Recensie: De Bosatlas van het voedsel *

attachment-Voedselverliezen-december-2014

Wie geïnteresseerd is in voedsel en voeding en houdt van plaatjes en grafieken kijken, kan uren uit de voeten met de nieuwste telg in de serie speciale Bosatlassen. Afgelopen maand verscheen de Bosatlas van het voedsel, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de Nederlandse voedselvoorziening.

De atlas geeft op het eerste gezicht en caleidoscopische indruk van de voedselvoorziening in Nederland, maar wie zich verdiept in de informatie kan een samenhangend beeld krijgen van de vele facetten van voedsel die in Nederland een rol spelen. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben aan de atlas meegewerkt.


De kaarten en infographics laten onder meer zien hoe het voedsel wordt geproduceerd en hoe de productie in de loop der jaren is geëvolueerd. Ook geven ze een indruk van de rol die Nederland speelt in de wereldwijde voedingssector. Niet alleen voedselproductie komt aan bod. Ook is in een aantal hoofdstukken informatie te vinden over hoe consumenten met voeding omgaan. Hoeveel eten we, wat eten we (biologisch of niet?) en hoeveel verspillen we bijvoorbeeld?


De samenstellers hebben gebruik gemaakt van actuele gegevens, zo is er een infographic over het paardenvleesschandaal opgenomen en wordt schematisch weergegeven hoe de recente besmetting van zalm met salmonella kon gebeuren. De atlas verschaft op meerdere fronten inzicht in de complexe wereld van voedsel en voeding en maakt deze toegankelijker voor een breed publiek.


De Bosatlas van het voedsel. ISBN: 978 9001 12012 2. Noordhoff Uitgevers, Groningen, 2014. 116 pagina’s, prijs: €29,95.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2014 op bladzijde 26

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Wat is de rol van de voedingsindustrie om Nederlanders gezonder te laten eten?

Het aantal mensen met overgewicht is in Nederland sinds 1990 met 17 procent gestegen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door ongezond eetgedrag. In dit artikel een overzicht van zes consequenties voor de voedingsindustrie.De acties komen voort uit het Food-EPI rapport Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht en Wageningen University &...

App zorgt voor persoonlijk gezondheidsadvies

App zorgt voor persoonlijk gezondheidsadvies

SmartWithFood, een start-up vanuit Colruyt Group,  werkt samen met voedingsbedrijven aan een volledig ecosysteem dat gepersonaliseerd voedingsadvies toegankelijk moet maken.  Gepersonaliseerd voedingsadvies om gezonder te leven zit in de lift; zeker in tijden zoals deze waar iedereen koste wat kost gezond wil blijven.  “We focussen op de positieve evolutie...

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen.Dat komt naar voren uit een analyse van CBS-gegevens van de periode 1981-2019 door het bedrijf...