou je nog onderzocht willen zien?

Ik geef les aan Hogeschool HAS Den Bosch en daar studeerde een van mijn studenten af op wat slecht is aan voeding. Dat is interessant want daar is nogal wat verwarring over. Je hebt bijvoorbeeld verschillende gezondheidslogo’s. Het zou fijn zijn wanneer er één overkoepelend labeltje aan voedingsmiddelen gehangen wordt. Ik denk dat we stiekem heel ongezond leven. Aspartaam bijvoorbeeld, dat kan niet gezond zijn. De wetenschap is natuurlijk heel hard bezig met wat gezond is en wat niet, maar bij de consument zou hierover meer bekendheid moeten zijn. Ik ben geen diëtist maar mijn gezonde verstand zegt dat je wel in kan schatten wat je nodig hebt en dat je bij het eten van een Mars bijvoorbeeld een extra rondje moet lopen.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 3 van maart 2009 op bladzijde 21

Lees ook
Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.

De passie van:  NAV-lid Laura van der Velde

De passie van: NAV-lid Laura van der Velde

In De passie van... spraken we Laura van der Velde. Ze is onderzoekers bij de LUMC-Campus in Den Haag en mocht de VoedingNL Award dit jaar in ontvangst nemen. Van der Velde onderzoekt voedselonzekerheid in Nederland en de gevolgen daarvan voor de gezondheid en voedingsinname.

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...