Hydroxytyrosol, een veelzijdige antioxidant uit olijfolie *

attachment-Hydroxytyrosol

Aan olijfolie worden gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven, waaronder bescherming tegen hart- en vaatziekten. Antioxidanten, waar olijfolie rijk aan is, lijken hierin een belangrijke rol te spelen. Van deze antioxidanten staat hydroxytyrosol het meest in de belangstelling. In haar promotieonderzoek bestudeerde Saskia Rietjens een aantal facetten van de antioxidantwerking van hydroxytyrosol.

Haar onderzoek toont aan dat hydroxytyrosol zeer efficiënt uiterst schadelijke deeltjes, zoals superoxideradicalen, hydroxylradicalen en peroxynitriet invangt (1). Hierdoor kan hydroxytyrosol een uitstekend beschermende werking hebben tegen de schade die deze deeltjes aanrichten. Zo blijkt dat hydroxytyrosol de oxidatie van LDL in vivo tegengaat. De oxidatie van LDL wordt gezien als een van de belangrijkste stappen in de initiatie van atherosclerose.


Het onderzoek beperkte zich niet tot de cardiovasculaire bescherming van hydroxytyrosol maar er werd ook gekeken naar wat Hydroxytyrosol tijdens de fysieke inspanning kan doen. Hydroxytyrosol kan een gunstige werking hebben op de spieren, doordat het beschermt tegen spierschade, ontstaan door reactieve deeltjes die tijdens inspanning gevormd worden (2). De bescherming tegen spierschade werd eerst onderzocht in geprepareerde skeletspieren van de rat. Daarbij was te zien dat reactieve deeltjes de contractiekracht van de geïsoleerde spieren verminderden. Hydroxytyrosol bleek hiertegen te beschermen, want door toevoegen van hydroxytyrosol bleef de spierkracht grotendeels behouden. Het effect van hydroxytyrosol is ook onderzocht in ongetrainde, gezonde proefpersonen. Voorafgaand aan fysieke inspanning namen de proefpersonen hydroxytyrosol in de vorm van een olijfolie-extract, wat resulteerde in een verhoging van de antioxidantcapaciteit van bloed en spieren.


COPD en diabetes

Het onderzoek demonstreert de veelzijdigheid van hydroxytyrosol. Het is potentieel toepasbaar in allerlei situaties waarin oxidatieve stress een rol speelt. Op cardiovasculair gebied is het interessant om de positieve effecten van hydroxytyrosol verder te onderzoeken. Met name voor risicogroepen, zoals mensen met een hoge LDL/HDL ratio, zou hydroxytyrosol gunstig kunnen zijn.Bovendien is het aanlokkelijk om het effect van hydroxytyrosol tijdens fysieke inspanning verder te verkennen. Hierbij lijken bepaalde doelgroepen interessant, zoals COPD- en diabetespatiënten. Deze patiënten hebben, naast een verlaagde antioxidantcapaciteit, een verhoogde productie van reactieve deeltjes. In de behandelplannen van deze mensen neemt lichamelijke inspanning een belangrijke plaats in en omdat daarbij de productie van reactieve deeltjes verder toeneemt, kan dit voor hen extra nadelig zijn. De antioxidant hydroxytyrosol zou hierbij een beschermende rol kunnen vervullen. Het onderzoek toont aan dat hydroxytyrosol een veelzijdige antioxidant is, die mogelijk breed toepasbaar is.

 

1.         Rietjens SJ, Bast A, Haenen GRMM. New insights into controversies on the antioxidant potential of the olive oil antioxidant hydroxytyrosol. J Agric Food Chem. 2007;55:7609-7614

2.         Rietjens SJ, Beelen M, Koopman R, van Loon LJC, Bast A, Haenen GRMM. A single session of resistance exercise induces oxidative damage in untrained men. Med Sci Sports Exerc. 2007:39(12):2145-51

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2009 op bladzijde 32

Lees ook
Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij  gewichtsbeheersing

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij gewichtsbeheersing

De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden? Prof. dr. Marleen van Baak, emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht licht het toe.

Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.