Standpunt - Gezonde en duurzame recepten

attachment-pasta

Veel recepten in tijdschriften en online media worden aangeprezen als gezond. Ook aanbieders van maaltijdboxen beweren vaak dat er gezonde recepten worden meegeleverd en refereren soms naar de ‘richtlijnen van het Voedingscentrum’. Zelden voldoen deze recepten en maaltijden echter aan de criteria voor een gezonde maaltijd zoals het Voedingscentrum die heeft gedefinieerd in de Richtlijnen Schijf van Vijf (1). Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 5.

Het Voedingscentrum heeft een lange traditie in het aanbieden van recepten. In het verleden gebeurde dat via folders, boekjes, teletekst en een 06-lijn, tegenwoordig vooral via de receptensite, de (digitale) nieuwsbrief Menu van de Week en WhatsApp. In het najaar wordt een speciale recepten-app gelanceerd.


Uitgangspunten recepten


We gebruiken in onze recepten vooral verse en weinig-bewerkte producten en kiezen voor kleine porties vlees en vis. Daarnaast variëren we volop met ei, tofu, peulvruchten en noten. We geven de voorkeur aan groente en fruit van het seizoen, met een lage milieubelasting en gebruiken uitsluitend duurzaam gevangen of gekweekte vissoorten. De porties zijn op maat, zodat er geen eten hoeft te worden verspild. De recepten passen daarmee in een gezonde voeding en zijn beter voor het milieu.


Schijf van vijf


Met de komst van de nieuwe Schijf van Vijf in 2016 zijn alle recepten doorgenomen en aangepast conform de nieuwe richtlijnen voor maaltijden. De maaltijdcriteria voor een warme maaltijd uit de Richtlijnen Schijf van Vijf zijn als volgt: (a) 400-700 kilocalorieën; (b) minimaal 150 gram groente;(c) maximaal 100 gram vlees, vis, ei, vegetarische keuze of maximaal 25 gram noten of minimaal 60 gram peulvruchten; (d) aardappelen of graanproducten die in de Schijf van Vijf staan; (e) maximaal 15 gram vloeibare margarine, vloeibaar bak- en braadvet of olie en (f) recepten bestaan alleen uit Schijf van Vijf-producten, eventueel aangevuld met óf maximaal 2 dagkeuzes óf toegevoegd zout, tot een maximum van 2 gram zout per persoon voor de hele maaltijd.


Rectepten bij diëten en speciale wensen


Bij diëten en allergieën is de Schijf van Vijf het uitgangspunt en zijn waar nodig aanvullende criteria gebruikt. Recepten passend in een bepaald dieet, worden met een filteroptie geselecteerd. Deze zijn uitgebreid met ‘weinig zout’ en ‘geschikt voor zwangeren’. Ook mensen die geen varkensvlees willen eten of die op de prijs willen letten, kunnen nu gemakkelijker recepten selecteren. Met deze verbeterde navigatie hebben professionals een handvat om hun cliënten handelingsperspectief te bieden. Daarom nodigen we professionals uit om de receptensite nog meer in te zetten als inspiratiebron voor gezonde en duurzame maaltijden. Daarnaast dagen we receptenschrijvers, samenstellers van maaltijdboxen en maaltijdverstrekkers uit om recepten en maaltijden aan te bieden die voldoen aan de Schijf van Vijf-criteria.


1. Richtlijnen Schijf van Vijf. Voedingscentrum. 2016;4de druk

 

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn en Linda lanceren tijdschrift over groente en fruit

Albert Heijn lanceert samen met de redactie van Linda het tijdschrift ‘Vrucht’. Hiermee willen de partners de consumptie van groente en fruit stimuleren.Albert Heijn doet jaarlijks onderzoek naar groente en fruit. Uit de meest recente groente- en fruitmonitor blijkt dat Nederlanders steeds meer groente en fruit eten. Echter haalt 58% van de ondervraagden...

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Albert Heijn lanceert nieuw tijdschrift over gezondheid

Een nieuw gratis tijdschrift van Albert Heijn, ‘Gezond Vooruit’, moet mensen inspireren om gezonder te gaan eten en leven.De super gaat het tijdschrift huis-aan-huis verspreiden in heel Nederland. Ook is het verkrijgbaar in alle supermarkten van de Albert Heijn. ‘Gezond Vooruit was al een plan dat we hadden, maar nu passender dan ooit’ vertelt Marit...