Oplosbaar of knapperig graag

1 november 2022 Michelle Wijma

Foto: Pexels

Deze Amerikaanse onderzoekers bestuderen het eetgedrag van kinderen met het syndroom van Down. Ze hopen dat producenten meekijken. “Het is een grote uitdaging om voedzame producten te maken met de juiste textuur.”

Kinderen met het syndroom van Down verkiezen vaak voeding met een knapperige textuur en vettig mondgevoel boven bros of plakkerig eten. Soms leiden zulke voorkeuren tot een minder voedzaam eetpatroon en zelfs gezondheidsproblemen. Er moeten betere opties komen voor deze groep, stellen onderzoekers van Washington State University (WSU) in hun artikel dat recent werd gepubliceerd in de Journal of Texture Studies.

Het onderzoeksteam bestudeerde welke texturen kinderen met het syndroom van Down (SvD) graag aten en welke juist niet, en hoe die voorkeuren verschillen van kinderen zonder beperking. “Kinderen met het syndroom van Down zijn vaak dol op producten zoals Pirate’s Booty (gepofte rijst, red.) en gepofte mais”, zegt Carolyn Ross, professor aan WSU’s School of Science en eerste auteur van het wetenschappelijke artikel. “Zulk eten lost op in je mond - een grote plus voor deze groep kinderen.”

Een nadeel is dat zulke producten meestal geen hoge voedingswaarden hebben, terwijl dat voor eten met complexere texturen vaak wel geldt, aldus Ross. De voedingswetenschapper wil kinderen helpen aan meer gezonde voedingopties en ze comfortabeler maken met de texturen van bijvoorbeeld groente en fruit. “Studies zoals deze kunnen behandelaren en ouders helpen inschatten wat hun kind waarschijnlijk wel of niet wil eten en bovendien de kans op verslikken verkleinen.” Verslikken is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder volwassenen met SvD, doordat ze bijvoorbeeld niet goed kauwen of het eten te laat doorslikken. Kinderen met SvD hebben vaker wel dan geen eet- en/of slikproblemen en veel van hen zijn gevoelig voor texturen. Dat kan de overgang van gepureerd naar vast voedsel moeilijker maken en tot tekorten leiden.

Voedseltextuur als factor voor eetproblemen werd nog niet eerder op deze manier en op deze schaal onderzocht. Ruim 200 jonge kinderen (11 - 58 maanden) in de Verenigde Staten, van wie ongeveer de helft het syndroom van Down heeft, kregen een doos met snacks thuisgestuurd. Ouders filmden het gedrag van de kinderen terwijl ze de producten opaten (of niet). De zestien voedingsmiddelen, waaronder koekjes, gepofte rijst en ontbijtgranen, waren verdeeld in vier textuurgroepen en hadden smaken die het kind lekker vond, zodat de kans op afwijzing door smaak zo klein mogelijk was. De onderzoekers codeerden het beeldmateriaal en maakten verschillende groepen om te vergelijken: kinderen met en zonder SvD, kinderen met en zonder hoge gevoeligheid voor voedseltexturen, en kinderen jonger en ouder dan 30 maanden (2,5 jaar).

Thuisonderzoek

“Voor zover we weten is dit het grootste thuisonderzoek met kinderen met het syndroom van Down”, zegt Ross. “En de data laten grote verschillen zien in textuurvoorkeuren tussen kinderen met en zonder de diagnose.” Leeftijd, textuurgevoeligheid en een SvD-diagnose beïnvloedden alle drie het gedrag van de kinderen tegenover de producten. Ook de interactie SvD*textuurgevoeligheid was belangrijk. Deze groep vertoonde afwijzend gedrag tegenover producten met een kruimelige, dichte (als in niet luchtig) en/of harde textuur. De kinderen aten liever oplosbare producten die zoutig en kazig waren. Kinderen met SvD, maar zonder textuurgevoeligheid, tolereerden producten met meer verschillende texturen en smaken, zoals kruimelig, knapperig en/of zoet.

Nieuwe producten nodig

De resultaten sluiten aan op eerdere onderzoeken van Ross. Daarin vulden ouders onder andere een enquête in over hetzelfde onderwerp. Ze gaven aan welke voedseltexturen hun kinderen als ‘moeilijk’ of ‘makkelijk’ ervaarden. Taaie en dichte texturen vonden kinderen met SvD lastig, terwijl romige, knapperige, oplosbare, puree-achtige en zachte texturen hen gemakkelijker afging. Overeenkomstig met de huidige studie dus.

Ross hoopt dat voedselproducenten haar onderzoek ook opmerken. “Het is een grote uitdaging om voedzame producten te maken met de juiste textuur. Ik hoop dat we producenten kunnen aansporen om producten te ontwerpen of aan te passen aan de specifieke behoeftes van deze bevolkingsgroep.” 

Referenties

Persbericht: https://news.wsu.edu/press-release/2022/08/29/food-texture-key-to-eating-habits-in-children-with-down-syndrome/
Publicatie: Ross, C. F., Bernhard, C. B., Surette, V., Hasted, A., Wakeling, I., & Smith-Simpson, S. (2022). Eating behaviors in children with Down syndrome: Results of a home-use test. Journal of Texture Studies, 1–18. https://doi. org/10.1111/jtxs.12703 

Altijd op de hoogte blijven?