Recensie: De Bosatlas van het voedsel *

attachment-Voedselverliezen-december-2014

Wie geïnteresseerd is in voedsel en voeding en houdt van plaatjes en grafieken kijken, kan uren uit de voeten met de nieuwste telg in de serie speciale Bosatlassen. Afgelopen maand verscheen de Bosatlas van het voedsel, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de Nederlandse voedselvoorziening.

De atlas geeft op het eerste gezicht en caleidoscopische indruk van de voedselvoorziening in Nederland, maar wie zich verdiept in de informatie kan een samenhangend beeld krijgen van de vele facetten van voedsel die in Nederland een rol spelen. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben aan de atlas meegewerkt.


De kaarten en infographics laten onder meer zien hoe het voedsel wordt geproduceerd en hoe de productie in de loop der jaren is geëvolueerd. Ook geven ze een indruk van de rol die Nederland speelt in de wereldwijde voedingssector. Niet alleen voedselproductie komt aan bod. Ook is in een aantal hoofdstukken informatie te vinden over hoe consumenten met voeding omgaan. Hoeveel eten we, wat eten we (biologisch of niet?) en hoeveel verspillen we bijvoorbeeld?


De samenstellers hebben gebruik gemaakt van actuele gegevens, zo is er een infographic over het paardenvleesschandaal opgenomen en wordt schematisch weergegeven hoe de recente besmetting van zalm met salmonella kon gebeuren. De atlas verschaft op meerdere fronten inzicht in de complexe wereld van voedsel en voeding en maakt deze toegankelijker voor een breed publiek.


De Bosatlas van het voedsel. ISBN: 978 9001 12012 2. Noordhoff Uitgevers, Groningen, 2014. 116 pagina’s, prijs: €29,95.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2014 op bladzijde 26

Lees ook
Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Niets meer missen over voeding?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief