Inname van lood via kraanwater kan voorkomen worden

VN2-Standpunt-afbeelding-1-kraanwater-shutterstock_1283304394

Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Toch laat onderzoek van het RIVM zien dat in sommige gevallen vooral zwangeren, flesgevoede kinderen en jonge kinderen tot en met 7 jaar te veel lood kunnen binnenkrijgen via kraanwater. Dit is alleen het geval als zij water drinken uit loden waterleidingen, of uit nog onvoldoende doorgespoelde nieuwe leidingen of kranen.

Als professional kun je voorkomen dat de gebruikers van kraanwater in jouw (zorg)instelling of praktijk te veel lood binnenkrijgen via kraanwater. Je kunt onderstaande adviezen van het Voedingscentrum volgen in geval van loden leidingen of nieuwe waterleidingen of kranen.

Advies bij loden leidingen

• Laat loden waterleidingen zo snel als mogelijk vervangen.

Voor baby’s, kinderen tot en met 7 jaar en zwangeren geldt:

• Drink geen water uit een kraan met loden leidingen. Gebruik flessenwater of kraanwater uit niet-loden leidingen, ook voor het zetten van thee en koffie.

• Gebruik flessenwater of kraanwater uit niet-loden leidingen voor producten die water opnemen tijdens koken, zoals pasta, rijst en couscous, en voor soepen en sauzen. Omdat de meeste groenten en aardappelen vrij weinig vocht opnemen, kun je deze wel in kraanwater koken. Ook afspoelen van bijvoorbeeld groente en fruit met kraanwater uit loden leidingen kan geen kwaad.

• Maak flesvoeding voor baby’s met water uit niet-loden leidingen. Bijvoorbeeld met flessenwater uit de winkel. Op de verpakking van het water lees je of het flessenwater geschikt is voor het maken van flesvoeding.

Voor kinderen ouder dan 8 jaar, volwassenen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen geldt:

• Heb je de kraan met loden leidingen meer dan 8 uur niet opengedraaid? Laat deze dan eerst zo’n 2 minuten stromen voordat je het water gebruikt. Gebruik dit (eerste) water dus niet om direct te drinken (inclusief koffie en thee) en niet voor soepen en sauzen of voor het koken van producten die water opnemen, zoals pasta, rijst en couscous. Gebruik dit eerste spoelwater ergens anders voor.

• Volwassenen kunnen maximaal 2 liter van dit kraanwater consumeren. Geef kinderen boven de 8 jaar maximaal 1 liter.

• Vrouwen die borstvoeding geven kunnen het kraanwater uit loden leidingen gebruiken na 2 minuten doorspoelen. De hoeveelheid lood die in borstvoeding terechtkomt is erg laag en geeft daardoor geen risico voor het kind.

Advies bij nieuwe waterleidingen, nieuwe kranen en nieuwbouwhuizen Deze adviezen gelden de eerste 3 maanden:

• Heb je de nieuwe waterleiding meer dan 8 uur niet opengedraaid? Laat dan de kraan eerst zo’n 2 minuten stromen voordat je het water gebruikt. Gebruik dit (eerste) water niet voor dranken, voedsel dat water opneemt (pasta, rijst, couscous) of flesvoeding voor baby’s.

• Het water dat na 2 minuten doorspoelen uit de kraan komt, kun je wel drinken of gebruiken voor de bereiding van eten en flesvoeding.

• Bij een nieuwe kraan volstaat 10 seconden doorspoelen voor elk gebruik. Daarna kun je het water weer drinken of gebruiken bij het koken.

Na 3 maanden vervallen deze adviezen. Je kunt dan het kraanwater uit nieuwe kranen, nieuwe leidingen en nieuwbouwwoningen gewoon direct te gebruiken voor eten en drinken.

Wilt u weten of u loden leidingen hebt? Kijk hiervoor en voor ons volledige consumentenadvies op www.voedingscentrum.nl/lood. Informatie over waar u uw leidingwater kunt laten testen, is te vinden op www.loodinwatertesten.nl.

Referentie:

Gezondheidsraad. Loodinname via kraanwater. Den Haag: Gezondheidsraad, 2019 . Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Loodinname via kraanwater. Blootstellingsschatting en risicobeoordeling voor diverse risicogroepen, 2019.

Lees ook
‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Uit Voeding Nu 3: Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen bij het krijgen van dementie. Uit onderzoek blijkt dat tot 40% van alle gevallen van dementie toe te schrijven is aan omgevingsfactoren, zoals een gezonde leefstijl, bestaande uit niet roken, voldoende fysieke en sociale activiteiten en een gezond voedingspatroon (1). Daarnaast weten...

Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...