Reacties NZO en Voedingscentrum op Melk de witte sloper *

attachment-Melk-de-witte-sloper-september-2015

Reactie Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO): ‘Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan Broodbuik, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben.

Reactie NZO, Nederlandse Zuivelorganisatie

Een eenzijdig boek

Eens in het jaar komt er weer een boek uit met een zeer eenzijdig beeld over een enkel voedingsmiddel. Denk aan ‘Broodbuik’, ook een boek dat één voedingsmiddel de schuld gaf van alle gezondheidsproblemen die we hebben. Daarin werd nog net niet de fileproblematiek aan brood geweten, maar dikmakend en verslavend was brood wel. Waanzin natuurlijk.


Melk de witte sloper is weer een poging een anti-hype te creëren. Dat lukt niet. Het is slecht geschreven. Je kan er bijna niet doorheen komen. Dit komt vooral omdat het van de Amerikaanse situatie uitgaat, die totaal anders is dan de Nederlandse. Bovendien heeft de schrijfster ervan in verschillende interviews aangegeven dat ze bewust een eenzijdig en negatief beeld probeert te schetsen van melk, omdat ze vindt dat vooral de positieve aspecten van melk worden gecommuniceerd. Aan de andere kant gaf ze aan zelf elke ochtend yoghurt bij haar ontbijt te nemen.


De afgelopen maanden hebben we gezien dat het creëren van hypes in Nederland sowieso gedoemd is te mislukken. Ik geloof ook dat mensen al die hypes, of beter gezegd pseudohypes, wel beu zijn en ze doorzien. Dat laatste is ook recent aangetoond door de NVVL. De overgrote meerderheid van de Nederlanders is niet gevoelig voor voedselhypes. Nederlanders vinden voedselhypes verwarrend, onzin en ze trekken zich er niets van aan.  Vooral artsen, diëtisten en het Voedingscentrum worden vertrouwd als het gaat om informatie over voeding. De Schijf van Vijf is voor de meeste mensen het leidende voorlichtingsmodel. Dat zal ook wel zo blijven. Een dergelijk boek gaat daar het verschil niet in maken.


Stephan Peters,

manager Voeding en Wetgeving Nederlandse Zuivel Organisatie


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2015 op bladzijde 13

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Europees Parlement: benaming plantaardige zuivel mag blijven

Plantaardige alternatieven voor zuivel mogen in hun naam termen als ‘alternatief voor kaas’ of ‘variatie op melk’ blijven hanteren. Het Europees Parlement heeft het voorstel over een verbod op ‘zuiveltermen’ ingetrokken.

Biologische melkveehouderij kan bijdragen aan ammoniakreductie

Biologische melkveehouderij kan bijdragen aan ammoniakreductie

Het omschakelen naar biologische melkveehouderij kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000-gebieden. Dat is de uitkomst van een quickscan die Wageningen Livestock Research uitvoerde in opdracht van Biohuis.