De passie van: NAV-lid Corné van Dooren

Schermafbeelding 2021-05-01 om 15.00.47

‘Ik kijk uit naar onderzoek over de biodiversiteit op ons bord’

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?
In mijn jeugd woonde ik in Hattem, tussen een melkveehouderij en het bos in. Bij een goede vriend thuis hadden ze een enorme moestuin en hielden ze bijen. Daarbij mocht ik helpen. Zo is mijn passie voor natuur en voedsel ontstaan. Ik zocht een studie met een combinatie van exacte en sociale vakken en kwam zodoende bij Humane Voeding in Wageningen terecht. Daar groeide mijn interesse voor het wereldvoedselvraagstuk en het milieu. In mijn herinnering was ik de enige voedingsstudent die bij de net opgerichte vakgroep Biologische landbouw, vakken volgde en ik koos een stage in de ‘alternatieve voeding’ - zoals dat toen werd genoemd - over de calciumvoorziening van vegetariërs en veganisten. In 1989 studeerde ik af, voor zover ik kan nagaan, als de eerste ecologisch voedingskundige in Nederland.

Wat houdt uw huidige werk in?
Van 2007 tot 2021 heb ik gewerkt bij het Voedingscentrum als expert duurzaam eten. Als kennismedewerker heb ik daar het onderwerp inhoudelijk op de kaart mogen zetten en bij mogen dragen aan tal van campagnes, factsheets en tools over de onderwerpen als: duurzamer eten, keurmerken, voedselverspilling, nieuwe eiwitbronnen, ecologische voetafdruk en vegetarisch eten. Recent ben ik overgestapt van een semi-overheidsorganisatie naar een maatschappelijke organisatie: het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Het is vergelijkbaar werk, maar vanuit een andere rol. In de nieuwe functie van senior advisor sustainable diets mag ik inhoudelijk invulling geven aan het nieuwe thema ‘duurzame voedselconsumptie’ en breder onder de aandacht brengen. Daarbij staat de vraag centraal: hoe kunnen consumenten via hun voedselkeuzes een bijdrage leveren aan het behoud en herstel van biodiversiteit? En ook: hoe kunnen we samenwerken met spelers in de voedselketen, overheden, de wetenschap en andere organisaties om een planeet-vriendelijke consumptie te stimuleren. Daarbij kun je denken aan het maken van campagnes en tools; het vertegenwoordigen van WWF-NL in relevante netwerken en bijeenkomsten om via beleid de voedselconsumptie te verduurzamen; en het initiëren en begeleiden van wetenschappelijke onderzoeken. Het mooie is dat het Wereld Natuur Fonds in bijna honderd landen zit en ik samenwerk met een internationaal team van voedselexperts.

Wat wilt u graag onderzocht zien?
Hoewel ik in mijn promotieonderzoek vooral keek naar de synergie tussen gezonde en duurzame voedingspatronen vanuit broeikasgasemissies en landgebruik, ga ik me in de komende jaren meer verdiepen in natuurbehoud en biodiversiteit in relatie tot voedingspatronen. Waar ik graag onderzoek naar zou willen zien, is ten eerste naar een goede methode die de productie en consumptie van bepaalde gewassen kwantitatief kan verbinden aan verlies aan biodiversiteit. Ten tweede: ik kijk uit naar onderzoek over de biodiversiteit op ons bord en of het eten van een grotere variatie aan planten, positief effect heeft op je gezondheid. We hebben het advies om gevarieerd te eten nog nooit kwantitatief gemaakt. Een laatste belangrijke vraag is hoe we straks 10 miljard mensen eerlijk en gezond kunnen voeden met de bestaande landbouwgrond, zonder dat dat ten koste gaat van kwetsbare natuur.

Lees ook
NAV-lid Marije Seves: Hoe bewegen we consument richting duurzaam?

NAV-lid Marije Seves: Hoe bewegen we consument richting duurzaam?

Wie is Marije Seves? Geboren: 13 september 1988 Woont in: Breda Functie: Expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum 1 Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? Toen ik een jaar of 10 was, besloot mijn moeder vegetarisch te gaan eten. Ze heeft dit mij of mijn zusjes nooit opgelegd, maar één voor één besloten...

Hoe verbeter je planeet en gezondheid mensen?

Hoe verbeter je planeet en gezondheid mensen?

Alessandra Grasso promoveerde onlangs aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op basis van Europese studies analyseerde ze trends in voeding van specifieke doelgroepen. Het veld van nutrition kent veel tegenstrijdigheden. Wat gezond is voor mensen, is niet per se goed voor de planeet.

Winnaar Food Innovation Award: ‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’

Als jonge productontwikkelaar hoopt Guusje van der Vleuten (22 jaar) een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ze viel met haar Better Bites, kubusvormige vegetarische ovensnacks, in de prijzen.