Diëtisten moeten de consument actief helpen bewuster te eten

noten

Het congres van de Europese Federatie van de Verenigingen van Diëtisten (EFAD) vond dit jaar plaats in Berlijn. Een uniek evenement vanwege het internationale karakter, waar diëtisten uit meer dan 25 landen bij elkaar kwamen. Nieuw dit jaar was de focus van de zittingen op verschillende speerpunten: education, public health, research en clinical practice. Iedere diëtist een passende sessie kiezen. Hieronder de hoogtepunten van het congres en de waargenomen trends.

1. Diëtisten moeten ook aandacht hebben voor gezondheid van planeet

Eén van de belangrijkste thema’s tijdens het congres was duurzaamheid. Prof. Tim Lang, verbonden aan de City University in Londen, gaf tijdens de openingssessie aan dat het tijd is voor diëtisten om de consument actief te helpen bewuster te eten. Daarmee doelde hij niet alleen op de gezondheid van de mens, maar vooral ook op die van onze planeet. Prof. Andrew Salter van de universiteit van Nottingham sprak over de diverse bronnen van eiwitten.

Opvallend is dat de meeste mensen bij plantaardige voeding vooral aan noten, zaden en peulvruchten denken, terwijl wereldwijd de grootste bronnen van plantaardige eiwitten granen en rijst zijn. Salter stelde dat er tegenwoordig meer plantaardige eiwitten worden geconsumeerd. Alleen in het westen wordt meer eiwit uit dierlijke producten gegeten. De uitdaging voor de komende jaren is: zorgen voor voldoende eiwitten voor mensen van 65-plus, op een duurzame en betaalbare manier. Ook voedselverspilling kwam aan bod binnen dit thema. We gooien veel te veel bruikbare voeding weg, met negatieve effecten voor zowel het milieu als de economie.

 

2. Samenwerking en verbinding

samenwerking-300x200 Annemieke van Ginkel-Res, voorzitter van EFAD, gaf een presentatie over wat EFAD heeft bereikt het afgelopen jaar. Eén van de hoogtepunten dit jaar was de input van EFAD tijdens de 69e vergadering van het Regionaal Comité in september 2019 in Kopenhagen. Gezondheidsministers uit alle 53 WHO-landen waren hierbij aanwezig. EFAD legde een schriftelijke en mondelinge verklaring af over het versnellen van de eerstelijnsgezondheidszorg, een van de onderwerpen waarover werd gedebatteerd.

De rol van de diëtist is ook terug te zien in het white paper Sustainable through the lifespan, te bekijken op de EFAD-website. Van Ginkel-Res gaf aan zeer trots te zijn op de dit jaar gerealiseerde samenwerking met ESPEN (een organisatie op het gebied van klinische voeding). EFAD en ESPEN gaan hun richtlijnen praktischer maken. De uitgebreide richtlijnen van ESPEN zijn nu nog te wetenschappelijk en daardoor voor diëtisten niet goed in de praktijk te gebruiken, laat staan te begrijpen voor patiënten.

 

3. Diëtist als influencer

influencer-300x202 Tijdens het congres was er veel aandacht voor de positie van de diëtist. Met de opkomst van foodbloggers en andere influencers is het van belang na te denken over hoe diëtisten zich krachtig kunnen presenteren (op de sociale media). Ze moeten hun cliënten of patiënten goed kennen en weten welke influencers er zijn (zowel on- als offline) als het gaat om informatie over voeding.

 

4. Nudging en gedragsverandering

nudging-300x200 Een ander terugkerend thema was het beïnvloeden van de doelgroep naar betere voedingskeuzes. Dit kan in de vorm van nudging, bijvoorbeeld als het gaat om het kiezen voor plantaardige alternatieven. Diëtisten hebben de kennis en de praktische inzichten om dit bespreekbaar te maken. Patiënten of consumenten hebben vaak wel goede intenties, maar ze handelen er niet altijd naar. Hoe kunnen diëtisten hen daarbij helpen? Bovenstaande onderwerpen kwamen samen in de presentatie van de Zweedse voedingskundige Anna-Karin Quetel. Ze sprak daarbij over de mogelijke uitbreiding van het Keyhole-logo op de verpakking van voedsel. Dit logo moet ook kunnen laten zien hoe duurzaam producten zijn, om de consument een duwtje in de goede richting te geven.

