Over de grens

attachment-Suzan-Tuinier

Een nieuwe opdracht, een overleg over een workshop voeding in media, een handleiding over storytelling, de laatste teksten voor een nieuwe website én oh ja, deze column. ‘Morgen gaat Voeding Nu naar de drukker’, mailt de hoofdredacteur me vriendelijk doch dwingend. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 8.

Wat een hectische dag! Tijd om te lunchen gun ik mezelf vandaag niet. Ik prop een overbleven chocoladeletter in mijn mond Een pure, die vind ik niet eens lekker. Gek eigenlijk dat ik precies weet hoe ik gezond moet eten, maar het in de praktijk lang niet altijd doe. Dat noemen we ook wel de intention-bahavior gap. De grens tussen weten en eten fascineert me. Ik sprak er laatst zelfs over tijdens een TEDx-pitch. Voor degene die geen idee heeft waar ik het over heb: TEDx is het beste te vergelijken met de Champignons League, maar dan voor sprekers. En voor voedingscollega’s met zendingsdrang een mooie kans: in die talks is voeding een zwaar onderbelicht onderwerp.


Ik begon mijn verhaal met het net verschenen preventieakkoord. Het is prachtig dat de overheid ons wil helpen door fabrikanten minder suiker en zout in producten te laten stoppen en een nieuw voedselkeuzelogo op het etiket laat zetten. Maar zal dit echt helpen?


We moeten iets anders verzinnen, zo bepleitte ik tijdens mijn pitch. Leren om naar ons onderbuikgevoel te luisteren. Dat klinkt spiritueel en vaag, maar ik gaf er een wetenschappelijk draai aan door the brain-gut axis als mogelijke oplossing aan te dragen om ons voedingsgedrag te veranderen.


Klinkt goed, maar zelf vergeet ik dus soms om naar dat onderbuikgevoel te luisteren. Met een eigen bedrijf, een gezin en dan ook nog een triatlon als tijdrovende hobby, zal dat niemand verbazen. Het klinkt misschien dramatisch, maar dat is het niet. Ik functioneer namelijk het best op of net over die grens, ook al weet ik hoe het hoort. Dat geeft me namelijk het gevoel dat ik leef!


De kunst is om na zo’n drukke periode weer tot rust te komen en wél naar je gevoel te luisteren. Voorlopig ga ik dus even geen grenzen over. Ja, die om in de Franse Alpen te kunnen komen en daar de grens tussen 2018 en 2019 te vieren, maar daar blijft het voorlopig bij!

Lees ook
FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina toont 3 trends en 7 microtrends voor 2019-2020

FrieslandCampina heeft voor het eerst een trendrapport gemaakt voor het jaar 2019-2020. Hieruit komen drie hoofdtrends en ook een aantal microtrends naar voren. Wat waren de bevindingen van het Nederlandse zuivelbedrijf?Elk jaar worden verschillende trends voor de voedingsmiddelenindustrie op een rijtje gezet voor het volgende jaar. Voor het eerst heeft...

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn winnaar Liegebeest 2019

Albert Heijn is gekozen als Liegebeest 2019 in de verkiezing van Wakker Dier. De supermarktketen kreeg 7.000 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.Albert Heijn kreeg zijn nominatie vanwege de verpakking van de AH kip, waarop staat dat de kip ‘meer ruimte’ heeft. Volgens Wakker Dier geeft de supermarktketen haar kippen echter de minste ruimte,...

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Delhaize introduceert Nutri-Score-korting

Bij AH-zusterbedrijf Delhaize is deze week een loyalityprogramma van start gegaan waarbij klanten korting krijgen op producten met een Nutri-Score A of B.Het programma is gekoppeld aan de Plus-klantenkaart van de keten, schrijft Distrifood. Vanaf vandaag tot en met 31 december krijgen klanten op vertoon van de kaart in alle supermarkten en online 20...