Is ons eten te schoon?
De laatste decennia stijgt het percentage mensen met een voedselallergie, een trend die zich vooral in de westerse wereld voordoet. Volgens immunobioloog Ruslan Medzhitov komt dit onder meer omdat ons eten tegenwoordig geen parasieten en schadelijke micro-organismen meer bevat. Bovendien is onze voeding steeds meer bewerkt.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
UMC Utrecht leidt onderzoek naar allergieën bij ‘nieuwe voedingsmiddelen’
Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren dat methoden ontwikkelt om het allergisch potentieel van zogenaamde 'nieuwe voedingsmiddelen' te kunnen beoordelen, zoals voedingsmiddelen gemaakt van insecten, in een onderzoeksproject getiteld Allergenicity Prediction Toolbox for novel foods (ALLPreT).
Het wordt steeds drukker op de allergiepoli
Onderzoek laat zien dat vroegtijdige toediening van voedingsmiddelen bij kinderen van 4 tot 6 maanden allergieën kan voorkomen. Specialisten houden echter niet altijd deze methode aan en er circuleren nog veel mythes.
Is dat koekje veilig? | Zelftest voor allergenen in etenswaren
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.