Patiënten met een hartritmestoornis gewaarschuwd voor overmatig alcoholgebruik

attachment-alcoholconsumptie

Mensen met een hartritmestoornis moeten voorzichtig zijn met alcohol. Vanaf veertien drankjes per week lopen zij een hoger risico op gezondheidsproblemen, waaronder beroerte en embolie.

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in EP Europace, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).

De studie omvatte 9.411 patiënten die last hadden van atriumfibrilleren uit 18 ziekenhuizen uit alle regio's van Zuid-Korea. De patiënten werden op basis van hun wekelijkse alcoholgebruik onderverdeeld in vier groepen: niet/zelden (0 gram / minder dan één drankje), licht (minder dan 100 gram / 7 drankjes), matig (100- 200 gram / 7-14 drankjes) en overmatig (200 gram / 14 drankjes of meer). Eén drankje bevat 14 gram alcohol.

In totaal werden 7.455 (79,2%) patiënten geclassificeerd als niet/zelden, 795 (8,4%) als licht, 345 (3,7%) als matig en 816 (8,7%) als overmatig alcoholgebruik.

Incidentie van complicaties

Patiënten werden gemiddeld 17,4 maanden gevolgd voor eventuele complicaties, waaronder beroerte, transiënte ischemische aanval, systemische embolie (een bloedstolsel in een ledemaat of orgaan) en ziekenhuisopname voor controle van de snelheid of het ritme van atriumfibrilleren of voor een ander falen van het hart management.

De onderzoekers registreerden hoeveel patiënten een van deze gebeurtenissen meemaakten en berekenden het incidentcijfer (aantal gebeurtenissen per 100 jaar). Incidentcijfers waren achtereenvolgens 6,73, 5,77, 6,44 en 9,65 in respectievelijk de groepen niet / zeldzame, lichte, matige en overmatige drinkers.

32 procent hoger risico op complicaties bij overmatig drinken

De onderzoekers vergeleken het risico op complicaties van de lichte, matige en overmatige drinkers met de niet/zelden-groep. Overmatig drinken ging gepaard met een 32% hoger risico op complicaties in vergelijking met de niet- en zelden drinkers. Er werd geen significant verband waargenomen voor licht of matig alcoholgebruik.

Grotere impact bij sommige subgroepen

Verdere analyses tonen aan dat de impact van overmatig drinken meer uitgesproken was bij patiënten met een laag risico op een beroerte in vergelijking met patiënten met een matig of hoog risico op een beroerte.

Evenzo werd overmatig drinken geassocieerd met een grotere kans op ongunstige resultaten bij patiënten zonder hoge bloeddruk in vergelijking met patiënten met een hoge bloeddruk.

Verder wijst de studie op hogere risico's bij patiënten die geen bètablokkers of plaatjesaggregatieremmers gebruikten in vergelijking met degenen die de geneesmiddelen wel gebruikten.

Overmatig alcoholgebruik vermijden

De bevindingen suggereren dat atriumfibrillatiepatiënten overmatige alcoholconsumptie moeten vermijden om beroerte en andere complicaties te voorkomen. ‘Matig drinken lijkt veilig te zijn’, voegt Dr. Boyoung Joung toe, onderzoeker aan de Yonsei University College of Medicine, Seoul, Republiek Korea.

Aandacht van artsen gevraagd

Volgens Dr. Joung wijzen de bevindingen erop dat overmatig drinken bijzonder schadelijk is voor atriumfibrillatiepatiënten die als minder kwetsbaar voor complicaties worden beschouwd. ‘Artsen zouden patiënten moeten vragen naar hun alcoholgebruik en hiermee rekening moeten houden bij het berekenen van hun risico op een beroerte.’

Lees ook
Liesbeth van Rossum: ‘Gezonde leefstijl moet coronamaatregel zijn’

Liesbeth van Rossum: ‘Gezonde leefstijl moet coronamaatregel zijn’

‘Neem gezonde leefstijl op als een coronamaatregel.’ Dit is het dringende advies van hoogleraar Liesbeth van Rossum aan de overheid. Dit betekent dat niet alleen de kans op ernstige coronacomplicaties omlaag kan gaan, maar ook die op andere ziektes.Liesbeth van Rossum is internist en hoogleraar aan het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht...

Column Suzan Tuinier: Weerstand!

Column Suzan Tuinier: Weerstand!

Bij het woord weerstand denken wij voedingsexperts natuurlijk meteen aan het immuunsysteem.De mate waarin we onszelf beschermen tegen ziek worden. Het was hét onderwerp de afgelopen weken en ik schreef er talloze blogs en artikelen over. Ik droom er zelfs over: maak me ’s nachts wakker en ik dreun zo alle weerstandsvitamines en -mineralen voor je op,...

Eten volgens de Schijf van Vijf of een supplement met extra voedingsstoffen?

Eten volgens de Schijf van Vijf of een supplement met extra voedingsstoffen?

Met de opkomst van het coronavirus is in het afgelopen jaar de aandacht voor een goede weerstand enorm toegenomen. In de discussie over wat je met je voeding al dan niet kunt doen om COVID-19 het hoofd te bieden, komen steevast voor- en tegenstanders van extra vitamines en mineralen naar boven. Het Voedingscentrum en orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker...