‘Oudhollands voedingspatroon, gezond en duurzaam’

untitled

Meer plantaardig eten is goed voor je gezondheid en goed voor het milieu. Dat was de hoofdboodschap die te beluisteren was op het symposium Plant-based for health and planet van de Alpro Foundation. Ruim honderd studenten van de Universiteit Maastricht en de masteropleiding Voeding uit Venlo namen er eind november aan deel.

Corné van Dooren, expert duurzaamheid van het Voedingscentrum, belichtte de relatie van een plantaardig voedingspatroon met het milieu. Hij haalde aan dat duurzaamheid steeds vaker hand in hand gaat met gezondheid in de voedingsvoorlichting. In verschillende landen is het effect op het milieu van de voedselproductie en -consumptie meegenomen in de dieetadvisering: ‘een synergetisch effect’, aldus Van Dooren.

Van Dooren maakte studie van het traditionele Hollandse dieet uit het begin van de 20e eeuw, dat hij vergeleek met een Mediterraan of Scandinavisch voedingspatroon. ‘Het meest voorkomende eetpatroon van toen lag al aardig dicht tegen de huidige richtlijnen aan’, vertelde Van Dooren aan de hand van een foto van het toenmalige dieet dat hij samenstelde. ‘Er is niet genoeg groente en fruit in het menu, een beetje te veel zout, maar als je het dieet wat optimaliseert, past het prima bij de huidige aanbevelingen. Het Mediterrane dieet of een soortgelijk dieet uit de Scandinavische landen scoort goed op gezondheid. Als je het traditionele dieet van de Lage Landen hiermee vergelijkt, wat ik in mijn onderzoek gedaan heb, dan zie je dat het duurzamer is. En als je het optimaliseert volgens de huidige richtlijnen dan is het zelfs nog duurzamer en gezonder dan andere diëten.’

Veganistisch eten

Veel discussie ontstond na de lezing van diëtiste Lisa Steltenpool, die als overtuigd veganist de praktische kant van een plantaardig eetpatroon naar voren bracht. Ze schreef kookboeken over het onderwerp en heeft een eigen diëtistenpraktijk waarin ze de focus legt op plantaardig eten. ‘Vaak denken mensen dat ze alleen maar sla mogen eten en zien ze ertegen op’, vertelde Lisa, ‘maar een dergelijk dieet hoeft helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn.’

De alternatieven schudde ze zo uit de mouw en ze waarschuwde de aanwezigen dat ze goed moeten letten op voldoende inname van vitamine B12, vitamine D en jodium, als ze over zouden willen gaan op een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. ‘Er is geen enkele plantaardige voeding die voldoende vitamine B12 levert, geen plant heeft deze vitamine’, weet Steltenpool. ‘Gebruik daarom een checklist waarop B12, D en jodium staan. Als je tekort hebt aan B12 dan zijn de gevolgen ervan onomkeerbaar en kun je last krijgen van insomnia, vermoeidheid en geheugenverlies. Het is niet zoals bij ijzer: als je daar een tijdje een tekort van hebt, kun je het aanvullen.’

Foundation Award

Tijdens de bijeenkomst maakte Stephanie de Vriese van de ALPRO Foundation de studenten attent op de Alpro Foundation Award. Jonge onderzoekers kunnen met een wetenschappelijk paper dat gerelateerd is aan plant-based nutrition kans maken op een bedrag van 2500 euro. De inschrijving is mogelijk tot 31 januari 2017. Voor meer informatie klik hier.

Regionale samenwerking centraal op preventieconferentie

Hoe kunnen verschillende zorgverleners in de regio Leiden meer en beter met elkaar gaan samenwerken voor vitalere en gezondere inwoners? Deze vraag stond centraal op de vijfde Preventieconferentie die werd gefaciliteerd door Weight Watchers en het Transformatieteam gemeente Leiden (dat gericht is op decentralisatie van zorgtaken).

Lag in de eerste vier afleveringen van de Preventieconferentie het accent op de landelijke aanpak, op 17 november 2016 kwamen in de Stadsgehoorzaal Leiden vooral spelers in de zorg uit de regio Leiden bijeen. Het motto was elkaar beter te leren kennen, concreter te gaan samenwerken en zorg beter op elkaar af te stemmen; de eerste en tweede lijnen, (para)medische en sociale zorgdomeinen dichter bij elkaar te brengen. Met als overkoepelend doel de regionale vonk van regio naar regio over te brengen zodat ook interregionaal van elkaar kan worden geleerd. Na Leiden neemt de regio Noord-Limburg/Oost-Brabant (Noordelijke Maasvallei) het stokje over (op 13 juni 2017).

De Leidse wethouder Roos van Gelderen van Jeugd, Zorg en Welzijn lichtte toe dat de gemeente als onderdeel van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) de eerste voorzichtige resultaten heeft geboekt in de gezamenlijke aanpak van overgewicht (de gemiddelde BMI daalde licht). Maar aangezien vrijwel de helft van de volwassen boven de dertig jaar kampt met overgewicht is ook voor deze groep een gezamenlijke aanpak nodig.

Lees ook
Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Een groep van zeven diëtisten introduceert vandaag de Schijf for Life, een plantaardig en duurzaam alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bijna 200 diëtistenpraktijken gaan de voedingsschijf gebruiken.

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.