Eiwitrijke maaltijdvervangers voor het behoud van een gezond gewicht

belly-2473_1280-A1200x800

Dat eiwitrijke diëten helpen in de strijd tegen obesitas is al langer bekend. Mogelijk zijn ze ook inzetbaar ter voorkoming van overgewicht bij gezonde mensen.

Dat suggereert een studie die de impact van een eiwitrijke totale dieetvervanging op het energiemetabolisme vergeleek met die van een typisch Noord-Amerikaans dieet. De bevindingen zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Eiwitrijke- maaltijdvervangers en diëten

Maaltijdvervangers zijn producten die een complete maaltijd vervangen. Ze zijn qua voedingswaarde compleet en ontworpen om de hele voeding gedurende een bepaalde periode te vervangen. Ze worden steeds vaker ingezet bij obesitas. Een andere populaire strategie voor gewichtsbeheersing zijn eiwitrijke diëten. Hiervan is aangetoond dat ze gewichtsverlies en gewichtsbehoud bevorderen door het vergroten van gevoel van verzadiging, energieverbruik en het vermogen om vetvrije massa te behouden of vergroten.

Onderzoek houdt de populariteit van eiwitrijke diëten niet bij

Onderzoeksleider, Camila Oliveira, een doctoraatsstudent aan de Universiteit van Alberta, merkt op: ‘Gezien de prevalentie van obesitas wereldwijd en de impact ervan op de gezondheid, is het niet verrassend dat voedingsstrategieën zoals totale dieetvervangingen en eiwitrijke diëten steeds populairder worden als gewichtsbeheersingsstrategieën; het onderzoek rond deze onderwerpen heeft echter geen gelijke trend gehouden met hun groei in populariteit.‘

Het experiment

Deelnemers aan het experiment waren gezonde volwassenen (uit Canada) tussen de 18 en 35 jaar met een normaal gewicht. De proefpersonen werden willekeurig in twee groepen gedeeld. Een groep kreeg de eiwitrijke totale dieetvervanging, die bestond uit 35% koolhydraten, 40% eiwit en 25% vet. De tweede groep (de controlegroep) kreeg een dieet met hetzelfde aantal calorieën, maar bestaande uit 55% koolhydraten, 15% eiwit en 30% vet, een typisch Noord-Amerikaans voedingspatroon. Deelnemers kregen de voorgeschreven diëten gedurende een periode van 32 uur terwijl ze in een ‘metabolic chamber’ verbleven.

Hoger energieverbruik en vetoxidatie

Volgens de onderzoekers levert de studie bewijs dat een calorie niet slechts een calorie is. Ze bedoelen hiermee dat een dieet met een hoger eiwitaandeel kan leiden tot een hoger energieverbruik en vetoxidatie in vergelijking met een dieet dat uit hetzelfde aantal calorieën bestaat, maar met een lager eiwitaandeel en een hoger aandeel koolhydraten of vet.

Verder onderzoek nodig

Hoewel de bevindingen beperkt zijn tot gezonde volwassenen met een normaal gewicht, kunnen ze volgens de onderzoekers voedingswetenschappers en zorgverleners helpen de fysiologische effecten van een eiwitrijke totale dieetvervanging bij mensen beter te begrijpen.

‘Het is noodzakelijk om eerst de fysiologische impact te begrijpen van een eiwitrijke totale dieetvervanging in een gezonde bevolkingsgroep, zodat de effecten beter kunnen worden vertaald naar personen met obesitas en gerelateerde comorbiditeiten’, vindt Dr. Carla Prado, professor aan de Universiteit van Alberta en de hoofdonderzoeker van de studie.

Hoofdauteur Camila Oliveira voegt toe: ‘Toekomstige studies zijn nodig om de langetermijneffecten van deze voedingsinterventie op de fysiologie van zowel gezonde als zieke bevolkingsgroepen beter te begrijpen.’

Lees ook
Wie durft? Zaak tegen de overheid

Wie durft? Zaak tegen de overheid

De Nederlandse overheid faalt in de aanpak van de obesitaspandemie. De regering ontwikkelt te weinig beleid voor een gezonde voedselomgeving en laat kansen liggen om overgewicht te bestrijden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen UR en Sciensano, de Belgische evenknie van het RIVM.

Meelwormenshake prima voor spieropbouw

Meelwormenshake prima voor spieropbouw

Wil je duurzamer werken aan je spieropbouw? Dan is insecteneiwit in je shake mogelijk een geschikt alternatief voor eiwit uit melkproducten. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht deden er onderzoek naar.

Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. Ze bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.