 

5. Juiste boodschap over voedselveiligheid

Diëtisten kunnen een rol spelen in het overbrengen van de juiste boodschap over voedselveiligheid. Suiker-300x200 De International Sweeteners Association (ISA) verzorgde een workshop waarin het onder andere ging over de veiligheid van zoetstoffen. Zoetstoffen kunnen helpen bij de preventie en behandeling van diabetes en obesitas. Dit kan indien gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Maar tot welke hoeveelheid zijn ze veilig? Goed om te weten: om de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) af te leiden, wordt het No-Observed Adverse Effect Level (NOAEL) gedeeld door een veiligheidsfactor 100.

Dit zorgt voor een veiligheidsmarge die de verschillen tussen proefdieren en mensen dekt. Het houdt rekening met kwetsbare subpopulaties zoals kinderen of zwangere vrouwen. Een voorbeeld: Voor aspartaam is de ADI 40 mg per kg per dag voor iemand die 60 kg weegt. Het bereiken van de ADI zou betekenen dat iemand elke dag ongeveer 280 tabletten zoetstof of ongeveer 30 blikjes light dranken consumeert en dat zijn hele leven lang.

 

6. Voeding is meer dan alleen nutriënten

duurzaam-300x225 Prof. Tim Lang onderstreepte tijdens zijn presentatie het belang van een multicriteria-aanpak. Daarmee bedoelde hij dat het niet alleen gaat om de nutriënten in voeding, maar ook om bijvoorbeeld het gebruik van water en land. Voeding is tegenwoordig meer dan alleen het binnenkrijgen van voldoende nutriënten en het technische aspect ervan: goede voeding heeft ook te maken met klimaatverandering, landbouw en het ecologische, economische en sociale systeem.

 

7. Je leven lang leren

attachment-pic-of-students-working-at-desk-300x201

Het doel van de EFAD is om diëtisten te blijven inspireren en uit te dagen zichzelf te ontwikkelen. Deze Lifelong Learning Strategy is opgesteld om de nationale diëtistenverenigingen en het beroep te ondersteunen en te bevorderen. Een ander doel is om de diëtetiek op wetenschappelijk en professioneel niveau te ontwikkelen in het gemeenschappelijk belang van de aangesloten verenigingen.

 

8. Meten is weten

attachment-suikermeten_cropped-125-446-332-46-1-300x223 Tijdens het congres was er een zogenaamde assessmentstreet. Bij zeven verschillende ‘stations’ werden metingen uitgevoerd: antropometrie, huidplooimeting, lichaamssamenstelling, spiersterkte, GLIM-criteria, EWGSOP2 (sarcopenie) en Indirect Calorimetry. Allemaal om de diëtist te laten voelen hoe het is om gemeten te worden, maar ook om te laten zien dat met een uniforme manier van meten resultaten ook in de toekomst beter vergeleken kunnen worden. Prof. Valentini van de universiteit van Neu Brandenburg doet hier onderzoek naar.

 

9. Microbiota zijn belangrijk

darmen-300x242 In een overzicht van trends mogen microbiota zeker niet ontbreken, omdat de darmmicrobiota zo’n grote rol spelen in onze gezondheid, is het begrijpen van de processen waarin ze een rol spelen essentieel voor de diëtist. Alleen dan kunnen ze deze kennis optimaal benutten in het promoten van gezondheid.

 

10. Grenzen overgaan en het verschil maken

cup-2015198_1280-300x169 De winnaar van de European Dietetic Fellowship Award van vorig jaar, prof. Agneta Hörnell, gaf een inspirerende lezing over haar werk en vooral over het overgaan van grenzen. Deze grens lag bij haar in de balans tussen werk en privé. Onze eigen prof. Marian de van der Schueren van de HAN won dit jaar de EFAD European Dietetic Fellowship Award 2019. Ezgi Kolay won de onderscheiding voor student van het jaar. Catherine Logan van Kellogg’s sprak over het belang van onderzoek en waarom Kellogg’s daar zoveel waarde aan hecht. Het bedrijf nam ooit, in 1928 al, als eerste een diëtist in dienst. Ze reikte de Kellogg’s Research Award uit aan Katrin Fuhse voor de beste presentatie en aan Virginia Kefala voor de beste poster.

Al met al was het een inspirerend congres met de mogelijkheid te netwerken met vakgenoten uit verschillende landen. Volgend jaar is er geen EFAD-congres, maar wel de International Conference of Dietetics in Kaapstad.

Lees ook
Koop je, ook online, meer groente en fruit door nudging?

Koop je, ook online, meer groente en fruit door nudging?

Die vraag probeert het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met supermarktketen Hoogvliet te beantwoorden. In de winkel werken de nudges, maar hoe zit dat online?

Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....