Directeur Kokkerelli Suzanne Bisschops: Focus op groente en fruit

VNU 1-23 Suzanne Bisschops_Marcel van Hoorn

Foto's: Marcel van Hoorn 

Jong geleerd, is oud gedaan. Reden voor Suzanne Bisschops om een centrum op te richten waar kinderen spelenderwijs leren wat gezond en lekker eten is: Kokkerelli. Het is een co-creatie van consumenten, onderwijs, bedrijfsleven en wetenschap. “Mijn doel? De wereld wat gezonder maken.”

Suzanne Bisschops

Geboren: 14 mei 1974
Woont in: Venlo, getrouwd moeder van twee jongens
Werkzaam als: directeur Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking
Opleiding: Pedagogische Academie Basisonderwijs, Speciaal Onderwijs, Intern Begeleider, Schoolleider, Senior Coaching (Marijke Lingsma).
Vrije tijd: sporten, lezen, supporter van de kinderen


In de grote hal van Brightlands Campus Greenport Venlo bevinden zich tientallen kinderen met witte koksmutsen op hun hoofd, rond grote kookeilanden. Vol enthousiasme snijden ze wortels en toveren de stukjes samen met nog wat groenten en andere gezonde ingrediënten, om tot een vegetarische burger waar ze vervolgens zelf van smullen.
De kookles is de afsluiting van een Leerstraat die Kokkerelli aanbiedt. Dit is een gevalideerd voedseleducatieprogramma voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar. Hierbij wordt samengewerkt met scholen, professionele koks, kwekers en telers. Deelnemers krijgen eerst theorie in de klas, gaan vervolgens zelf oogsten bij de boer, om dit daarna eigenhandig te verwerken in de keuken. De kinderen ervaren hierbij dus eten van zaadje tot plant en van grond tot mond.

De Leerstraat is ontwikkeld door Stichting Kids University for Cooking, dat gelieerd is aan Kokkerelli, het leefstijlmerk van, voor, door en met kinderen. Vanuit haar kantoor heeft Suzanne Bisschops (48), directeur van Kokkerelli en de Kids University for Cooking, rechtstreeks zicht op de professionele keuken van de organisatie. Zo'n twee keer per week ziet ze daar groepen kinderen verschijnen. In 2022 waren het er in totaal 1958. Het blijft voor Bisschops elke keer weer een genot om ze bezig te zien. “Kokkerelli is voor mij een plek waar kinderen op een leuke manier de wondere wereld van voeding mogen leren kennen en ontdekken. Ze proeven, voelen en ruiken hier zelf hoe spannend en leuk voeding is.” Samen met de kinderen, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid bouwt ze iedere dag verder aan de groei van de stichting om hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan een gezondere leefstijl bij kinderen. Bisschops: “Ik wil ze graag inzicht geven in een gezond eetpatroon en kennis bijbrengen over gezonde keuzes. Beleving en kennis, ook bij de ouders, is daarvoor superbelangrijk.”

Gezonder eten

De Kokkerelli-directeur werkte jarenlang in het basisonderwijs waarvan de laatste acht jaar als directeur. Tot ze eind 2011 in contact kwam ondernemer Jan Klerken die haar vroeg om de stichting te gaan leiden die hij had opgericht met als focus: ervoor zorgen dat kinderen gezonder gaan eten en gezonder oud worden. “Ja, dat wilde ik wel. Mijn drive is: iets van waarde toevoegen aan het leven van kinderen. Ze verrijken, aansluiten bij hun talenten, dat gun ik ieder kind. En als het nodig is, durf ik daarvoor wel buiten de kaders te kijken.”
Aanleiding voor de wens om Kokkerelli op te richten, was de constatering dat er steeds meer overgewicht ontstaat. Niet alleen bij volwassenen, ook bij kinderen. “Kinderen eten te weinig groenten en ze hebben onvoldoende kennis over gezonde voeding. Ons doel is een bijdrage leveren aan een gezonder eetpatroon door kennis bij te brengen en het stimuleren van gezonde voedselkeuzes. We wilden niet de nadruk leggen op leefstijl en meer bewegen, maar vooral op het consumeren van groente en fruit”, aldus Bisschops.

