De passie van... NAV-lid Joost Linschooten

Schermafbeelding 2021-04-06 om 16.39.35

In "De passie van..." zet Voeding Nu iemand uit het werkveld in de schijnwerper. Deze keer is dat Joost Linschoten, onderzoekers en docent aan de HAS.

‘Onderzoekers in het hbo hebben een brugfunctie’

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?

Na de middelbare school ben ik voedingsmiddelentechnologie gaan studeren aan de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Deze opleiding richt zich voornamelijk op technologie, terwijl mijn interesse vooral ligt bij het effect van voeding op de gezondheid. Daarom was de masteropleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht een logische volgende keuze. Na mijn afstuderen kreeg ik de kans een promotieonderzoek te gaan doen in Maastricht naar de invloed van leefstijl van vaders op genetische afwijkingen in hun nageslacht. Ik hield me bezig met toxicologie en stoffen in het lichaam die effect hebben op de gezondheid. Na mijn promotie kon ik een overstap maken naar de commerciële wereld. Ik deed klinisch onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van medisch implanteerbare apparatuur, zoals een pacemaker, interne defibrillator of insulinepompen voor diabetespatiënten. Ik heb een aantal jaar dit soort klinische studies gedaan, maar miste ook hierin de kant van de voeding. Dus als je het hebt over de passie van: mijn passie is voeding.

Wat houdt uw huidige werk in?

Sinds 2013 ben ik weer terug bij de HAS, maar nu als docent-onderzoeker bij het lectoraat Voeding en Gezondheid. Naast mijn lesgeven in het vak toxicologie, ben ik betrokken bij meerdere onderzoeken naar voeding en gezondheid. Ook begeleid en beoordeel ik afstudeeronderzoeken en help ik afstudeeropdrachten uit te zetten. Ik ben nu vooral verantwoordelijk voor de onderzoekslijn naar voeding voor senioren. Momenteel lopen er verschillende studies naar hoe we senioren meer bewust kunnen maken van het belang van een gezond voedingspatroon. De onderzoeken richten zich op gedrag en in samenwerking met studenten ontwikkelen wij ook innovatieve concepten en producten die aansluiten bij de adviezen aan en de behoefte van de doelgroep. In mijn rol als onderzoeker vertaal ik de wetenschappelijke kennis naar de verschillende doelgroepen en ook naar bedrijven. Als lid van de NAV blijf ik zelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan ik voor studenten een relevant netwerk toegankelijk maken.

Wat wilt u nog onderzocht zien?

In mijn onderzoek blijkt dat senioren zich niet altijd bewust zijn van de belangen van een gezonde leefstijl. Zij onderschatten daarbij de rol van een diëtist. Het is een misvatting dat de diëtist alleen wordt ingeschakeld bij ziekte. We weten al heel veel op het gebied van voeding en ik wil deze informatie vertalen naar adviezen voor een gezonde leefstijl voor senioren, maar ook naar een aanpak die zich richt op gedragsverandering.

Daarnaast speelt momenteel bijvoorbeeld de discussie over het eten van meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Dit soort maatschappelijke trends wil ik graag meenemen in de adviezen voor senioren. Dan gaat het niet alleen om meer eiwit, maar ook over de balans in het voedingspatroon.

Meer over
Lees ook
Kwetsbaarheid en leefstijl: een holistische benadering van gezonde veroudering

Kwetsbaarheid en leefstijl: een holistische benadering van gezonde veroudering

Door veranderingen in de bevolkingssamenstelling en een aanzienlijke verhoging van de levensverwachting groeit het percentage ouderen in Nederland sterk. Ouderen willen zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. Veel ouderen ondervinden echter een opeenstapeling van aandoeningen en fysieke, cognitieve en sociale problemen die zelfredzaamheid en een gezonde...

Thuiswonende ouderen hebben baat bij krachttraining en extra eiwit

Thuiswonende ouderen hebben baat bij krachttraining en extra eiwit

Ouderen kunnen hun spiermassa, spierkracht en fysieke prestaties verbeteren met krachttraining en voldoende eiwit in hun voeding. Zo blijven ze vitaal en kunnen ze langer thuis blijven wonen.Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research na ProMuscle in de praktijk, een interventiestudie uitgevoerd in vijf Nederlandse gemeentes....

Koolhydraatarm dieet kan gunstig zijn voor ouderen met obesitas

Koolhydraatarm dieet kan gunstig zijn voor ouderen met obesitas

Een dieet dat zeer laag is in koolhydraten en hoog in vetten, heeft gunstige effecten bij ouderen met obesitas.Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Alabama in Birmingham's Nutrition Obesity Research Center, Verenigde Staten. Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrition and Metabolism. De wetenschappers verdeelden ouderen met obesitas in twee...