De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

VN1- -De praktijk van-afbeelding 3-toetsenbord-shutterstock_1728258514

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.

Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn trok haar aan; ze heeft al een tijd vanuit Bali gewerkt. Ook kan zij door online te werken meer mensen helpen. ‘Ik begeleid nu bijvoorbeeld iemand uit België, dat had niet gekund als ik gewoon een praktijk had gehad waar je mensen face to face ziet.’ Ze ziet veel mogelijkheden in online werken. ‘Ik kan m’n eigen ding doen, waar ik blij van word.’

Ze ziet voornamelijk vrouwen met slaapproblemen en stressklachten. Maar ook vrouwen die al heel lang bezig zijn met afvallen en klaar zijn met diëten. Ze willen veel meer werken aan hun mindset in combinatie met gezonder leven. ‘Het gaat eigenlijk van slaapproblemen tot aan lekker in je vel zitten.’

Kans om jezelf te profileren

Daphne kent slechts een handjevol diëtisten die net als zij volledig online werken. ‘Dat is zonde. Er is een hele wereld die online onderneemt, veel coaches doen het al.’ Daphne merkte dat de diëtist wat minder populair werd en ziet kans in profilering door onlinebegeleiding. ‘Als je je als diëtist wilt profileren, anders dan via de regulieren weg, zijn er veel mogelijkheden, zoals dus online werken.’ VN1-De-praktijk-van-afbeelding-1-Daphne-Hieltjes-225x300

Kijken naar het hele plaatje

Daphne kijkt niet alleen naar iemands voeding, maar naar de hele leefstijl. ‘Wanneer je slecht slaapt ga je vaak ongezonder eten, je hongerhormoon neemt toe. Dat zijn de linkjes die ik mijn cliënten meegeef. Mensen met slaapproblemen willen zich energieker voelen. Daar hoort natuurlijk beter slapen, maar ook goed eten en meer bewegen bij.’

Daphne gelooft in de verbintenis tussen lichaam en geest. ‘Als je darmproblemen hebt, heeft dat invloed op je hormonen, hormonen hebben invloed op je slaap.’ Daphne merkt dat sommige mensen verbaasd zijn als ze zegt dat ze als diëtist ook adviezen geeft over slaap. ‘Terwijl ik het heel logisch vind, want als je veel darmklachten hebt door voeding dan maak je niet op de juiste manier je hormonen aan, waardoor je weer minder goed slaapt. Ik denk dat het nauw met elkaar verbonden is.’

Onlinetraject

Voordat Daphne met iemand een traject ingaat, wil ze er zeker van zijn dat er een ‘klik’ is. Daarvoor biedt zij een gratis kennismakingsgesprek aan. ‘Als die klik er niet is, of als de vraag van de cliënt niet past binnen mijn visie, dan zeg ik dat ook eerlijk.’ Als het vanuit beide kanten goed voelt, gaat ze een traject in.

Daphne werkt volledig online. In een traject zijn er meerdere consulten via beeldbellen. Elke week vindt er contact plaats via de mail voor een update over hoe het gaat. Sommige cliënten sturen ook ingesproken berichten en berichten via Instagram. Daarnaast biedt Daphne een onlineomgeving aan die zij ‘de bibliotheek’ noemt. Daarin staan allemaal oefeningen. ‘Stel, iemand loopt ergens mee vast. Dan kan diegene die oefeningen uit de bibliotheek halen waarvan ik denk dat ze zouden kunnen helpen. Er staan daarnaast ook recepten en andere hulpmiddelen in.’ Daphne kent veel ondernemers die zo’n onlineomgeving laten maken, maar zij doet het zelf.

Online zichtbaar zijn

Daphne is zich gaan verdiepen in onlinemarketing. Ze heeft het afgelopen jaar veel cursussen gevolgd en heeft een coach in de hand genomen die haar in het online ondernemen begeleidt. ‘In een jaar heb ik geleerd om online zichtbaar te zijn. Op Instagram deel ik bijvoorbeeld veel tips over voeding. Daarnaast werk ik met advertenties op facebook.’ Daphne heeft haar eigen marketingmethode ontwikkeld. ‘Wanneer mensen met mij in contact komen, probeer ik dat in de goede richting te sturen. Als mensen zich bijvoorbeeld registeren voor een gratis e-book, komen zij op een e-maillijst te staan. Die mensen mail ik elke week een paar tips. Op een gegeven moment gaan zij zich interesseren en voelen zij een klik met mij. Daar komen dan nieuwe cliënten uit.’

De onlineconnectie

Volgens Daphne willen mensen een connectie voelen, juist online. Ze merkt dat veel diëtisten die online actief zijn enkel foto’s van eten delen, waarbij het persoonlijke aspect mist. ‘Mensen komen niet per se bij mij om mijn kennis, maar omdat ze die connectie met mij voelen. Ze denken: O, dat is een leuke meid.’ Ze voegt toe: ‘Wanneer mensen een onlinediëtist nodig hebben en bij de ene diëtist staat dat hij of zij iedereen helpt en bij de ander staat een verhaal waarin mensen zich herkennen, kiezen ze voor de laatste. (H)erkenning maakt dat je online met mensen een connectie kan opbouwen.’

VN1-De-praktijk-van-afbeelding-2-logo-300x300
  • Do’s: ‘Doe waar je blij van wordt. En durf het op je eigen manier te doen.’
  • Dont’s: ‘Ga niet mee met de rest omdat het zo hoort.’
  • Hoogtepunt: ‘Dat ik in een jaar echt veel heb bereikt, van onlinetrainingen ontwikkelingen tot aan zelf veel cursussen volgen. Wat ik doe, vind ik leuk en ik doe het op mijn eigen manier.’
  • Dieptepunt: ‘Tegelijkertijd voel je je ook wel kwetsbaar als je ervoor kiest om wat anders te doen. Ik krijg soms ook niet zulke positieve reacties van bijvoorbeeld andere diëtisten.’
Lees ook
De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,...

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

'Zorg gaat over meer dan gezondheidsklachten, de vraag is hoe mensen willen leven', aldus Erwin Bleumink lid van het bestuur van Vilans (kennisorganisatie langdurige zorg). De zorg moet volgens hem meer over de vraag gaan 'wat vindt u belangrijk?', in plaats van 'wat is uw klacht?'.Voor de wens van de individuele burger, moet er breder gekeken worden...

Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Een slechte ervaring met voedsel leidt meestal tot een aversie voor het specifieke voedsel. Neurowetenschappers van de Universiteit van Sussex gingen bij slakken na wat daarbij gebeurt in de hersenen. Ze vonden een verband tussen slechte ervaringen en een verandering in de hersenen.Net als veel andere dieren houden slakken van suiker. Zodra zij suiker...