De passie van: NAV-lid Arno Traa

HvA_Marieke van der Heijden_Arno Traa 3 laag

‘Inzet van biomarkers kan blessures voorkomen’, aldus docent Voeding en Diëtetiek Arno Traa.

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? 

‘Eerder deed ik een opleiding tot fysiotherapeut. Door persoonlijke omstandigheden in het tweede studiejaar moest ik min of meer noodgedwongen stoppen met de opleiding, hoe jammer ik dat ook vond, en besloot ik van studie te veranderen. 

Na meegelopen te hebben met een diëtist en een meeloopdag bij de opleiding Voeding en Diëtetiek kwam ik tot de conclusie dat ik in de voedingswereld verder wilde. Beweging en voeding sluiten immers mooi op elkaar aan en komen goed samen in deze opleiding. Ik ben toen de opleiding Voeding en Diëtetiek gaan doen aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna heb ik de master Nutrition and Health gedaan aan de WUR. Begin dit jaar ben ik afgestudeerd. 

Mijn doel was eigenlijk als onderzoeker gericht op voeding en sport aan het werk te gaan. Maar na de uitbraak van corona was het vinden van een baan lastig. Dus toen een vacature voor docent aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) voorbijkwam, greep ik mijn kans. Het docentschap leek mij altijd al wel leuk, interessant en goed bij mij passen, gezien mijn voorgeschiedenis met het geven van bijlessen en het begeleiden van practica. Zo ben ik weer, nu als docent, terug op de Hogeschool.’ 

Wat houdt uw huidige werk in? 

‘Als docent Voeding en Diëtetiek aan de HvA geef ik les in verschillende vakken. Ik geef voornamelijk projectlessen aan eerste- en tweedejaars studenten. Daarnaast geef ik practica in de keuken en de bijbehorende werkcolleges. 

In de praktische lessen probeer ik de studenten bepaalde processen te laten verklaren aan de hand van verschillende chemische fenomenen. Ik laat ze bijvoorbeeld kijken naar wat de effecten zijn van diverse bereidingstechnieken op onder meer uiterlijk, textuur en consistentie. 

Ook begeleid ik nog een afstudeerstudent met het schrijven van zijn scriptie, gericht op het opstellen van een voedingsbeleid voor een voetbalvereniging.’ 

Wat wilt u nog onderzocht zien? 

‘Ik ben erg geïnteresseerd in snel meetbare bloedbiomarkers. Daarbij denk ik aan de voetbalwereld, waarin de speeldagenkalender overvol zit; de ene speler na de andere raakt geblesseerd. Biomarkers zouden er misschien voor kunnen waarschuwen als een sporter een beetje “in het rood loopt” en bijvoorbeeld even geen wedstrijd moet spelen of een ander trainingsprogramma moet volgen. Bij mijn stage op Papendal heb ik voor een aantal veelvoorkomende parameters in de sport ook een kleine studie gedaan naar de relevantie en mogelijke inzet daarvan in de praktijk. 

Een ander interessant thema is personalised nutrition. Ik denk dat er een mooie combinatie te maken valt tussen biomarkers en gepersonaliseerde voeding en de adviezen voor sporters. Hoe vaak moet je meten, wat is relevant en waar moet je precies op letten tijdens het monitoren van sporters?’ 

Naam: Arno Traa 

Geboortejaar: 1992 

Woonplaats: Amersfoort 

Functie: docent Voeding & Diëtetiek, HvA 

Lees ook
Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Studio Groot doneert samen met Koppert Cress een prentenboek over gezonde voeding aan alle basisscholen in Westland en Midden-Delfland. Het boek vertelt kinderen de do’s en don’ts van gezonde voeding en legt uit waarom vitamines belangrijk zijn.

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Vanaf deze week gaan zestig professionele koks om een kookles te verzorgen op zestig basisscholen in Nederland, voor het event Kok in de klas. Het event is bedoeld om kinderen te leren over smaak, koken en het koksvak. Ook wil de organisatie kinderen laten kennismaken met meer verschillende soorten groenten en fruit.

Dissertatie Sanne de Laat over aanpak kind naar gezonder gewicht

Dissertatie Sanne de Laat over aanpak kind naar gezonder gewicht

Met de dissertatie Integrated care for childhood overweight and obesity promoveerde arts Maatschappij + Gezondheid Sanne de Laat in maart aan Tilburg University. Vanaf 2017 onderzocht ze het functioneren van de integrale aanpak Kind naar Gezonder Gewicht in ’s-Hertogenbosch.