De passie van... NAV-lid Joost Linschooten

Schermafbeelding 2021-04-06 om 16.39.35

In "De passie van..." zet Voeding Nu iemand uit het werkveld in de schijnwerper. Deze keer is dat Joost Linschoten, onderzoekers en docent aan de HAS.

‘Onderzoekers in het hbo hebben een brugfunctie’

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?

Na de middelbare school ben ik voedingsmiddelentechnologie gaan studeren aan de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Deze opleiding richt zich voornamelijk op technologie, terwijl mijn interesse vooral ligt bij het effect van voeding op de gezondheid. Daarom was de masteropleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht een logische volgende keuze. Na mijn afstuderen kreeg ik de kans een promotieonderzoek te gaan doen in Maastricht naar de invloed van leefstijl van vaders op genetische afwijkingen in hun nageslacht. Ik hield me bezig met toxicologie en stoffen in het lichaam die effect hebben op de gezondheid. Na mijn promotie kon ik een overstap maken naar de commerciële wereld. Ik deed klinisch onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van medisch implanteerbare apparatuur, zoals een pacemaker, interne defibrillator of insulinepompen voor diabetespatiënten. Ik heb een aantal jaar dit soort klinische studies gedaan, maar miste ook hierin de kant van de voeding. Dus als je het hebt over de passie van: mijn passie is voeding.

Wat houdt uw huidige werk in?

Sinds 2013 ben ik weer terug bij de HAS, maar nu als docent-onderzoeker bij het lectoraat Voeding en Gezondheid. Naast mijn lesgeven in het vak toxicologie, ben ik betrokken bij meerdere onderzoeken naar voeding en gezondheid. Ook begeleid en beoordeel ik afstudeeronderzoeken en help ik afstudeeropdrachten uit te zetten. Ik ben nu vooral verantwoordelijk voor de onderzoekslijn naar voeding voor senioren. Momenteel lopen er verschillende studies naar hoe we senioren meer bewust kunnen maken van het belang van een gezond voedingspatroon. De onderzoeken richten zich op gedrag en in samenwerking met studenten ontwikkelen wij ook innovatieve concepten en producten die aansluiten bij de adviezen aan en de behoefte van de doelgroep. In mijn rol als onderzoeker vertaal ik de wetenschappelijke kennis naar de verschillende doelgroepen en ook naar bedrijven. Als lid van de NAV blijf ik zelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan ik voor studenten een relevant netwerk toegankelijk maken.

Wat wilt u nog onderzocht zien?

In mijn onderzoek blijkt dat senioren zich niet altijd bewust zijn van de belangen van een gezonde leefstijl. Zij onderschatten daarbij de rol van een diëtist. Het is een misvatting dat de diëtist alleen wordt ingeschakeld bij ziekte. We weten al heel veel op het gebied van voeding en ik wil deze informatie vertalen naar adviezen voor een gezonde leefstijl voor senioren, maar ook naar een aanpak die zich richt op gedragsverandering.

Daarnaast speelt momenteel bijvoorbeeld de discussie over het eten van meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Dit soort maatschappelijke trends wil ik graag meenemen in de adviezen voor senioren. Dan gaat het niet alleen om meer eiwit, maar ook over de balans in het voedingspatroon.

Meer over
Lees ook
Ouderen met overgewicht en sarcopenie zijn mogelijk gebaat bij voeding rijk aan eiwitten en vezels

Ouderen met overgewicht en sarcopenie zijn mogelijk gebaat bij voeding rijk aan eiwitten en vezels

Eiwitten en vezels zijn belangrijk voor het microbioom. De samenstelling daarvan heeft invloed op metabole factoren en zelfs op de sterkte van de spieren. Daardoor kan een eiwitrijk en vezelrijk dieet sarcopenie tegengaan bij ouderen met overgewicht.Daarover schrijven Engelse en Australische wetenschappers in Nutrients. Het artikel is een literatuuronderzoek...

Productnieuws: Eiwitverrijkt sinaasappelsap tegen ondervoeding in de zorg

Productnieuws: Eiwitverrijkt sinaasappelsap tegen ondervoeding in de zorg

Oranka, leverancier van vruchtensappen, heeft voor de zorg een eiwitverrijkt sinsaasappelsap geïntroduceerd, Frezz E+. Volgens de producent draagt het sinaasappelsap bij aan een goede eiwitbalans bij ouderen en kan het helpen ondervoeding tegen te gaan.Met de introductie van Frezz E+ verwacht Oranka bij te dragen aan de eiwitbehoefte van ouderen. ‘Als...

Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht

Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht

Toevoeging van het E-nummer 621, ofwel mononatriumglutamaat (MSG) zou de eetlust van ouderen en zorgbehoevenden kunnen verbeteren. Er bestaat bij veel consumenten echter een grote weerstand tegen het gebruik ervan. Is die afkeer terecht, of kan deze smaakversterker veilig gebruikt worden?Personen die ziek zijn, leiden vaak aan een gebrekkige eetlust....