Onderzoekers leggen relatie tussen kunstmatig gezoete dranken en hart- en vaatziekten

Suikerhoudende dranken worden geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar zijn kunstmatig gezoete dranken wel een gezonder alternatief? Onderzoekers leggen een verband met hart- en vaatziekten. Het Kenniscentrum Zoetstoffen geeft aan het oneens te zijn met de bevindingen.

De bevindingen komen naar voren in een onderzoek naar de relatie tussen het risico op hart- en vaatziekten en het consumeren van suikerhoudende dranken en kunstmatig gezoete dranken. De studie is gepubliceerd in The Journal of the American College of Cardiology.

Uit eerder onderzoek blijkt dat een hoge consumptie van dranken gezoet met suiker een negatieve invloed kan hebben op de cardiovasculaire gezondheid. Kunstmatig gezoete worden vaak als een gezonder alternatief aangedragen. Echter, is hun impact op de cardiovasculaire gezondheid niet volledig bekend.

NutriNet-Santé-cohort

In de studie keken onderzoekers naar gegevens van het Franse NutriNet-Santé-cohort. 104.760 deelnemers werd gevraagd om elke zes maanden drie keer een online voedingsdagboek in te vullen. De studie begon in 2009.

Kunstmatig gezoete dranken zijn gedefinieerd als dranken die niet-voedzame zoetstoffen bevatten. Suikerhoudende dranken bestaan uit alle dranken met 5% of meer suiker. Voor elke drankencategorie zijn de deelnemers onderverdeeld in niet-gebruikers, lage gebruikers en veelvuldige gebruikers.

De onderzoekers keken naar de eerste incidenten van hart- en vaatziekten tijdens de follow-up van 2009-2019. De incidenten worden gedefinieerd als beroerte, transient ischemic attack (TIA), myocardinfarct, acuut coronair syndroom en angioplastiek.

Hoger risico op hart- en vaatziekten

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat 1.379 deelnemers eerste incidenten van hart- en vaatziekten hadden. De onderzoekers houden hierbij rekening met een mogelijke omgekeerde causaliteitsbias door de eerste drie jaar van follow-up uit te sluiten. Volgens het onderzoek lopen zowel veelvuldige gebruikers van suikerhoudende dranken als veelvuldige gebruikers van kunstmatig gezoete dranken een hoger risico op een eerste incident met hart- en vaatziekten in vergelijking met niet-gebruikers. De onderzoekers zeggen hierbij rekening te houden met verschillende verstorende factoren.

Mogelijke implicaties regelgeving

Volgens Eloi Chazelas, PhD-student, hoofdauteur van de studie en lid van het Nutritional Epidemiology Research Team, hebben de resultaten van deze studie mogelijk verdere implicaties voor de regelgeving.

‘Onze studie suggereert dat kunstmatig gezoete dranken misschien geen gezonde vervanging zijn voor suikerdranken. Deze gegevens bieden aanvullende argumenten om het huidige debat over belastingen, etikettering en regulering van suikerhoudende dranken en kunstmatig gezoete dranken aan te wakkeren’, aldus Chazelas.

Verder onderzoek nodig

De onderzoekers benadrukken wel dat voor het leggen van een ​​oorzakelijk verband tussen suikerhoudende en kunstmatig gezoete dranken en hart- en vaatziekten, replicatie in grootschalige prospectieve cohorten en mechanistisch onderzoek nodig is.

Geen oorzaak/gevolg relatie

Kenniscentrum Zoetstoffen is niet overtuigd van de resultaten van het onderzoek en stemmen er dan ook mee in dat meer onderzoek nodig is. Volgens het kenniscentrum kan er uit het observationele onderzoek van NutriNet-Santé geen oorzaak/gevolg-relatie worden aangegeven. Dat komt volgens de organisatie omdat veel factoren niet in het onderzoek worden meegenomen, zoals fysieke omstandigheden, mentale situatie of de mate van beweging.

Kenniscentrum Zoetstoffen blijft bij standpunt

Het Kenniscentrum Zoetstoffen blijft bij het standpunt dat dranken met zoetstoffen zonder gezondheidsrisico’s te gebruiken zijn, uitzondering geldt voor mensen met PKU. De veiligheid van alle goedgekeurde zoetstoffen wordt consequent herhaald door regelgevende autoriteiten zoals de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) en de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid), meldt het kenniscentrum.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Verband tussen consumptie van vruchtensuiker en het ontstaan van diabetes type 2 onderzocht

Verband tussen consumptie van vruchtensuiker en het ontstaan van diabetes type 2 onderzocht

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een verband gevonden tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ze bestudeerden mensen die door een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed kunnen verwerken. Deze mensen bleken minder kans te hebben op diabetes type 2 en hart- en...

Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers

Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers

Niet al het vet in ons lichaam is slecht. Zo verbrandt bruin vetweefsel suiker en vet tot warmte, wat onze lichaamstemperatuur op peil houdt. Kou stimuleert bruin vet. Maar hoe dat precies werkt was vooralsnog onbekend. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten nu zien dat stimulatie van de beta-2-receptor bruin vet activeert....

Extra portie vis goed voor mensen met hart- en vaatziekten

Extra portie vis goed voor mensen met hart- en vaatziekten

Een extra portie vis kan gezondheidswinst opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten door aderverkalking. Dat staat in een nieuw advies van de Gezondheidsraad.