Redactioneel: ‘Nieuwe voedingsfundamenten' *

attachment-Hans-Kraak-december-2009

We lijken in een tijd te zitten waarin grote fundamentele veranderingen op stapel staan.

Door de recessie leren we dat er ergens iets grondig mis is geweest in het financiële systeem, de Nederlandse staatsschuld groeit met de minuut. De sfeer van ‘het moet anders' hangt in de lucht. Ook als het over het milieu gaat, is de roep voor een omslag in het denken voelbaar. Zo niet, dan zou het smeltwater de toekomstige generaties wel eens letterlijk tot aan de lippen kunnen komen staan. En dan heb ik het nog niet gehad over het mondiale watergebruik, de bevolkingsgroei, de verstedelijking, de olieafhankelijkheid en de biodiversiteit. Wat er dan precies anders moet - ook op individueel niveau - daar is dan nog niet zo eenvoudig een vinger op te leggen. Er is geen knop om op te drukken, waardoor het economisch en ecologisch evenwicht ineens weer koek en ei is. Maar het kriebelt, dat het anders moet, ook in de voedingssector.

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Tijdens de zomerperiode deelde de redactie van Voeding Nu iedere vrijdag een lees-, luister- of kijktip. De rubriek blijkt populair, dus voorlopig houden we de rubriek erin. Vandaag een artikel uit de Volkskrant, over een experiment dat consumenten kan helpen duurzame keuzes te maken in de supermarkt.

Food100 van 2021 bekend

Food100 van 2021 bekend

De Food100 van 2021 is bekend. Op deze lijst van vijftig changemakers jonger dan 30 jaar én vijftig gamechangers ouder dan 30 jaar staan onder andere Jeanne van Ittersum van Trash'ure Taarten, Johan Leenders van Oranjehoen, Joost Rietveld en Merijn Corneel Koops van Too Good to Go, en Linda Klunder en Lars Gierveld van Kumasi Drinks.