Sociaal-economische status speelt geen rol bij voedingspatroon Surinamers *

attachment-Roti-september-2015

Mensen met een hoge sociaal-economische status eten over het algemeen gezonder dan mensen met een lage sociaal-economische status. Eerdere resultaten van het voedingsonderzoek binnen de Healty Life in an Urban Setting (HELIUS) studie laten zien dat er naast overeenkomsten ook duidelijke verschillen zijn in het voedingspatroon van Amsterdammers met verschillende achtergronden.

Tussen 2011 en 2013 hebben onderzoekers van het AMC de gebruikelijke voedingsinname van Amsterdammers van Surinaamse (n=1209) en Nederlandse (n=1254) afkomst gemeten. Gegevens werden verzameld met behulp van etnisch-specifieke voedingsvragenlijsten, ontwikkeld door het AMC, Wageningen Universiteit en het RIVM. Sociaal-economische status, bepaald aan de hand van opleidingsniveau en beroepsstatus, bleek de verschillen in voedingspatronen niet te verklaren. Mensen van Nederlandse afkomst aten zoals verwacht meer fruit en groenten en minder rood vlees en snacks naarmate de sociaal-economische status hoger was.


Selectieve verandering

De sociaal-economische status leek echter minder een rol te spelen in het voedingspatroon van mensen van Surinaamse afkomst. Ongeacht sociaal-economische status bleven Surinamers sterk vasthouden aan een ‘Surinaams’ voedingspatroon dat zich kenmerkt door hoge inname van rijst- en bamigerechten, kip, vis, maar ook frisdrank. Wel leek het erop dat Surinamers meer fruit en groenten aten naarmate de sociaal-economische status hoger was. Dit impliceert een selectieve verandering in voedingsgedrag waardoor het zinvol lijkt de inname van groenten en fruit te bevorderen, met name in de lagere sociaal-economische groepen, ongeacht etniciteit.


Etnisch-specifiek

Het uitblijven van een sociaal-economische gradiënt in het gebruik van een traditioneel Surinaams voedingspatroon laat het belang zien van een aantal kernvoedingsmiddelen die centraal staan in dit patroon.


Dit onderzoek onderstreept het belang om in toekomstige gezondheidsbevorderende programma’s gericht op voeding, aandacht te geven aan etnisch-specifieke voedingsmiddelen, aangezien het traditionele voedingspatroon lang wordt voortgezet en niet wordt beïnvloed door sociaal-economische status.


LH Dekker, M Nicolaou, RM van Dam, JHM de Vries, EJ de Boer, HAM Brants, MH Beukers, MB Snijder, K Stronks. Socio-economic status and ethnicity are independently associated with dietary patterns: the HELIUS-Dietary Patterns study. Food Nutr Res 2015;59:26317.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26041009


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2015 op bladzijde 29

Lees ook
Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Overgewicht stijgt het hardst bij tieners tussen de 16 en 20 jaar

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met maar liefst 154 procent toegenomen.Dat komt naar voren uit een analyse van CBS-gegevens van de periode 1981-2019 door het bedrijf...

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

Boeklancering: 77 fabels & feiten over kindervoeding

‘Tijdens mijn zwangerschap kan ik beter geen koffie drinken’, ‘Het aantal borstvoedingen per etmaal ligt vast’ en ‘Mijn kind mag niet vegetarisch eten’ zijn drie voorbeelden van fabels die worden besproken in het nieuwe boek 77 fabels & feiten over kindervoeding.Voeding Nu sprak met auteur Hans Kraak, (per 1 maart hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift...

Maaltijd- en boodschapbezorging grote winnaar van coronacrisis

Maaltijd- en boodschapbezorging grote winnaar van coronacrisis

De al langer groeiende bezorgtrend is aangejaagd door de pandemie. In 2020 groeide de totale bezorgmarkt met 43,1% ten opzichte van 2019. Inmiddels zijn de spelers in dit veld samen goed voor bijna 10% van de totale uitgaven aan eten en drinken.Dat meldt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De bezorging van maaltijden door foodservice groeide...