Moleculair verband tussen voeding en het risico op colorectale kanker

Er bestaat een direct moleculair verband tussen vlees- en zuivelconsumptie en de ontwikkeling van antilichamen in het bloed die de kans op kanker vergroten. Dit verband kan mogelijk de hoge incidentie van kanker verklaren bij degenen die grote hoeveelheden zuivelproducten en rood vlees consumeren.

Dat blijkt uit een onderzoek geleid door Dr. Vered Padler-Karavani van de afdeling Celonderzoek en Immunologie aan de Shmunis School voor Biogeneeskunde en Kankeronderzoek aan de George S. Wise Faculteit Levenswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMC Medicine.

Neu5Gc

Neu5Gc is een suikermolecuul dat wordt aangetroffen in de weefsels van zoogdieren, maar niet in gevogelte of vis. Mensen ontwikkelen antilichamen tegen Neu5Gc in hun kindertijd, wanneer ze voor het eerst zuivel- en vleesproducten consumeren. Hoewel bekend is dat deze antistoffen het risico op kanker verhogen, met name colorectale kanker, was er nog geen direct verband gevonden tussen de antistoffen en de consumptie van vlees en zuivelproducten.

NutriNet-Santé studie

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers monsters van NutriNet-Santé, een uitgebreid nationaal voedingsonderzoek in Frankrijk. Salam Bashir, een PhD-student in het laboratorium van Dr. Padler-Karavani, heeft samen met andere teamleden de hoeveelheid Neu5Gc-suiker gemeten in verschillende zuivel- en vleesproducten die veel voorkomen in het Franse dieet. Ook hebben ze de dagelijkse Neu5Gc-inname van 19.621 volwassenen vanaf 18 jaar berekend. Deze mensen rapporteerden hun voedselinname online gedurende een korte periode.

Het onderzoeksteam nam vervolgens een representatieve steekproef van 120 deelnemers en testte de niveaus van de anti-Neu5Gc-antilichamen in hun bloed.

Gcemic-index

Op basis van deze bevindingen en de kwantificering van Neu5Gc-suiker in verschillende voedselproducten uit Frankrijk, hebben Dr. Padler-Karavani en haar team een ​​index gemaakt die de Gcemic-index wordt genoemd. Deze index rangschikt voedingsmiddelen waarvan overmatige consumptie kan leiden tot een toename van de antistoffen - en mogelijk tot een toename van het risico op kanker.

Correlatie Neu5Gc en antilichamen

Uit het onderzoek blijkt dat er een significante correlatie bestaat tussen een hoge consumptie van Neu5Gc uit rood vlees en kaas en een verhoogde ontwikkeling van antilichamen die het risico op kanker verhogen.

Dr. Padler-Karavani: ‘Jarenlang is er geprobeerd om een ​​dergelijk verband te vinden, maar niemand deed het. Hier konden we voor het eerst een moleculaire link vinden dankzij de nauwkeurigheid van de methoden die zijn gebruikt om de antilichamen in het bloed meten en de gedetailleerde gegevens van de Franse dieetvragenlijsten.’

Mogelijk hoger risico op kanker

Dr. Padler-Karavani voegt eraan toe dat deze combinatie van methoden de onderzoekers in staat stelt te voorspellen dat degenen die veel rood vlees en kaas eten, hoge niveaus en een andere variëteit van de antilichamen zullen ontwikkelen, en daarom een ​​hoger risico op kanker kunnen lopen - vooral colorectale kanker, maar ook andere kankers.

Lees ook
Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Campagne tegen zuivelverspilling

Campagne tegen zuivelverspilling

Met de publiekscampagne 'Kijk, ruik, proef en vouw' vraagt Zuivelpak aandacht voor de houdbaarheid van zuivel, in de hoop voedselverspilling tegen te gaan.