NAV-lid Iris Groenenberg: ‘Vertalen van wetenschap naar praktisch advies voor consument’

15 december 2021

Hoe bent u in de voedingssector terecht gekomen?

Ik twijfelde lang over mijn studiekeuze: ga ik voor geneeskunde of een studie in de voeding? Ik koos het laatste. Want daar kon ik meer bereiken aan de voorkant: dus voorkomen dat mensen ziek worden. Ik studeerde Voeding & Diëtetiek in Nijmegen en direct aansluitend volgde ik de master Nutrition and Health in Wageningen. Deze studies boden mij de ideale mix van wetenschap en vertaalslag naar de consument.

In mijn promotieonderzoek kon ik mijn interesse in de geneeskunde weer een beetje kwijt. Daar onderzocht ik waarom kwetsbare groepen wel of juist niet meedoen aan screening op cardiometabole aandoeningen. Daarna ging ik aan de slag bij de Nierstichting, waar ik me onder andere met de onderwerpen zout en medicatieveiligheid bezighield. Na een aantal jaar voelde ik de behoefte om me meer met voeding bezig te gaan houden. Daarom solliciteerde ik bij de Gezondheidsraad. Daar werkte ik mee aan de voedingsnormen voor zwangere vrouwen. Maar toen zag ik dat mijn droombaan vrijkwam: kennisspecialist bij het Voedingscentrum. Het voelt goed om dagelijks bezig te zijn met het vertalen van wetenschap naar praktisch advies voor de consument!

Wie is Iris Groenenberg?
Geboren: 14 februari 1984
Woont: in Leiden
Functie: Kennisspecialist Voeding en Gezondheid bij
het Voedingscentrum

Wat houdt uw huidige werk in?

Als kennisspecialist voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van onze uitingen; in campagnes, op de website en in onze tools en materialen.

Iedere kennisspecialist heeft een aantal onderwerpen in zijn of haar portfolio. Bij mij zijn dit onder andere voeding bij chronische aandoeningen en voeding voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Daarnaast ben ik betrokken bij campagnes als de Eetwissel.

Bij het Voedingscentrum werken we in multidisciplinaire projectteams. Dus bij alles wat we doen zijn bijvoorbeeld ook gedragswetenschappers, communicatiespecialisten en webredacteuren betrokken. Het is erg leuk om samen tot een mooi resultaat te komen.

Tot slot heeft het Voedingscentrum een aantal medewerkers die het ‘gezicht’ naar buiten zijn. Ik mag deze rol vervullen op het gebied van voeding en gezondheid. Dus ik vertel ook vaak in de media over deze onderwerpen.

Ik vind het heel belangrijk om bij te dragen aan de verspreiding van een eenduidige boodschap. De ‘ruis’ duiden en fabels uit de wereld helpen. En: het genuanceerde en onafhankelijke verhaal vertellen. Voeding is complex en vaak niet in een zwart-wit beeld te vatten. Daarnaast zoek ik graag de verbinding, niemand heeft er wat aan als voedingswetenschappers of zorgverleners elkaar overschreeuwen of kampen vergroten.

Wat zou u graag onderzocht willen zien?

Momenteel is er veel aandacht voor een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon. Iets dat wij stimuleren en ook al in onze adviezen hebben verweven. Maar er zijn nog wel kennishiaten m.b.t. de eiwittransitie en een vegetarisch of volledig plantaardig voedingspatroon. Bijvoorbeeld: hoe vervangen vegetariërs en veganisten vlees en andere dierlijke producten op dit moment? Hoe volwaardig is hun voeding? Daar hebben we nog weinig gegevens over.

En als we als populatie zouden opschuiven naar een verhouding van 60% plantaardig en 40% dierlijk eiwit, in tegenstelling tot de huidige 40/60-verhouding: wat zijn daarvan de consequenties voor de volksgezondheid? Met name als je kijkt naar kwetsbare groepen, zoals ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Altijd op de hoogte blijven?