Standpunt: Eerste hapjes: meer dan alleen groente en fruit

attachment-standpunt-vn-1-2018

Het Voedingscentrum geeft het advies dat je met alle gezonde producten kunt starten als eerste oefenhapjes en dat dit niet alleen groente of fruit hoeft te zijn. Door vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden oefenhapjes aan te bieden, leert een kind wennen aan andere smaken, wordt de ontwikkeling van de mondmotoriek gestimuleerd en wordt de kans op een voedselallergie kleiner. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1.

In november 2017 is het standpunt Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie van de sectie Kinderallergologie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geautoriseerd . Hierin wordt het belang onderstreept van het op tijd introduceren van verschillende voedingsmiddelen, om de kans op een voedselallergie te verkleinen. Het belangrijkste advies aan ouders is, om alle soorten voedingsmiddelen (met uitzondering van de producten met een hoog risico op een voedselinfectie zoals honing of rauw vlees) tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden te introduceren in de voeding van de baby. Daarbij moet het geven van zogenaamde hoog-allergene voedingsmiddelen zoals kippenei of pinda niet uitgesteld worden. Onderzoek laat namelijk zien dat kinderen die als baby producten met pinda eten, minder kans hebben op het krijgen van een allergie voor pinda. Het laat introduceren van pinda en kippenei bij kinderen met ernstig eczeem leidt zelfs tot een verhoogd risico op het ontstaan van een voedselallergie. Daarom geven de kinderartsen in hun standpunt aan dat het extra belangrijk is om vroeg te starten met verschillende soorten voeding en deze daarna minimaal een keer per week te geven. Dit vooral bij kinderen die ernstig eczeem hebben, al bekend zijn met een voedselallergie of waarvan in de familie ernstige allergieën voorkomen. Een goede manier om pinda’s of kippenei te introduceren, is het vermengen van pindakaas of gebakken roerei met fijngemaakte groente of fruit. In de praktijk blijkt dat verschillende soorten voedingsmiddelen laat en soms pas ver na het eerste levensjaar worden geïntroduceerd. Er lijkt dus nog wel wat winst te behalen door ouders aan te moedigen hun baby op tijd te laten kennismaken met alle voedingsmiddelen van de Schijf van Vijf.

 

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn lanceert samen met de redactie van Linda het tijdschrift ‘Vrucht’. Hiermee willen de partners de consumptie van groente en fruit stimuleren.Albert Heijn doet jaarlijks onderzoek naar groente en fruit. Uit de meest recente groente- en fruitmonitor blijkt dat Nederlanders steeds meer groente en fruit eten. Echter haalt 58% van de ondervraagden...

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Een nieuw gratis tijdschrift van Albert Heijn, ‘Gezond Vooruit’, moet mensen inspireren om gezonder te gaan eten en leven.De super gaat het tijdschrift huis-aan-huis verspreiden in heel Nederland. Ook is het verkrijgbaar in alle supermarkten van de Albert Heijn. ‘Gezond Vooruit was al een plan dat we hadden, maar nu passender dan ooit’ vertelt Marit...