Onderzoekers vragen kritisch te zijn op richtlijnen voor het praten met kinderen over gewicht

attachment-kind-met-obesitas

Zorgverleners die gebruik maken van richtlijnen voor het voeren van gesprekken met kinderen over hun gewicht moeten kritisch zijn. De richtlijnen blijken niet altijd wetenschappelijk onderbouwd en goed toepasbaar te zijn.

Dat meldt een studie van het Center for Weight, Eating and Lifestyle Science (WELL Center) aan het College of Arts and Sciences aan de Drexel University in Philadelphia, Verenigde Staten. De onderzoekers analyseerden de inhoud, consistentie, bruikbaarheid en wetenschappelijke onderbouwing van richtlijnen voor het voeren van gesprekken met kinderen over hun gewichtstoestand.

Ouders, verzorgers en zorgverleners maken zich in toenemende mate zorgen over obesitas bij kinderen. Tegelijkertijd maken zij zich zorgen om onbedoeld een eetstoornis uit te lokken wanneer de gewichtstoestand van een kind wordt besproken. Verschillende gezondheidsorganisaties hebben richtlijnen uitgebracht voor het voeren van gesprekken met kinderen over de gewichtstoestand.

De onderzoekers kwamen uit op 59 onafhankelijk gepubliceerde richtlijnen over obesitas bij kinderen. Daarvan gaven 13 richtlijnen expliciete aanwijzingen over hoe de verzorger of zorgverlener een gesprek over overgewicht of obesitas met een kind zou moeten benaderen.

Gemeenschappelijke onderwerpen

Uit de analyse blijkt dat alle 13 richtlijnen een vergelijkbare inhoud hebben. De onderzoekers identificeerden negen gemeenschappelijke onderwerpen: attitudemodellering (gedekt door 31% van de richtlijnen), gedragsmodellering (61%), voedingsaanbevelingen (54%), fysieke activiteit (46%), lichaamsacceptatie en -waardering (69%), gespreksadvies (92%), contact met zorgverleners (46%), praten over ‘gewicht’ versus ‘algehele gezondheid’ (54%) en externe factoren, zoals pesten en of media ( 54%).

Weinig wetenschappelijk en toepasbaar

Volgens de onderzoekers zijn er ook verschillende inconsistenties in de aanbevelingen. Slechts drie van de 13 richtlijnen verwijzen naar wetenschappelijke bronnen en slechts een kleine minderheid van het advies wordt gemakkelijk door zorgverleners in alledaagse situaties toegepast.

Wees kritisch

‘Het is belangrijk dat ouders en zorgverleners kritische consumenten zijn van richtlijnen over het praten met kinderen over overgewicht en obesitas’, zegt Elizabeth Lampe, leider van de studie aan het College of Arts and Sciences. ‘Er bestaan veel verschillen tussen richtlijnen over de vraag al dan niet rechtstreeks over het gewicht van een kind te moeten praten. Ouders en zorgverleners moeten verschillende richtlijnen lezen en ervoor zorgen dat ze de beste beslissing nemen voor hun kind, aangezien elke situatie uniek kan zijn’, aldus Lampe.

Oproep tot vereniging richtlijnen en wetenschappelijke basis

De onderzoekers roepen makers van toekomstige richtlijnen op om hun boodschappen voor zorgverleners te verenigen en beter te onderbouwen met wetenschappelijke gegevens.

Lampe voegt toe: ‘Beleidsmakers kunnen de richtlijnen gebruiken bij hun beslissingen en behandelaars zouden de richtlijnen kunnen gebruiken om hun praktijk te informeren.’

Lees ook
Leestip: dubbelinterview uit NRC: ‘Ik ben aan niemand verplicht om dun te zijn. Zelfs niet om gezond te zijn’

Leestip: dubbelinterview uit NRC: ‘Ik ben aan niemand verplicht om dun te zijn. Zelfs niet om gezond te zijn’

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we een dubbelinterview uit NRC, waarin wetenschapsjournalist Asha ten Broeke en cardioloog Janneke Wittekoek discussiëren over dik zijn, preventie, discriminatie en oplossingen.

COACH-programma | Lange begeleiding kinderen met  obesitas werkt

COACH-programma | Lange begeleiding kinderen met obesitas werkt

Kinderen met overgewicht, obesitas en zeer ernstige obesitas hebben allemaal baat bij een doorlopende, poliklinische leefstijlinterventie op maat. Na een interventie van een jaar is in elke categorie een aanzienlijk gewichtsverlies te zien en een verbetering van cardiovasculaire risicoparameters.

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

Die oproep doet de Access to Nutrition Initiative (ATNI) na hun lancering van de Global Access to Nutrition Index 2021 begin juli. De Index beoordeelde de 25 grootste wereldwijde voedsel- en drankenproducenten en hun bijdragen aan het aanpakken van ondervoeding.