Synbiotica kunnen diarree verminderen bij kinderen met gastro-enteritis

Pro- en prebiotica kunnen de duur verminderen van diarree als gevolg van acute gastro-enteritis bij kinderen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de KannerKlinik in Luxemburg. De studie is gepubliceerd in Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition.

Gastro-enteritis

Gastro-enteritis is een ontsteking van de mucosa van de maag, dunne darm en/of dikke darm. Meestal wordt die veroorzaakt door een virus, zoals het rota- of het norovirus. Ook een aantal bacteriën en parasieten kunnen de ontsteking veroorzaken. Eén van de symptomen is diarree. Wereldwijd sterven jaarlijks naar schatting 3 tot 6 miljoen kinderen aan infectieuze gastro-enteritis.

attachment-supplementen-300x200 Probiotica, prebiotica en synbiotica

Probiotica zijn bacteriën met een gunstige werking in de darmen. Sommige probioticastammen kunnen de duur van acute diarree verkorten. Prebiotica zijn bepaalde vezels die als voedsel dienen voor deze bacteriën. Combinaties van pro- en prebiotica worden synbiotica genoemd. In deze studie gebruiken onderzoekers zo’n synbiotisch voedingssupplement. Dit bevat de bacteriën Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis en Bifidobacterium infantis. Daarnaast zijn fructo-oligosaccharides toegevoegd als prebiotica.

Kinderen

In totaal namen 46 kinderen (van 3,6 maanden tot 12 jaar oud) deel aan het onderzoek. Alle kinderen hadden acute gastro-enteritis opgelopen in de 48 uur voordat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis. De onderzoekers gaven 26 kinderen het synbiotica-supplement. De andere 20 kinderen kregen een placebo en een vloeistof ter rehydratie.

Consistentie van de ontlasting

Na één dag hadden vijf kinderen (20 procent) die het supplement hadden gekregen een normale consistentie van de ontlasting. In de controlegroep had nog geen enkel kind een normale ontlasting. Op de tweede dag hadden elf kinderen (46 procent) met het supplement een normale ontlasting en drie kinderen (16 procent) in de placebogroep. Dat betekent dat op beide dagen de verschillen significant zijn. Bovendien hadden de kinderen met het supplement gemiddeld korter diarree. Na ongeveer drie (3.04) dagen was de diarree voorbij. Bij de kinderen in de placebogroep duurde dat ruim vier (4.20) dagen.

De onderzoekers concluderen dat het synbiotica-supplement kan helpen om de consistentie van de ontlasting sneller te normaliseren. Deze studie bevestigt eerder onderzoek naar probiotica bij kinderen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Madaga Kindervoeding en Spoony gaan samenwerken

Madaga Kindervoeding en Spoony gaan samenwerken

Madaga Kindervoeding en Spoony bundelen de krachten. Madaga is marktleider in gezonde en verse kindermaaltijden voor de kinderopvang en serveert inmiddels 2,5 miljoen maaltijden per jaar aan 500 kinderopvanglocaties. Spoony is een snelgroeiende food startup met als doel groenten aantrekkelijk te maken voor kinderen. De twee bedrijven zijn opgericht...

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

Oplosbaar of knapperig graag

Oplosbaar of knapperig graag

Deze Amerikaanse onderzoekers bestuderen het eetgedrag van kinderen met het syndroom van Down. Ze hopen dat producenten meekijken. “Het is een grote uitdaging om voedzame producten te maken met de juiste textuur.”