NAV-lid Wicher Grijseels: 'Kennis bij de industrie leidt tot beter product'

wicher-online-2

Een interview met Wicher Grijseels, senior food consultant bij QAssurance, lid van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen. Het interview verscheen in het decembernummer van Voeding Nu.

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik wilde altijd geneeskunde studeren, maar werd helaas uitgeloot. Toen ben ik op zoek gegaan naar alternatieven die met gezondheid te maken hadden. Zo ben ik bij de opleiding Voeding en Gezondheid in Wageningen terechtgekomen. Tijdens mijn opleiding heb ik me naast voeding ook gefocust op microbiologie en toxicologie. Na afronding van mijn studie ben ik, na wat omzwervingen, op mijn huidige werkplek terechtgekomen. Ik ben de commerciële kant op gegaan. Sinds 2014 ben ik lid van de NAV om op de hoogte te blijven van de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid en om in contact te blijven met Wageningen Universiteit.’

Wat houdt uw huidige werk in? ‘Ik werk momenteel ruim drie jaar als senior food consultant bij QAssurance. Ik adviseer voedingproducerende bedrijven bij het waarborgen van voedselveiligheid. Mijn adviezen gaan over de samenstelling van voeding en over wat bijvoorbeeld schimmels, bacteriën, gisten en virussen met voeding doen, over gifstoffen, etikettering, claims en voedingswaarden. Daarnaast begeleid ik bedrijven in het traject van certificering voor normen, zoals de BRC, IFS en de FSSC 22000. Deze normen geven aan dat een bedrijf zich bezighoudt met voedselveiligheid en daarvoor een systematisch kwaliteitssysteem hanteert. Ook adviseer ik onze klanten bij productontwikkeling, bijvoorbeeld om bij recepturen de gewenste eigenschappen zoals houdbaarheid en/of smaak te verbeteren. De veelzijdigheid van mijn werk spreekt me erg aan. Het overdragen van veel verschillende soorten kennis aan de industrie om uiteindelijk een veiliger en betere kwaliteit voeding te krijgen, vind ik van groot belang.’

Wat wilt u nog onderzocht zien? ‘Tijdens mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar alcoholgebruik in relatie tot de opname van voedingsstoffen. Ik kwam erachter dat er nog niet heel veel bekend is over dit onderwerp. Wat wel bekend is, is dat de opname en afbraak van alcohol in het lichaam voorrang krijgt op de verwerking van andere voedingsstoffen. Ook algemeen bekend is inmiddels dat alcohol niet gezond is voor je lichaam, maar dat het direct invloed heeft op de opname van je voeding niet. Uit de onderzoeken die zijn gedaan, blijkt dat als je alcohol drinkt bij het eten je minder B-vitamines opneemt. Aan de andere kant kan alcohol er juist voor zorgen dat je meer ijzer opneemt uit je voeding. Dat lijkt misschien positief, maar bij te veel ijzer kan dat leiden tot fibrose van de lever. Dit gebied verdient nog meer onderzoek. Het kan ook breder getrokken worden. Van veel medicijnen (en ook drugs) weet men niet wat de invloed is op de opname van voedingsstoffen. Veel mensen drinken tijdens het eten weleens een wijntje of biertje, maar wat doet dat eigenlijk met de gezondheid van je maaltijd?’

Lees ook
RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

De Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV) heeft een rapport uitgebracht waarin de leden een meervoudige aanpak aanbevelen voor de verschillende crises waaraan ons voedselsysteem bijdraagt: de klimaatcrisis, biodiversiteit, chronische welvaartsziekten en de vertrouwenscrisis bij de boeren. Gezondheid staat daarbij voorop.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

Wie durft? Zaak tegen de overheid

Wie durft? Zaak tegen de overheid

De Nederlandse overheid faalt in de aanpak van de obesitaspandemie. De regering ontwikkelt te weinig beleid voor een gezonde voedselomgeving en laat kansen liggen om overgewicht te bestrijden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen UR en Sciensano, de Belgische evenknie van het RIVM.