Recensie: De Bosatlas van het voedsel *

attachment-Voedselverliezen-december-2014

Wie geïnteresseerd is in voedsel en voeding en houdt van plaatjes en grafieken kijken, kan uren uit de voeten met de nieuwste telg in de serie speciale Bosatlassen. Afgelopen maand verscheen de Bosatlas van het voedsel, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de Nederlandse voedselvoorziening.

De atlas geeft op het eerste gezicht en caleidoscopische indruk van de voedselvoorziening in Nederland, maar wie zich verdiept in de informatie kan een samenhangend beeld krijgen van de vele facetten van voedsel die in Nederland een rol spelen. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben aan de atlas meegewerkt.


De kaarten en infographics laten onder meer zien hoe het voedsel wordt geproduceerd en hoe de productie in de loop der jaren is geëvolueerd. Ook geven ze een indruk van de rol die Nederland speelt in de wereldwijde voedingssector. Niet alleen voedselproductie komt aan bod. Ook is in een aantal hoofdstukken informatie te vinden over hoe consumenten met voeding omgaan. Hoeveel eten we, wat eten we (biologisch of niet?) en hoeveel verspillen we bijvoorbeeld?


De samenstellers hebben gebruik gemaakt van actuele gegevens, zo is er een infographic over het paardenvleesschandaal opgenomen en wordt schematisch weergegeven hoe de recente besmetting van zalm met salmonella kon gebeuren. De atlas verschaft op meerdere fronten inzicht in de complexe wereld van voedsel en voeding en maakt deze toegankelijker voor een breed publiek.


De Bosatlas van het voedsel. ISBN: 978 9001 12012 2. Noordhoff Uitgevers, Groningen, 2014. 116 pagina’s, prijs: €29,95.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2014 op bladzijde 26

Lees ook
'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Vegetarisch broodbeleg kan glutenvrij én tegelijk niet te droog zijn, belooft Garden Gourmet

Nestlé vernieuwt het assortiment vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet. Het beleg is volgens de multinational nu ook glutenvrij. Volgens Nestlé is het vegetarisch broodbeleg van Garden Gourmet ontwikkeld voor flexitariërs en vegetariërs en bestaat uit boterhamworst, kipfilet, kipfilet met tuinkruiden,...

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

FAVV waarschuwt voor sesamzaad uit India

Sinds begin september hebben verschillende bedrijven, in overleg met het FAVV, een aantal producten op basis van sesamzaad teruggeroepen. Aanleiding is de overschrijding van het maximumresidugehalte ethyleenoxide op loten sesamzaad uit India. Dit gewasbeschermingsmiddel is niet toegelaten in Europa.Wanneer een consument de niet-conforme sesamzaden op...