Redactioneel: Preventie vanaf de zwangerschap

In de preventienota Kiezen voor gezond leven, die in oktober verscheen, staan de prioriteiten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op het gebied van de collectieve preventie. De speerpunten voor de komende vier jaar hebben betrekking op roken, schadelijk alcoholgebruik, overgewicht (bewegen en voeding), diabetes en depressie. Opvallend is dat de doelstellingen voor het voorkomen van overgewicht niet precies zijn gekwantificeerd.

In de preventienota Kiezen voor gezond leven, die in oktober verscheen, staan de prioriteiten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op het gebied van de collectieve preventie. De speerpunten voor de komende vier jaar hebben betrekking op roken, schadelijk alcoholgebruik, overgewicht (bewegen en voeding), diabetes en depressie. Opvallend is dat de doelstellingen voor het voorkomen van overgewicht niet precies zijn gekwantificeerd. Zo zouden er in 2010 nog (maar) 20 procent rokers moeten zijn (nu 28 procent), zou in 2010 het aantal volwassenen probleemdrinkers van 10.3 naar 7,5 procent moeten zijn gedaald, en mag het aantal patienten met diabetes tussen 2005 en 2025 niet meer dan 15 procent stijgen, waarbij 65 procent van de diabetespatienten geen complicaties meer zou mogen hebben. Uitgaande van het peiljaar 2005 zou het percentage jeugdigen met overgewicht moeten dalen. Minimaal een stabilisatie bij de volwassenen en een afname van dikke kinderen, maar wat het 'streefgewicht' is, dat staat er nog niet bij. Uiteindelijk moet het preventiebeleid eraan bijdragen dat de Nederlanders weer in de top komen van de Europese ranglijst waarin het gaat om de kwalilteit van leven en de levensverwachting, nu bungelen we in de middenmoot. Voor de actiepunten in de nota wordt € 4,6 miljoen beschikbaar gesteld, dat vooral bedoeld is om een nieuwe vorm te geven aan het lokale preventiebeleid. Andere bedragen voor de uitvoering van het beleid worden niet genoemd, voor inzage in de al vastgestelde prioriteiten, kan de lezer terecht in de recente Rijksbegroting. Daar staan bijvoorbeeld acties genoemd die worden ondernomen om Nederlanders gezonder te laten eten. Opvallend is ook dat er eind dit jaar, zo meldt de nota, een nieuwe, innovatieve vorm van voorlichting via internet komt, een 'persoonlijk leefstijladvies', met de naam Hallo wereld. Ieder pasgeboren kind wordt in dit verband een gelukkig en gezond leven gewenst. Tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren krijgen ouders structureel hulp bij bij een gezonde (op)voeding. Het doel is onder meer om een gezonde basis te leggen, om overgewicht en andere leefstijlproblemen te voorkomen. Benieuwd hoe persoonlijk het leefstijladvies er anno 2006 uit kan gaan zien, want tijdens de kennisnetwerkdag van het Voedingscentrum werd er door deskundigen nog hevig gediscusieerd over de mogelijkheden ervan, maar dan pas in 2015, zie het verslag van de bijeenkomst in dit nummer. De meningen zijn nog verdeeld.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn lanceert samen met de redactie van Linda het tijdschrift ‘Vrucht’. Hiermee willen de partners de consumptie van groente en fruit stimuleren.Albert Heijn doet jaarlijks onderzoek naar groente en fruit. Uit de meest recente groente- en fruitmonitor blijkt dat Nederlanders steeds meer groente en fruit eten. Echter haalt 58% van de ondervraagden...

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Een nieuw gratis tijdschrift van Albert Heijn, ‘Gezond Vooruit’, moet mensen inspireren om gezonder te gaan eten en leven.De super gaat het tijdschrift huis-aan-huis verspreiden in heel Nederland. Ook is het verkrijgbaar in alle supermarkten van de Albert Heijn. ‘Gezond Vooruit was al een plan dat we hadden, maar nu passender dan ooit’ vertelt Marit...