Ervaringen uit de kindertijd van invloed op de ontwikkeling van obesitas

attachment-NObesitas

Ervaringen uit de kindertijd spelen een rol bij het ontstaan van obesitas bij vrouwen. Met name misbruik tijdens de kindertijd heeft een grote impact.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kobe in Japan naar het verband tussen sociale achtergrond en obesitas. De studie werd geleid door Tamori Yoshikazu, professor aan de afdeling Creative Health Promotion.

Er bestaat een sterke relatie tussen obesitas en levensstijl. Ook blijkt uit eerder onderzoek dat verschillende aspecten van de sociale achtergrond van individuen van invloed zijn op gewichtsbeheersing. Het voorkomen van culturele en raciale verschillen was aanleiding er in Japan er ook onderzoek naar te doen.

De onderzoekers analyseerden de antwoorden van 5425 inwoners van de Japanse stad Kobe die in 2018 een vragenlijst invulden over hun levensomstandigheden en gezondheid. De respondenten waren tussen de 20 en 64 jaar oud. Er waren meer mannelijke respondenten met obesitas (27,2%) dan vrouwelijke respondenten met obesitas (10,6%), wat in lijn is met de nationale trend in Japan.

Sociale en persoonlijke achtergrond

In hun studie onderscheiden de onderzoekers verschillende categorieën die iets zeggen over de sociale en persoonlijke achtergrond van een individu. Uit de analyse blijkt dat er verschillen waren in de volgende categorieën tussen zwaarlijvige vrouwen en vrouwen met een gemiddeld gewicht: arbeidsstatus, huishoudelijke economische omstandigheden, opleidingsachtergrond, buitenschoolse activiteiten tijdens de basis/middelbare school, economische omstandigheden op de leeftijd van 15 jaar en tegenslagen tijdens de kindertijd.

Er waren geen verschillen tussen de onderzochte categorieën bij mannen.

Voorspellende factoren, waaronder misbruik

Volgens de onderzoekers kunnen de categorieën burgerlijke staat, huishoudelijke economische omstandigheden, opleidingsachtergrond en tegenslagen tijdens de kindertijd het ontstaan ​​van obesitas voorspellen. Ervaringen van tegenslag tijdens de kindertijd omvatten fysiek geweld van een ouder, onvoldoende voedsel of kleding en emotioneel trauma dat voortkwam uit opmerkingen of beledigingen van een ouder.

Volgens de studie is hiermee voor het eerst in Japan een verband aangetoond tussen ervaringen met kindermishandeling en obesitas bij volwassen vrouwen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

De studie wijst uit dat de sociale achtergrond van het individu sterker verband houdt met het ontstaan ​​van obesitas bij vrouwen dan bij mannen. Volgens Yoshikazu komt dit door het verschil in de manier waarop mannen en vrouwen gewicht ervaren.

‘'Dunheid' wordt bij vrouwen gemakkelijker geassocieerd met 'gezondheid en schoonheid' dan bij mannen. Er zijn voldoende sociaaleconomische middelen nodig om dit ideaal van 'gezondheid en schoonheid' na te streven. Het is daarom waarschijnlijk dat sociaaleconomische problemen een grotere impact hebben op obesitas bij vrouwen. Bovendien is het mogelijk dat de opvoedingsomgeving tijdens de kinderjaren ertoe kan leiden dat mensen vatbaar worden voor overgewicht door 'lichaamsveranderingen', bijvoorbeeld als gevolg van de afscheiding van hormonen. Het bestaan ​​van dit soort veranderingen is niet belicht, maar het is waarschijnlijk dat hun impact anders is bij mannen en vrouwen’, legt hij uit.

Sociale achtergrond meenemen in obesitaspreventie

Volgens de onderzoekers bevestigen de bevindingen dat ook in Japan de sociale achtergrond van het individu een rol speelt bij de ontwikkeling van obesitas bij vrouwen. Ze benadrukken het belang om rekening te houden met sociale factoren bij de behandeling en preventie van obesitas. Er wordt gesuggereerd dat het verbeteren van het welzijn van kinderen, bijvoorbeeld door meer maatregelen om misbruik te voorkomen, mede zal helpen om obesitas bij volwassenen te voorkomen.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

Column: Proeven doe je met je ogen

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

CBS: Overgewicht jongeren licht toegenomen

Het overgewicht onder jongeren van 4 tot 25 jaar is in de periode 2019-2020 licht toegenomen.