Firmenich: gember en yuzu de smaken voor 2021

gember-A1200x800

Geur-en smaakbedrijf Firmenich heeft gember en yuzu uitgeroepen tot de smaken van 2021. Volgens het bedrijf staan ze respectievelijk voor kracht en optimisme. Dit is het negende jaar dat het bedrijf een smaak van het jaar benoemt.

‘Onze enquête liet zien dat consumenten meer dan een goede smaak verwachten van hun voedsel en dranken. Ze vinden voedingswaarde en welzijn steeds belangrijker. Dat inspireerde ons om voor deze twee smaken te kiezen,’ zegt Emmanuel Butstraen van Firmenich.

Net als kleur van het jaar

Het bedrijf kiest de smaak van het jaar net zoals Pantone de kleur van het jaar kiest (voor 2021 zijn dat illuminating (geel) en ultimate gray (grijs)). Het bedrijf baseert de keuze op opkomende consumententrends. ‘Zowel yuzu als gember hebben de afgelopen twee jaar wereldwijd bekendheid vergaart. Ze staan symbool voor de wens van de consument naar een gevoel van normaal en heling,’ legt Mikel Cirkus, creative director foresight en trends uit.

Analyse consumentendata

Voor de keuze gebruikt Firmenich de eigen smaakportal. Het bedrijf ontwikkelde het samen met Mintel GNPD. Hiermee kunnen ze jaren aan verzamelde data analyseren op trends rond foodinnovatie. Het bedrijf zag dat zelfs voor Covid, foodbedrijven inzetten op deze twee ingrediënten.

Gember

De populariteit van gember groeide gestaag in de afgelopen 10 jaar. De categorie warme dranken is het sterkst, maar het komt ook voor in een variatie aan categorieen zoals soepen, ijs en zoetstoffen. De ruwe wortel wordt geassocieerd met kracht en energie. Het wordt gewaardeerd om zijn verwarmende en potentieel positief effect op het immuunsysteem.

Yuzu

Yuzu is meer niche dan gember, maar het groeit snel als populaire smaak, zeker in Aziatische gerechten. En vooral in de categorieen dranken en snoep. Het komt tegenwoordig ook voor in hartige maaltijden. De populariteit van deze citrusvariant komt door het gehalte aan vitamine C en antioxidanten. De smaak is zoet, bloemig en zuur tegelijk. De schil bevat noten van bloemen, groen, balsamico en tijm.

Lees ook
'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Nestlé vernieuwt het assortiment vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet. Het beleg is volgens de multinational nu ook glutenvrij. Volgens Nestlé is het vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet ontwikkeld voor flexitariërs en vegetariërs en bestaat uit boterhamworst, kipfilet, kipfilet met tuinkruiden,...

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

Sinds begin september hebben verschillende bedrijven, in overleg met het FAVV, een aantal producten op basis van sesamzaad teruggeroepen. Aanleiding is de overschrijding van het maximumresidugehalte ethyleenoxide op loten sesamzaad uit India. Dit gewasbeschermingsmiddel is niet toegelaten in Europa.Wanneer een consument de niet-conforme sesamzaden op...