Reacties NZO en Voedingscentrum op Melk de witte sloper *

attachment-Melk-de-witte-sloper-september-2015

Reactie Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO): ‘Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan Broodbuik, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben.

Reactie NZO, Nederlandse Zuivelorganisatie

Een eenzijdig boek

Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan ‘Broodbuik’, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben. Daarin werd nog net niet de fileproblematiek aan brood geweten, maar dikmakend en verslavend was brood wel. Waanzin natuurlijk.


Melk de witte sloper is weer een poging een anti-hype te creëren. Dat lukt niet. Het is slecht geschreven. Je kan er bijna niet doorheen komen. Dit komt vooral omdat het van de Amerikaanse situatie uitgaat, die totaal anders is dan de Nederlandse. Bovendien heeft de schrijfster ervan in verschillende interviews aangegeven dat ze bewust een eenzijdig en negatief beeld probeert te schetsen van melk, omdat ze vindt dat vooral de positieve aspecten van melk worden gecommuniceerd. Aan de andere kant gaf ze aan zelf elke ochtend yoghurt bij haar ontbijt te nemen.


De afgelopen maanden hebben we gezien dat het creëren van hypes in Nederland sowieso gedoemd is te mislukken. Ik geloof ook dat mensen al die hypes, of beter gezegd pseudohypes, wel beu zijn en ze doorzien. Dat laatste is ook recent aangetoond door de NVVL. De overgrote meerderheid van de Nederlanders is niet gevoelig voor voedselhypes. Nederlanders vinden voedselhypes verwarrend, onzin en ze trekken zich er niets van aan.  Vooral artsen, diëtisten en het Voedingscentrum worden vertrouwd als het gaat om informatie over voeding. De Schijf van Vijf is voor de meeste mensen het leidende voorlichtingsmodel. Dat zal ook wel zo blijven. Een dergelijk boek gaat daar het verschil niet in maken.


Stephan Peters,

manager Voeding en Wetgeving Nederlandse Zuivel Organisatie


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2015 op bladzijde 13

Lees ook
FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

FIA Kenniscafé: Hoe maken we jonge vakmensen warm voor de foodbranche?

Op 9 november organiseerde Food Innovation Accademy, FIA, een online webinar over hoe we jongeren kunnen interesseren voor een carrière in de foodbranche. Tafelvoorzitter Hilco Wagenaar ging met Pieter Bas Vencken, Arry Verhage en Petra Kuiper in Kenniscafé VIA FIA hierover in gesprek.

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

In oktober organiseerde hogeschool InHolland een webinar over veldbonen als eiwitbron. Zijn de voedingswaarden in orde? En hoe zit het met het economische plaatje? Experts Peter Voshol en Fred van der Velde legden het uit in een boeiend college dat me aan het denken heeft gezet.

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Thema-attractie over voedsel opent in 2023

Eind 2023 opent in Ede de World Food Center Experience, Nederlands eerste thema-attractie over voedsel. In de WFC Experience ontdek je de complete wereld achter je eten op een leerzame, interactieve manier.