Het laatste woord... Niveau van sportvoedingsbegeleiding *

attachment-Floris-Wardenaar-januari-2015

De Britten zijn erg trots op hun sportvoedingskundigen. De Britten zijn sowieso trots. De Olympische Spelen van Londen hebben hun sporen achtergelaten in de huidige Britse sportcultuur.

De wielrenners van Brittish cycling geloven dat zij de beste voedingskundige begeleiding hebben ter wereld. Overigens, British cycling heeft het grootste budget ter wereld als het om fietsen op bondsniveau gaat. Ze hebben sowieso het beste materiaal, de beste coaches en de beste faciliteiten. Echt? Natuurlijk zit er een kern van waarheid in, maar de Britten zijn vooral goed in branding van hun eigen sportprogramma’s. Een sleutel tot succes. Na de Olympische Spelen van Beijing las ik in een ochtendkrant dat de Britten volgens een van onze renners ook de beste voedingskundigen hadden, wij dus niet. De Britten doen dus iets goed. Ze begeleiden, testen, meten en hebben fulltime twee voedingsdeskundigen beschikbaar voor hun topprogramma’s in het fietsen. Dat laatste is iets wat in Nederland gezien de huidige organisatiestructuur niet voorhanden is. Het is echter de vraag of dat nodig is. Stiekem lopen er al heel veel mensen rond die zich bezighouden met het thema sportvoeding. Het is vooral van belang dat deze mensen de afstemming met elkaar vinden. Een sterk hiërarchische structuur, zoals die in de Verenigd Koninkrijk, draagt echter wel bij aan de benodigde afstemming tussen professionals onderling.


In Nederland kennen we deze cultuur veel minder, maar qua inhoud hebben we de beschikking over dezelfde bronnen als de buitenlanders, onze atleten horen bij de top van de wereld, evenals de faciliteiten waar onze sporters trainen.


Op topniveau maken de voedingskundigen van het Team Voeding van NOC*NSF onderdeel uit van het team around team rondom de sporters. En ook op talentniveau zijn er de laatste jaren initiatieven gestart om de sportdiëtist te betrekken bij de integrale begeleiding van sporters, bijvoorbeeld bij de centra voor topsport en onderwijs (CTO’s). Om aan te sluiten bij de behoefte van de sporter is het vooral van belang om te redeneren vanuit de prestatiedoelstellingen. Voedingskundige begeleiding in deze setting heeft als primair doel om prestatie te ondersteunen en te verbeteren. Randvoorwaarde is een goede gezondheid. Het juiste advies ondersteunt beide. Hierbij gaat het om het juiste advies op het juiste moment en het elimineren van ruis van tegengestelde adviezen binnen dezelfde begeleiding van verschillende professionals. Het koersinitiatief ligt wat mij betreft nu bij ons. De komende jaren moeten wij als sportvoedingskundigen laten zien dat ook Nederland onderdeel uitmaakt van de top in sportvoedingsbegeleiding. Professionals zullen zelf ook actief moeten meedenken hoe zij de effectiviteit van hun begeleiding objectief meetbaar kunnen maken. Juist dat inzicht in de effectiviteit van handelen zal de doorslag geven in het positioneren van sportvoedingsbegeleiding in Nederland.


Floris Wardenaar is sportdiëtist aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en teamleider van het Team Voeding NOC*NSF


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2015 op bladzijde 27

Lees ook
Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Roadmap voor vegetarische voeding in Topsportrestaurant Papendal

Dagelijks trainen er ruim 400 sporters op Papendal, maar slechts een kleine groep eet in het Topsportrestaurant vegetarisch. Dat terwijl het aantal flexitariërs sterk toeneemt. Daarom ontwierp sporter Jim Heijnman voor zijn afstudeeropdracht Strategic Product Design aan de TU Delft een roadmap voor het succesvol implementeren van vegetarische voeding...

Dr. Marco Mensink: Beter begrijpen hoe voeding en inspanning werkt

Dr. Marco Mensink: Beter begrijpen hoe voeding en inspanning werkt

Hoe komt het dat Johan Cruijff er in zijn glorietijd veel minder gespierd uitzag dan een profvoetballer vandaag de dag? Niet alleen krachttraining, ook voeding, speelt hierbij een rol. Maar wat is precies het effect? “Begrijpen hoe voeding werkt, dat is wat mij drijft”, zegt Marco Mensink, universitair docent aan de Wageningen University & Research.