Personalized nutrition wordt al vaak toegepast

25 oktober 2019 Celène Risseeuw

Voeding Nu vroeg enkele voedingsadviseurs/diëtisten naar hun mening over personalized nutrition. Doen ze er al iets mee in hun werk? Alle drie de geïnterviewden passen het concept op een andere manier toe.

Microbiota

‘Ik heb een achtergrond in de moleculaire biologie met daarbij vooral een focus op melkzuurbacteriën. Ik houd me in mijn werk dagelijks bezig met de microbiota (bacteriepopulaties in onze darmen en andere lichaamsdelen, zoals de huid en de mond) en microbiotasamenstelling. Deze is van persoon tot persoon anders. Voor de darmmicrobiota zou je dit zelfs kunnen zien als een “vingerafdruk” van de darmen. Die variatie zorgt ervoor dat iedereen anders reageert op voeding, daarom ben ik een groot voorstander van personalized nutrition. Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Het in kaart brengen van de microbiota zou hiervoor eerste stap kunnen zijn, maar de vertaling hiervan naar voeding staat nog in de kinderschoenen. We proberen daar door middel van literatuuronderzoek, citizen science en andere onderzoeksprojecten meer kennis over te krijgen. Al deze kennis delen we met onze partners (veelal diëtisten) van MyMicroZoo, zodat die kan worden toegepast in persoonlijke voedings- en levensstijladviezen.’

JOS SEEGERS, medeoprichter en CSO van MyMicroZoo

Topsporters

‘Meestal ben ik niet gevoelig voor trends maar bij dit denk ik wel dat het een dominante rol zal gaan spelen in de advisering. Op basis van data de juiste adviezen schrijven, nauwkeuriger kan bijna niet.’ Gregory streeft ernaar om in zijn werk zo veel mogelijk personalized nutrition toe te passen. ‘Je kijkt natuurlijk al naar de doelstellingen, tekorten, voorkeuren en gewoontes van cliënten. Voor topsporters neem ik ook de trainingsuren en soort inspanning mee. Binnen die parameters geef ik mijn adviezen. Dat moet ervoor zorgen dat een plan gemakkelijker volgehouden kan worden.’

GREGORY HIRSCHFELD, Elite sports nutritionist en eigenaar Hirschfeld Performance Nutrition 

Bloedtesten

‘Ik vind het ontzettend goed dat er zo veel aandacht wordt besteed aan personalized nutrition. Mensen vinden het tenslotte erg fijn om persoonlijke adviezen te krijgen. En hoe goed voelt het niet als je weet welke voeding precies bij jou past? Eigenlijk pas ik deze trend in mijn eigen diëtistenpraktijk al veel toe. Ik doe onder andere orthomoleculaire bloedtesten (EMB-bloedtesten). Uit deze analyse wordt duidelijk welke vitamine- en mineralentekorten iemand heeft, hoe het met de darmgezondheid gesteld is en welke voedingsmiddelen wel of niet bij iemand passen. De analyse bespreek ik grondig met mijn cliënten en op grond daarvan geef ik persoonlijk advies. Bij de “normale” consulten houd ik rekening met de persoon die tegenover mij zit. In mijn werk als klinische diëtist probeer ik zoveel mogelijk persoonlijke adviezen te geven, maar kunnen er geen hele voedingsplannen worden uitgeschreven.’

MICHELLE VRIJ, (klinisch) diëtist en leefstijlcoach met een eigen praktijk, diëtist bij communicatie-bureau Nutrimedia

Personalized Nutrition op het Voeding Nu Jaarcongres

190004135-Voeding-Nu-Jaarcongres-banner-300x250px-300x250

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Altijd op de hoogte blijven?