Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

kinderen overgewicht

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen.

Dat komt naar voren uit een analyse van CBS-gegevens van de periode 1981-2019 door het bedrijf Swiss Point of Care. Dit bedrijf dat supplementen verkoopt en coaching aanbiedt op het gebied van gezondheid keek in de CBS-gegevens over overgewicht naar de leeftijdsgroepen 4 tot 12 jaar, 12 tot 16 jaar, 16 tot 20 jaar, 20 tot 30 jaar, 30 tot 40 jaar en 50-plus.

‘Wij voeren regelmatig consumentenonderzoeken uit’, verklaart een woordvoerder van het bedrijf. ‘Wij vinden trends ten aanzien van verschillen in mannen, vrouwen en leeftijdscategorieën interessant.’

Uit de cijfers van het CBS blijkt volgens Swiss Point of Care dat de toename van het percentage van de bevolking dat met overgewicht kampt, flink verschilt tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bovendien blijken er binnen de leeftijdsgroepen soms ook flinke verschillen te zitten tussen mannen en vrouwen.

Toename overgewicht per leeftijdsgroep

Uit de analyse blijkt dat het percentage met overgewicht het hardst is toegenomen in de leeftijdsgroepen 12 tot 16 jaar (93,8 procent), 16 tot 20 jaar (154,2 procent) en 20 tot 30 jaar (102,8 procent). Het percentage nam minder hard toe in de leeftijdsgroepen 30 tot 40 jaar (63,1 procent), 40 tot 50 jaar (44,2 procent) en 50+ (23,4 procent). In de leeftijdsgroep 4 tot 12 jaar is het percentage van de bevolking met overgewicht precies gelijk gebleven.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Hoewel vrouwen gemiddeld genomen minder vaak kampen met overgewicht dan mannen, is het percentage met overgewicht onder de vrouwelijke bevolking in de afgelopen decennia in veel leeftijdsgroepen sterker toegenomen. In de leeftijdsgroep 20 tot 30 jaar is het verschil van de toename tussen mannen (64,0 procent) en vrouwen (170,8 procent) het grootst. De groep die het een-na-grootste verschil toont, is de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar met een toename van 131,7 procent bij mannen en een toename van 184,0 procent bij vrouwen.

Lees ook
Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Een plantaardig eetpatroon lijkt geschikt als duurzame interventie bij overgewicht, zeggen literatuur en experts. Moet hier meer aandacht voor komen in de diëtistenpraktijk?

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Drie Booster awards voor initiatieven om obesitas te verminderen

Drie Booster awards voor initiatieven om obesitas te verminderen

Op 15 oktober zijn de Booster awards uitgereikt aan drie initiatieven die de vermindering en preventie van obesitas ondersteunen door gebruik te maken van personalised nutrition. De winnaars zijn Happy Feet on Healthy Food, J.A.App (Juvenile Anti-obesity App) en Ready to (h)eat maaltijden op maat van darmen, genen en richtlijnen.