Roxanne van Oeveren: 'Mindfulness helpt mensen zichzelf te helpen'

attachment-Roxanne-van-Oeveren-mindfulness

'Sinds 2015 werk ik als diëtist/mindfulnesstrainer en help ik cliënten op weg naar persoonlijke groei en gezonde eet- en leefgewoonten in mijn praktijk de Mindful Diëtist.'

De passie van...

Roxanne van Oeveren

Geboortedatum: 2 juni 1987

Woonplaats: ’s Gravenhage

Functie: diëtist en onderzoeker gespecialiseerd in mindfulness

 

Hoe ben je in de voedingssector terechtgekomen?

Nadat ik mijn havo-diploma had behaald wilde ik iets medisch doen. Ik wilde iets bereiken met mijn passie mensen te helpen en het praktische aspect van de diëtetiek sprak mij erg aan. Tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek heb ik geleerd dat een coachende diëtist eerder de handvatten aanreikt waarmee cliënten zichzelf kunnen helpen. Het interesseert mij wat mensen beweegt om bepaalde keuzes te maken. Wat maakt dat mensen zélf gezonder willen leven en eten? Dat is mijns inziens de sleutel tot duurzame gedragsverandering; je moet oppassen dat je niet in de hulpverlenersvalkuil terechtkomt. Mijn interesse in onderzoek en leergierigheid brachten me na het behalen van mijn diploma diëtetiek bij de verdiepende onderzoeksmaster in Nutrition and Health aan de Wageningen Universiteit. Naast mijn studies heb ik me verdiept in positieve psychologie. Ik las veel over de wetenschap achter mindfulnesstechnieken, ik beoefende het en ervoer dat het een positieve uitwerking had op verschillende aspecten in mijn leven. Ook zag ik in dat de rollen van diëtist en mindfulnesstrainer elkaar kunnen versterken. Daarom ben ik een opleiding tot mindfulnesstrainer gaan doen.

 

Wat houdt je huidige werk in?

Sinds 2015 werk ik als diëtist/mindfulnesstrainer en help ik cliënten op weg naar persoonlijke groei en gezonde eet- en leefgewoonten in mijn praktijk de Mindful Diëtist. Naast de consulten verzorg ik workshops: mindful eten en mindfulness. Ook ben ik werkzaam als onderzoeksassistent binnen het Centrum voor Mindfulness op de afdeling Psychiatrie van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. De doelgroep van mijn praktijk bestaat uit cliënten die baat hebben bij een behandeling door een coachende diëtist met toevoeging van mindfulness. Denk daarbij aan mensen met overgewicht en/of diabetes, in combinatie met ADHD/ADD, of een eerder doorgemaakte depressie of burn-out. Daarbij kan een multidisciplinaire aanpak ook een meerwaarde bieden. De beoefening van mindfulness zet een proces van persoonlijke ontwikkeling in gang. Cliënten worden zich gaandeweg bewuster van standaardpatronen in hun doen en denken en tegelijkertijd voelen zij beter aan wat zich in het lichaam afspeelt. Waar we in onze huidige samenleving veelal op de externe (buiten)wereld gericht zijn, keert de cliënt zich nu vaker tot de interne belevingswereld: die eigenlijk een beetje ondergeschoven is geraakt. In een voedingsdagboekje laat ik cliënten hun gedachten en gevoelens opschrijven. Ook verwerk ik “mindful eten” in het voedingsadvies en geef ik mindfulnessoefeningen mee. Voor dat laatste is de tijd binnen een consult eigenlijk te beperkt en daarom bied ik de genoemde workshops en individuele mindfulness sessies aan.

 

Wat zou je nog onderzocht willen zien?

Kwalitatief onderzoek naar mindfulness wordt al veelvuldig uitgevoerd, maar kwantitatief ligt dat een stuk lastiger. Ik zou graag onderzocht willen zien welke rol mindfulness kan spelen in blijvende gedragsverandering naar een gezondere voeding en leefstijl. Dergelijk onderzoek zou kunnen helpen mindfulness te integreren in de diëtetiek. Ook ga ik dit jaar zelf starten met praktijkonderzoek onder mijn cliënten naar de toegevoegde waarde van mindfulness.

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Actieve herinneringen

Column: Actieve herinneringen

Uit Voeding Nu 3: Column van Michelle Vrij. Het zijn rare tijden! Al meer dan een jaar hebben we te maken met maatregelen die ons door het coronavirus worden opgelegd. Gelukkig worden we eens in de zoveel tijd bemoedigend toegesproken door demissionaire minister-president Mark Rutte. Helaas liet zijn geheugen hem in de steek en...

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.