De Passie van Sieuwke de Vries *

attachment-Sieuwke-de-Vries-december-2009

‘Van huis uit ben ik organisatiepsycholoog en bedrijfskundige. Tien jaar geleden raakte ik door mijn eigen bedrijf ‘Lekker Managen’ geboeid door voeding. Lekker Managen geeft managementtrainingen voor leidinggevenden van bedrijven, met koken als hulpmiddel.

Hoe ben je in de voedingswereld terecht gekomen?

‘Van huis uit ben ik organisatiepsycholoog en bedrijfskundige. Tien jaar geleden raakte ik door mijn eigen bedrijf ‘Lekker Managen’ geboeid door voeding. Lekker Managen geeft managementtrainingen voor leidinggevenden van bedrijven, met koken als hulpmiddel. Teambuilding en communicatie zijn de in het oog springende doelen.


De trainingen deed ik samen met sterrenchef-kok Paul van Waarden in Rijswijk. Ik ging koken toen zo leuk vinden dat ik ook mijn koksdiploma’s besloot te halen. Bij een van onze modules halen de deelnemers aan de training op de fiets hun eigen ingrediënten op bij boerderijen, landwinkels en tuinderijen. Het viel me destijds op hoe weinig mensen weten van producten en hun oorsprong. Daarna nemen ze alles mee naar de boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt waar een oude hooiopslagplaats is omgebouwd tot keuken. ‘s Avonds koken we dan met de opgehaalde verse spullen en worden er verhalen verteld over het voedsel en de oorsprong hiervan. Ik ben ook lid geworden van Slow Food Nederland als onderdeel van de toonaangevende internationale beweging die staat voor pure en eerlijke voeding die vooral goed van smaak moet zijn.


Mensen zijn zich niet bewust meer van de grote diversiteit aan smaken. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat elke sperzieboon hetzelfde is. Maar dat is niet zo. Ze zijn wel allemaal lid van de familie van sperziebonen, maar hebben per soort een andere smaak. Mijn werkzaamheden bestaan voor de ene helft uit het geven van organisatieadvies en voor de andere helft uit kooktrainingen. Verder kook ik bij de mensen thuis, bijvoorbeeld als onderdeel van een huisfeest.’


Wat vind je bijzonder aan je werk?

‘Van jongs af aan ben ik met voeding bezig. Wat ik bijzonder vind is dat er zoveel verschillende soorten ingrediënten zijn met allemaal hun eigen toepassingen. En wat me aanspreekt is om mensen daarmee bezig te laten zijn. Dan blijkt dat de één gepassioneerd is door de smaak van eten en de ander juist door de sfeer rondom de maaltijd. Mijn favorieten om klaar te maken zijn mooie grote stukken vlees, lamsbout en wild met een goede saus. Een saus maken die precies bij het vlees past, is lastig. Maar vormt daardoor wel weer een uitdaging. Je moet bijvoorbeeld goed in het oog houden hoeveel vet er in het vlees zit en hoe de saus zich daartoe verhoudt. De feestdagen komen eraan en dat is altijd een fantastische tijd. Ik organiseer dan ook een wijnproeverij. Zeven Duitse wijnen proeven en daar dan gepaste hapjes bij serveren. Veel mensen hebben het idee dat Duitse wijn alleen maar zoet is, maar dat is allang niet meer zo. Je hebt goede droge volle rode wijnen en die willen we onder de aandacht brengen.’


Wat zou je onderzocht willen zien?

‘Ik zou graag nader onderzocht willen zien of het eten van groenten of fruit uit een zakje gezonder of ongezonder is dan onverpakte producten. Als je geschilde aardappelen koopt in een verpakking dan kan ik me voorstellen dat er vitamines verloren gaan en dat stoffen toegevoegd worden om ze beter te bewaren. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor zakjes sla. Wie koopt er tegenwoordig nog een verse krop. De trend is vers en zelf klaarmaken. Ik zie dat mensen overal zakjes en pakjes kopen en daarmee aan de slag gaan in plaats van zelf te snijden.’


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2009 op bladzijde 27

Lees ook
Leestip: interview in Trouw over betere voeding in ontwikkelingslanden

Leestip: interview in Trouw over betere voeding in ontwikkelingslanden

Op deze vrijdag tipt de redactie van Voeding Nu een artikel uit Trouw van 23 september. Wetenschapper Bart de Steenhuijsen Piter (WUR) vertelt daarin over zijn onderzoek naar hoeveel (en welke) fruit en groente mensen in arme landen eten, en hoe dat kan verbeteren.

Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.

De passie van:  NAV-lid Laura van der Velde

De passie van: NAV-lid Laura van der Velde

In De passie van... spraken we Laura van der Velde. Ze is onderzoekers bij de LUMC-Campus in Den Haag en mocht de VoedingNL Award dit jaar in ontvangst nemen. Van der Velde onderzoekt voedselonzekerheid in Nederland en de gevolgen daarvan voor de gezondheid en voedingsinname.