De Passie van Sander Kersten *

attachment-Sander-Kersten-maart-2013

Mijn passie is onderzoeken hoe het lichaam werkt in relatie tot voeding.

Hoe bent u in de voedingssector terechtgekomen?

‘Dat ik werkzaam ben binnen de sector voeding is een bewuste keuze.. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in (kracht)sport in combinatie met voeding. Ik heb me dan ook altijd veel verdiept in het menselijk lichaam, voeding en sport. Zo wist ik al veel op dit gebied voordat ik aan mijn studie Voeding en Gezondheid aan Wageningen Universiteit begon. Na deze studie ben ik Nutritionele Biochemie gaan studeren aan de Cornell University in de Verenigde Staten. Het was aantrekkelijk voor mij om daar te studeren, omdat het daar meer een opleiding is als je promoveert vergeleken met Nederland. Het gaf me veel verdieping. In Nederland vond ik het niets en ik was altijd al gefascineerd door Amerika, dus dit was voor mij een logische stap. In de VS hield ik me bezig met vitamine A en receptoren in het lichaam. Ik promoveerde in 1997. Daarna ben ik naar Zwitserland gegaan, waar ik me bezig hield met het vetmetabolisme. Dit vind ik heel interessant en heeft veel aangrijpingspunten. Ook  speelt het een grote rol in de toekomst. Na drie jaar ben ik weer naar Nederland gegaan, waar ik sinds  12,5 jaar werkzaam ben op de afdeling Humane Voeding van  Wageningen Universiteit.’


Wat houdt uw huidige werk in?

‘Mijn taken als hoogleraar in Wageningen zijn het doen van onderzoek en het verzorgen van onderwijs. Mijn ambitie ligt bij het onderzoeken naar hoe het lichaam functioneert in relatie tot voeding.. Ik ben vooral geïnteresseerd in het vetmetabolisme. In mijn onderzoek richt ik me momenteel op drie belangrijke gebieden. Zo houd ik me bezig met de regulatie van genexpressie door lipiden, met nadruk op de rol van bepaalde receptoren. Verder onderzoek ik de functionele rol van een specifiek eiwit in de vetstofwisseling. Ten derde bestudeer ik het verband tussen vetmetabolisme en ontsteking. Hiermee probeer ik samen met collega’s meer inzicht te krijgen in de relatie tussen voedingsvetten en gezondheid/ziekte. Ook proberen we de onderliggende moleculaire mechanismen van obesitas en andere metabole complicaties beter te begrijpen.


Met betrekking tot het onderwijs ben ik verantwoordelijk voor twee vakken. Het eerste vak is een algemeen voedingsvak voor studenten die niet de BSc of MSc Voeding en Gezondheid volgen. Studenten van talloze verschillende studierichtingen volgen het vak, dat overigens net als mijn andere vak volledig in het Engels wordt gegeven. Het tweede vak dat ik geef richt zich op het metabolisme en is bestemd voor studenten die de meer fysiologische en moleculaire specialisatie binnen de opleiding Voeding en Gezondheid hebben gekozen.’


Wat zou u nog onderzocht willen zien?

‘Ik vind het belangrijkte begrijpen hoe voeding nu precies werkt. Enkel een relatie blootleggen tussen voeding en een gezondheidsparameter is wat mij betreft onvoldoende. Wetenschap betekent bij uitstek dat je uitzoekt hoe dingen nu precies in zijn werk gaan en die ambitie ontbreekt vaak. Ik zou graag zien dat daar meer aandacht voor komt, omdat het ook als verankering fungeert voor de voedingswetenschap binnen de medisch/biologische wetenschappen.’


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 3/4 van maart/april 2013 op bladzijde 11

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Uit Voeding Nu 3: Het zijn niet alleen bouwstenen en smeermiddelen voor ons lichaam, vetten bepalen ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Dr. Guido Camps, dagvoorzitter en spreker op het congres VoedingNL 21 over Vet en metabole gezondheid: “Vet is gewoon de zesde smaak, naast zoet, zout, zuur, bitter en umami.”

Wat vinden diëtisten van intermittent fasting?

Wat vinden diëtisten van intermittent fasting?

Eerder publiceerde Voeding Nu een studie waaruit blijkt dat intermittent fasting kan helpen bij afvallen. Voeding Nu sprak met twee diëtisten en een leefstijlcoach over dit onderwerp. Wat is hun visie op vasten? Hoe zetten zij dit in hun praktijk in?Uit de studie bleek dat mensen die alleen tussen 3 en 7 of tussen 1 en 7 mochten eten, namen gemiddeld...