Missie

De activiteiten met de scholen zijn slechts één onderdeel van deze missie. De stichting werkt ook nauw samen met het bedrijfsleven én universiteiten om een effectief wetenschappelijk bewezen programma te ontwikkelen. In 2019 is daarvoor de leerstoel Jeugd en Voeding en Gezondheid opgericht bij de Maastricht University Campus Venlo. De leerstoel wordt bekleed door prof. Remco Havermans en Edgar van Mill, kinderendocrinoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en hoogleraar Jeugd, Voeding & Gezondheid. Havermans werkt daarvoor als onderzoeker bij het centrum Healthy eating & Food innovation in Venlo. Daar doet hij onder meer onderzoek naar de psychologie van eten, in het bijzonder naar het bevorderen van gezonde eetgewoonten bij kinderen.
‘Gezond eten past in een gezonde leefstijl en is dus hartstikke belangrijk. Het is alleen geen vanzelfsprekendheid. We eten te weinig gezonde dingen, zoals fruit, groente, peulvruchten en noten. Hoe kunnen we ons eetpatroon verbeteren? Ik meen dat we moeten beginnen in de kindertijd. Wanneer je als kind al leert dat een gezond eetpatroon lekker en normaal is, dan wordt de gezonde keuze voor jou op latere leeftijd ook de vanzelfsprekende keuze. De uitdaging is nu om nieuwe manieren te ontwikkelen om kinderen (van peuters tot pubers) aan gezondere eetgewoonten te helpen en daarbij te toetsen wat werkt en wat juist niet’, schrijft Havermans op de site van Kokkerelli. Onder meer om daarmee, zo hoopt Bisschops, voedseleducatie op termijn standaard onderdeel te laten worden van het basisschool curriculum.
Kokkerelli werkt, onder de naam Stichting Keukenkanjers, nauw samen met de Wageningen University & Research enStichting Smaakcentrum in Noord-Brabant om het voedingseducatieprogramma landelijk verder uit te rollen.

Ambitie

In samenwerking met bedrijven en met behulp van kinderen wordt daarnaast gewerkt aan voedingsinnovatie op het gebied van gezonde en duurzame nieuwe voedselconcepten. Bisschops heeft goede hoop op succesvol resultaat: “Ik zie de wereld wel veranderen. Mijn ambitie is dat er binnen afzienbare tijd op alle basisscholen gevalideerde en gezonde lunches worden geserveerd. Als je dit ieder kind gaat aanbieden, haal je de verschillen eruit. Dat moet in Nederland toch kunnen lukken.”

Kokkerelli

Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking biedt aan basisschoolkinderen in Noord-Limburg, uit de groepen 5 tot en met 8, een ervaringsgericht voedingseducatieprogramma aan. In dit programma (de Leerstraat) bezoeken kinderen onder andere een groente- of fruitteler en bereiden ze hun eigen gerecht, om vervolgens samen met hun klas om tafel te gaan. Beleving en autonomie staan centraal binnen het programma. Zo mogen de kinderen hun eigen product oogsten bij de teler en is er in de keuken slechts een toeziend oog van ervaren vrijwilligers. Meer informatie over de Leerstraten is te vinden op www.kokkerelli.nl.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten

Kooklessen op basisscholen leren kinderen over smaak en eten

Volgende week geven 120 koks in het hele land een kookles in groep 6, 7 of 8. Door deze kooklessen leren kinderen in het hele land over smaak en eten. Ook leren ze hoe je gezonde producten in gerechten kunt verwerken.

Inschrijving Gezonde Smikkelweken voor BSO’s geopend

Inschrijving Gezonde Smikkelweken voor BSO’s geopend

De inschrijving voor de 3e editie van de Gezonde Smikkelweken is van start gegaan. De Gezonde Smikkelweken zijn bedoeld om kinderen van 4 tot 12 jaar op BSO’s bewust te maken van gezond eten. Organisator Stichting Spoony roept BSO’s in Nederland op om aan het begin van de zomervakantie mee te doen met het geheel verzorgde programma vol gezonde en duurzame...

Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Aandacht voor voedselkeuzes van jongeren tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine

Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Op 16 maart besteedt het Voedingscentrum hier extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’, door samen met scholen, GGD’en en gemeenten te laten zien dat gezond normaal is.