Over de grens

attachment-Suzan-Tuinier

Een nieuwe opdracht, een overleg over een workshop voeding in media, een handleiding over storytelling, de laatste teksten voor een nieuwe website én oh ja, deze column. ‘Morgen gaat Voeding Nu naar de drukker’, mailt de hoofdredacteur me vriendelijk doch dwingend. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 8.

Wat een hectische dag! Tijd om te lunchen gun ik mezelf vandaag niet. Ik prop een overbleven chocoladeletter in mijn mond Een pure, die vind ik niet eens lekker. Gek eigenlijk dat ik precies weet hoe ik gezond moet eten, maar het in de praktijk lang niet altijd doe. Dat noemen we ook wel de intention-bahavior gap. De grens tussen weten en eten fascineert me. Ik sprak er laatst zelfs over tijdens een TEDx-pitch. Voor degene die geen idee heeft waar ik het over heb: TEDx is het beste te vergelijken met de Champignons League, maar dan voor sprekers. En voor voedingscollega’s met zendingsdrang een mooie kans: in die talks is voeding een zwaar onderbelicht onderwerp.


Ik begon mijn verhaal met het net verschenen preventieakkoord. Het is prachtig dat de overheid ons wil helpen door fabrikanten minder suiker en zout in producten te laten stoppen en een nieuw voedselkeuzelogo op het etiket laat zetten. Maar zal dit echt helpen?


We moeten iets anders verzinnen, zo bepleitte ik tijdens mijn pitch. Leren om naar ons onderbuikgevoel te luisteren. Dat klinkt spiritueel en vaag, maar ik gaf er een wetenschappelijk draai aan door the brain-gut axis als mogelijke oplossing aan te dragen om ons voedingsgedrag te veranderen.


Klinkt goed, maar zelf vergeet ik dus soms om naar dat onderbuikgevoel te luisteren. Met een eigen bedrijf, een gezin en dan ook nog een triatlon als tijdrovende hobby, zal dat niemand verbazen. Het klinkt misschien dramatisch, maar dat is het niet. Ik functioneer namelijk het best op of net over die grens, ook al weet ik hoe het hoort. Dat geeft me namelijk het gevoel dat ik leef!


De kunst is om na zo’n drukke periode weer tot rust te komen en wél naar je gevoel te luisteren. Voorlopig ga ik dus even geen grenzen over. Ja, die om in de Franse Alpen te kunnen komen en daar de grens tussen 2018 en 2019 te vieren, maar daar blijft het voorlopig bij!

Lees ook
HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

HAK kartrekker in Nutri-Score-karavaan

Groente-en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week met het leveren van producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Een korte inventarisatie laat zien dat nagenoeg alle HAK-producten een A krijgen. Van de 81 producten krijgen er slechts drie een B en drie een C, de rest krijgt A.Het is niet heel opvallend dat de groenteproducten erg goed...

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Productnieuws: Meet Jack en Bolscher produceren samen vegan jackfruit producten

Start-up Meet Jack en vleesproducent Bolscher werken per september samen aan de productie en verkoop van vegan jackfruitproducten.Jackfruit is een vrucht die snel groeit, weinig water verbruikt en pesticiden afstoot. Het vruchtvlees van jackfruit is eetbaar en heeft een stevige bite. Meet Jack Meet Jack ontwikkelde de afgelopen twee jaar verschillende...

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier opent Liegebeestverkiezing 2019

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2019. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert McDonalds, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn.Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn tegen te gaan. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het volgende over de verkiezingen:...