Redactioneel: Duurzaam eten

Wie het nieuws volgt, kan het niet ontgaan zijn dat er een golf van aandacht voor het milieu passeert. Schoolklassen mochten gratis naar de film van Al Gore over de klimaatverandering; milieudeskundigen van de Verenigde Naties (VN) debatteerden afgelopen maand in Kenia over de spanning tussen de wereldeconomie en het milieu; en in eigen land sloot het nieuwe kabinet een regeerakkoord af met een financieel accent op maatregelen voor een schoner milieu. Wat milieuactivisten al jaren roepen, wordt nu ook door een officiële instantie als de VN beaamd: de grote milieuproblemen zijn te wijten aan menselijk gedrag, dus moeten we ons gedrag veranderen om het tij te keren. Al is de voorkoming van de klimatologische stijging (door de CO2-uitstoot) niet de enige bron van zorg. Problemen als ontbossing, overbevolking, land- en watergebruik vragen evengoed om een oplossing. Ook de wereldwijde productie en consumptie van voedsel draagt bij aan de milieuproblematiek, zeker nu de landen die economisch opklimmen, vooral in Azië, ons westerse leef- en eetpatroon overnemen. En hoe meer de inwoners verdienen, hoe meer eten ze (en we) weggooien, lees het maar na in het artikel van Winnie Gerbens in dit nummer. Pure verspilling, maar het biedt wel perspectief om met deze gegevens wat te doen. Misschien kunnen we als individu op wereldschaal niet zo veel uitrichten, lokaal zeker wel. Koop meer biologische producten bijvoorbeeld. De Engelse supermarktketen Tesco kondigde aan om in de nabije toekomst op alle producten te vermelden hoeveel energie er nodig is om het naar de winkel te krijgen, een CO2-voetafdruk. Een goed idee voor de Nederlandse supermarkten. Of koop een vismerk dat niet op de rode lijst van Greenpeace staat. Ik wil niemand het genot van een stukje rode tonijn of zeebaars verbieden, maar als je de keuze hebt, vraag dan vaker naar een gezonde meerval of tilapia van Nederlandse kweek, of een makreel of haring uit de volle zee. Nou ja, vol. De zee raakt steeds leger, als ik het boek Leeg. Hoe overbevissing ons dagelijks leven verandert mag geloven. Hierin beschrijft journalist Charles Clover het leegvissen van de wereldzeeën en de verwoesting van de zeebodems. Een reële kijk op de hedendaagse visvangst, waarin ook Nederlandse praktijken aan bod komen. Ook boeiend als je niet van vis houdt. Adreswijziging redactie Vanaf begin maart is de redactie van Voeding Nu gehuisvest in Houten bij uitgeverij Noordervliet Media BV. Voorheen hield de redactie kantoor bij het Voedingscentrum in Den Haag. Het nieuwe correspondentieadres is: Voeding Nu, Postbus 325, 3990 GC Houten. De overige correspondentiegegevens vindt u in het colofon.

Wie het nieuws volgt, kan het niet ontgaan zijn dat er een golf van aandacht voor het milieu passeert. Schoolklassen mochten gratis naar de film van Al Gore over de klimaatverandering; milieudeskundigen van de Verenigde Naties (VN) debatteerden afgelopen maand in Kenia over de spanning tussen de wereldeconomie en het milieu; en in eigen land sloot het nieuwe kabinet een regeerakkoord af met een financieel accent op maatregelen voor een schoner milieu.

Wat milieuactivisten al jaren roepen, wordt nu ook door een officiële instantie als de VN beaamd: de grote milieuproblemen zijn te wijten aan menselijk gedrag, dus moeten we ons gedrag veranderen om het tij te keren. Al is de voorkoming van de klimatologische stijging (door de CO2-uitstoot) niet de enige bron van zorg. Problemen als ontbossing, overbevolking, land- en watergebruik vragen evengoed om een oplossing. Ook de wereldwijde productie en consumptie van voedsel draagt bij aan de milieuproblematiek, zeker nu de landen die economisch opklimmen, vooral in Azië, ons westerse leef- en eetpatroon overnemen. En hoe meer de inwoners verdienen, hoe meer eten ze (en we) weggooien, lees het maar na in het artikel van Winnie Gerbens in dit nummer. Pure verspilling, maar het biedt wel perspectief om met deze gegevens wat te doen.

Misschien kunnen we als individu op wereldschaal niet zo veel uitrichten, lokaal zeker wel. Koop meer biologische producten bijvoorbeeld. De Engelse supermarktketen Tesco kondigde aan om in de nabije toekomst op alle producten te vermelden hoeveel energie er nodig is om het naar de winkel te krijgen, een CO2-voetafdruk. Een goed idee voor de Nederlandse supermarkten. Of koop een vismerk dat niet op de rode lijst van Greenpeace staat. Ik wil niemand het genot van een stukje rode tonijn of zeebaars verbieden, maar als je de keuze hebt, vraag dan vaker naar een gezonde meerval of tilapia van Nederlandse kweek, of een makreel of haring uit de volle zee. Nou ja, vol. De zee raakt steeds leger, als ik het boek Leeg. Hoe overbevissing ons dagelijks leven verandert mag geloven. Hierin beschrijft journalist Charles Clover het leegvissen van de wereldzeeën en de verwoesting van de zeebodems. Een reële kijk op de hedendaagse visvangst, waarin ook Nederlandse praktijken aan bod komen. Ook boeiend als je niet van vis houdt.

 

Adreswijziging redactie

Vanaf begin maart is de redactie van Voeding Nu gehuisvest in Houten bij uitgeverij Noordervliet Media BV. Voorheen hield de redactie kantoor bij het Voedingscentrum in Den Haag. Het nieuwe correspondentieadres is: Voeding Nu, Postbus 325, 3990 GC Houten. De overige correspondentiegegevens vindt u in het colofon.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn lanceert samen met de redactie van Linda het tijdschrift ‘Vrucht’. Hiermee willen de partners de consumptie van groente en fruit stimuleren.Albert Heijn doet jaarlijks onderzoek naar groente en fruit. Uit de meest recente groente- en fruitmonitor blijkt dat Nederlanders steeds meer groente en fruit eten. Echter haalt 58% van de ondervraagden...

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Een nieuw gratis tijdschrift van Albert Heijn, ‘Gezond Vooruit’, moet mensen inspireren om gezonder te gaan eten en leven.De super gaat het tijdschrift huis-aan-huis verspreiden in heel Nederland. Ook is het verkrijgbaar in alle supermarkten van de Albert Heijn. ‘Gezond Vooruit was al een plan dat we hadden, maar nu passender dan ooit’ vertelt Marit...