Houdbaarheidsdatum: Wat verandert er?

houdbaarheid-klein

In Nederland is het verplicht een houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen te zetten. De duidelijkheid over de twee soorten houdbaarheidsdata laat echter te wensen over. Dat ligt deels aan tegenstrijdige wetgeving hierover en daarom verandert binnenkort het Nederlandse warenwetbesluit.

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum (te gebruiken tot - TGB). Op alle andere (verpakte) levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid (ten minste houdbaar tot (einde) - THT). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

WIJ HOUDEN HET GRAAG SIMPEL:

Ten minste Houdbaar Tot: Kijk, ruik en proef na de datum of het nog goed is

Te Gebruiken Tot: Gebruik of vries in voordat de datum verstreken is

Risico’s

Bovenstaande klinkt eenvoudig, maar de praktijk is weerbarstig. We zien in de supermarkt soms producten liggen met een THT-datum waarin wel degelijk na deze datum ziekmakende bacteriën kunnen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden, zoals bij vleeswaren. Als deze producten langere tijd bewaard worden, kan Listeria of Salmonella uitgroeien. Daar kunnen met name kwetsbare groepen als ouderen of zwangere vrouwen ernstig ziek van worden.

Andersom zijn bij bijvoorbeeld onbewerkte verse groente met een TGT- datum op de verpakking de risico’s aanzienlijk kleiner. De zintuigen zijn in dit geval een prima hulpmiddel om te beoordelen of je deze nog kunt eten of niet. Deze voorbeelden maakt het voor consumenten extra lastig om op de juiste manier met de houdbaarheidsdatum om te gaan.

Koelverse producten

Zo’n 22% van de consumenten geeft aan dat ze eten weggooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is (1). En dan met name bij attachment-de-gezondste-koelkast-240x300 koelverse producten, zoals zuivel. De reden waarom fabrikanten niet altijd het juiste type houdbaarheidsdatum op hun product zetten, ligt voor een deel aan tegenstrijdige wetgeving.

Het Nederlandse warenwetbesluit is onduidelijk. Je kunt het zo lezen dat alleen een TGT-datum nodig is als het product tussen de nul en zes graden bewaard moet worden en korter dan vijf dagen houdbaar is (2). Dit klopt niet. Daarom heeft de Nederlandse overheid aangegeven dat dit deel van het warenwetbesluit gewijzigd zal worden en dat vanaf nu uitgegaan moet worden van de definities in de EU-wetgeving (3).

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal handhaven volgens de regels van de EU-wetgeving. Op een product kan dus een THT-datum staan, behalve op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en een gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren na de vermelde datum. Dan is een TGT-datum verplicht.

Samen Tegen Voedselverspilling

Duidelijkheid over de houdbaarheidsdatum is belangrijk om zowel voedselverspilling tegen te gaan als om de veiligheid van producten te behouden. Bijna de helft (41%) van de consumenten kent het verschil onvoldoende. Hier gaan wij (Voedingscentrum) vanuit stichting Samen Tegen Voedselverspilling het komende jaar veel over communiceren. Dan is het extra belangrijk dat de producten in de winkel de juiste soort houdbaarheidsdatum hebben.

Referenties:

1. Flycatcher, Trendmeting voedselverspilling, 2019, Flycatcher internet research: Maastricht.

2. Warenwetbesluit Bereiding & Behandeling Levensmiddelen.

3. Europese Verordening (EU) nr. 1169/2011 over voedselinformatie voor consumenten.

Lees ook
De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten

Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes,...

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

Goede zorg sluit aan op de wens hoe mensen willen leven

'Zorg gaat over meer dan gezondheidsklachten, de vraag is hoe mensen willen leven', aldus Erwin Bleumink lid van het bestuur van Vilans (kennisorganisatie langdurige zorg). De zorg moet volgens hem meer over de vraag gaan 'wat vindt u belangrijk?', in plaats van 'wat is uw klacht?'.Voor de wens van de individuele burger, moet er breder gekeken worden...

Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel

Een slechte ervaring met voedsel leidt meestal tot een aversie voor het specifieke voedsel. Neurowetenschappers van de Universiteit van Sussex gingen bij slakken na wat daarbij gebeurt in de hersenen. Ze vonden een verband tussen slechte ervaringen en een verandering in de hersenen.Net als veel andere dieren houden slakken van suiker. Zodra zij suiker...