Hydroxytyrosol, een veelzijdige antioxidant uit olijfolie *

attachment-Hydroxytyrosol

Aan olijfolie worden gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven, waaronder bescherming tegen hart- en vaatziekten. Antioxidanten, waar olijfolie rijk aan is, lijken hierin een belangrijke rol te spelen. Van deze antioxidanten staat hydroxytyrosol het meest in de belangstelling. In haar promotieonderzoek bestudeerde Saskia Rietjens een aantal facetten van de antioxidantwerking van hydroxytyrosol.

Haar onderzoek toont aan dat hydroxytyrosol zeer efficiënt uiterst schadelijke deeltjes, zoals superoxideradicalen, hydroxylradicalen en peroxynitriet invangt (1). Hierdoor kan hydroxytyrosol een uitstekend beschermende werking hebben tegen de schade die deze deeltjes aanrichten. Zo blijkt dat hydroxytyrosol de oxidatie van LDL in vivo tegengaat. De oxidatie van LDL wordt gezien als een van de belangrijkste stappen in de initiatie van atherosclerose.


Het onderzoek beperkte zich niet tot de cardiovasculaire bescherming van hydroxytyrosol maar er werd ook gekeken naar wat Hydroxytyrosol tijdens de fysieke inspanning kan doen. Hydroxytyrosol kan een gunstige werking hebben op de spieren, doordat het beschermt tegen spierschade, ontstaan door reactieve deeltjes die tijdens inspanning gevormd worden (2). De bescherming tegen spierschade werd eerst onderzocht in geprepareerde skeletspieren van de rat. Daarbij was te zien dat reactieve deeltjes de contractiekracht van de geïsoleerde spieren verminderden. Hydroxytyrosol bleek hiertegen te beschermen, want door toevoegen van hydroxytyrosol bleef de spierkracht grotendeels behouden. Het effect van hydroxytyrosol is ook onderzocht in ongetrainde, gezonde proefpersonen. Voorafgaand aan fysieke inspanning namen de proefpersonen hydroxytyrosol in de vorm van een olijfolie-extract, wat resulteerde in een verhoging van de antioxidantcapaciteit van bloed en spieren.


COPD en diabetes

Het onderzoek demonstreert de veelzijdigheid van hydroxytyrosol. Het is potentieel toepasbaar in allerlei situaties waarin oxidatieve stress een rol speelt. Op cardiovasculair gebied is het interessant om de positieve effecten van hydroxytyrosol verder te onderzoeken. Met name voor risicogroepen, zoals mensen met een hoge LDL/HDL ratio, zou hydroxytyrosol gunstig kunnen zijn.Bovendien is het aanlokkelijk om het effect van hydroxytyrosol tijdens fysieke inspanning verder te verkennen. Hierbij lijken bepaalde doelgroepen interessant, zoals COPD- en diabetespatiënten. Deze patiënten hebben, naast een verlaagde antioxidantcapaciteit, een verhoogde productie van reactieve deeltjes. In de behandelplannen van deze mensen neemt lichamelijke inspanning een belangrijke plaats in en omdat daarbij de productie van reactieve deeltjes verder toeneemt, kan dit voor hen extra nadelig zijn. De antioxidant hydroxytyrosol zou hierbij een beschermende rol kunnen vervullen. Het onderzoek toont aan dat hydroxytyrosol een veelzijdige antioxidant is, die mogelijk breed toepasbaar is.

 

1.         Rietjens SJ, Bast A, Haenen GRMM. New insights into controversies on the antioxidant potential of the olive oil antioxidant hydroxytyrosol. J Agric Food Chem. 2007;55:7609-7614

2.         Rietjens SJ, Beelen M, Koopman R, van Loon LJC, Bast A, Haenen GRMM. A single session of resistance exercise induces oxidative damage in untrained men. Med Sci Sports Exerc. 2007:39(12):2145-51

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 1/2 van januari/februari 2009 op bladzijde 32

Lees ook
Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.