Omega-3-vetzuren mogelijk beschermend tegen astma bij kinderen

Astma

Kinderen met het veel voorkomende FADS-gen zouden hun kans op astma kunnen verminderen door meer omega-3-vetzuren via de voeding in te nemen. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek.

Er is een schaars bewijs voor de relatie tussen de inname van omega-3-vetzuren in de kindertijd en het risico op astma. De onderzoekers gingen in hun studie na of een hogere inname van eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), afkomstig uit vis, in de kindertijd geassocieerd is met een lager risico op gediagnosticeerde astma.

De studie is een samenwerkingsverband van de Queen Mary University in Londen, de University of Bristol de University of Southampton en het Zweedse Karolinska Instituut. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Respiratory Journal. Voor hun studie maakten de onderzoekers gebruik van gegevens van een groot Brits geboortecohort. Hierin worden zwangere vrouwen en hun kinderen sinds het begin de jaren negentig gevolgd.

Genetische aanleg

De onderzoekers vonden in het cohort geen associatie tussen de inname van langeketenvetzuren en astma in het algemeen. Ze keken echter ook naar het voorkomen van het zogeheten FADS-gen bij kinderen. Deze genetische variant die bij meer dan de helft van de kinderen voorkomt is betrokken bij de vorming van het enzym desaturase en is van invloed op de niveaus omega-3-vetzuren. Er is een associatie tussen FADS en een lager omega-3-vetzuurniveau.

In het onderzoek komt nu naar voren dat kinderen die een hogere inname van deze langeketenvetzuren hadden een lager risico op astma hebben, althans dat is de associatie. Het ging om een ruim vijftig procent lager risico als gekeken werd naar de kinderen die het meeste omega 3 innamen en de kinderen die het minste innamen.

 Astma en voeding

‘Astma is de meest voorkomende chronische aandoening in de kindertijd, we weten momenteel niet hoe we dit kunnen voorkomen’, zegt professor Seif Shaheen, van de Queen Mary University of London. ‘Het is mogelijk dat slechte voeding de ontwikkeling op astma vergroot. Tot nu toe hebben de meeste onderzoeken de relatie tussen astma en het dieet slechts over een korte periode gemeten. Wij hebben nu  gekeken naar een periode van vele jaren om te zien of kinderen al dan niet astma ontwikkelden in relatie tot hun voeding.’

De onderzoekers benadrukken dat het gaat om observationele studie, om associaties, daarom kunnen ze niet met zekerheid zeggen dat een hogere inname van omega-3-vetzuren in de kindertijd de latere ontwikkeling van astma kan voorkomen. De volgende stap in het onderzoek is kijken of een hogere inname, de symptomen bij kinderen met astma verlaagt.

 
Lees ook
Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.

Eetbare bushalte opent in Breda

Eetbare bushalte opent in Breda

In Breda vind je tot en met 21 september een eetbare bushalte vol groente en fruit. Het project waarin Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) in samenwerking met partners aandacht vraagt voor de consumptie van meer groente en fruit.

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Duurzame diepvriesmaaltijd-leverancier Freasy krijgt investering

Freasy, verstrekker van kant-en-klare diepvriesmaaltijden, ontvangt groeikapitaal om de online verkoop verder op te schalen. Het is de eerste investeringsronde voor het Rotterdamse bedrijf.