Trending in 2021: stijging groenteconsumptie en duurzame landbouw

11 januari 2021 redactie contentmarketing

Innovatiemanager Friek van Helden en Marketing Directeur Lianne Hanenberg van Bonduelle Benelux zien veel positieve ontwikkelingen in de voedingswereld: consumenten willen voor hun gezondheid en het milieu naar een meer plantaardige voeding en raken ervan doordrongen dat de groenteconsumptie echt omhoog moet. ‘Het fijne is’, vindt Hanenberg, ‘dat we met Bonduelle in deze ontwikkelingen naar een gezonder en duurzamer voedingspatroon een hele goede bijdrage kunnen leveren vanuit onze missie: het creëren van een betere toekomst met plantaardige voeding.’

‘Voor veel mensen wordt een dagje zonder vlees steeds gewoner’, zegt Hanenberg. ‘Peulvruchten zijn dan een belangrijke vervangende bron van eiwitten. Die markt is dankzij deze tendens enorm gegroeid en Bonduelle heeft als marktleider in peulvruchten deze groei gestimuleerd.'

'Je ziet dat ook retailers hun best doen de consument een zetje in de goede richting te geven: er is in de supermarkten steeds meer ruimte voor groente en kijk maar eens in de diepvriesafdeling: daar wordt het 'groene aandeel' van gezonde voedingsmiddelen (groente en fruit) gelukkig steeds groter ten opzichte van het 'rode deel' (snacks, ijs en pizza's). Maar het mag nog veel groener dan het vandaag al is.'

Petra Brands Fotografie Friek van Helden

Andere eetmomenten

Om mensen te helpen meer groente en peulvruchten te eten, een van de aanbevelingen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, introduceerde Bonduelle onder andere groenterijst en -pasta, gemaakt van peulvruchten en groenten. ‘Een mooie manier om meer groente en peulvruchten te eten, zonder dat je je eetgewoonten teveel hoeft te veranderen’, zegt Van Helden daarover.

Hanenberg gaat verder: ‘Om de consumptie van meer groente te stimuleren, mikken we ook op het eten van groenten op andere momenten van de dag, bijvoorbeeld bij de lunch. We hebben verschillende verpakkingsgrootten voor diverse groenten en peulvruchten waar je bijvoorbeeld een lekkere lunchsalade mee kunt verrijken.’

Geen verspilling

‘Onze mini’s zijn daar een mooi voorbeeld van,’ vult Van Helden aan. ‘Kleine blikjes peulvruchten, groente en granen waarmee je heel gemakkelijk ook op andere eetmomenten dan de avondmaaltijd een lekkere en gezonde maaltijd kunt bereiden. We kiezen heel bewust voor verschillende formaten verpakkingen om verspilling tegen te gaan.'

'Ook de groenten en pasta- en rijstvervangers, zoals bloemkool- en broccolirijst, uit de vriezer voorkomen dat je restjes overhoudt. Je neemt wat je nodig hebt en stopt de rest weer terug in de diepvries. Diepgevroren groenten hebben sowieso het voordeel boven verse groentes dat je ze gemakkelijk kunt bewaren en in delen kunt gebruiken. Verse groentes zijn vaak maar beperkt houdbaar.'

'Niet voor niets staat groente nog steeds in de top 3 van wat er aan eten wordt verspild. Dat is eeuwig zonde. We geloven dat een mix van verse en houdbare groente het best bijdraagt aan de inname van voldoende groenten en peulvruchten, zonder dat er regelmatig restanten de prullenbak in gaan.’

Bonduelle belooft

Van Helden: ‘We zijn ons ervan bewust dat er onder consumenten nog veel vragen leven over de gezondheid en duurzaamheid van houdbare en diepvriesgroentes: bevatten blikgroentes nog wel vitamines? Hoe zit het met de toevoegingen, met conserveringsmiddelen, zout en suiker? Zijn blikjes niet slecht voor het milieu?'

'Om dit soort vragen, waaruit blijkt dat er nog een hoop mispercepties zijn, de wereld uit te helpen en om te laten zien wat Bonduelles visie is op gezondheid en duurzaamheid, hebben we onder meer ons Bonduelle Belooft-programma gelanceerd (zie kader). Dit zijn concrete beloftes en doelstellingen voor 2021 en de langere termijn (uiterlijk 2025) op het gebied van duurzame landbouw en voeding. Uiteindelijk willen we als bedrijf het B-corp-certificaat halen, de hoogste internationale standaard op gebied van duurzaamheid.’

Bonduelle belooft

Bonduelle belooft duurzame landbouw:

1. Bonduelle belooft groente altijd vers uit het seizoen van volle grond. De groenten worden in de volle grond verbouwd door Europese telers en binnen 4-12 uur na het oogsten verwerkt.

2. Bonduelle belooft de biodiversiteit en bodem te beschermen. Het gebruik van alternatieve landbouwtechnieken wordt gestimuleerd, om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te beschermen.

3. Bonduelle belooft minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er worden alternatieve ongedierte- en onkruidbestrijdingstechnieken ingezet die het milieu sparen.

Bonduellebelooft duurzame voeding:

4. Bonduelle belooft geen overbodige toevoegingen. Alleen ingrediënten die echt nodig zijn voor de smaak worden toegevoegd. Door de natuurlijke conserveringstechnieken zijn geen conserveringsmiddelen nodig.

5. Bonduelle belooft biologische producten. De meest populaire producten hebben een biologische variant en telers worden ondersteund bij de transitie naar biologische teelt.

6. Bonduelle belooft duurzame verpakkingen. Er worden minder en recyclebare verpakkingen gebruikt. In 2025 moeten al het plastic en

karton 100% recyclebaar zijn. Blik is dat al bijna volledig.

7. Bonduelle belooft plantaardige inspiratie voor chefs. Chefs kunnen online en tijdens workshops van Bonduelle inspiratie opdoen, zodat ze meer plantaardige gerechten kunnen aanbieden.

 

VN8-Trending-Bonduelle-afbeelding-Lianne Hanenberg Lianne Hanenberg

Duurzame landbouw

‘Met het Bonduelle Belooft-programma willen we nog maar eens duidelijk maken dat je met onze groenten en peulvruchten niet alleen een gezonde, maar ook een duurzame keuze maakt’, licht Hanenberg toe. ‘We verwerken alleen seizoensgroenten, voor meer dan 90% afkomstig van Europese telers die groente verbouwen op de volle grond, altijd daar waar de gewassen het best groeien. Doperwten komen bijvoorbeeld uit Noord-Frankrijk en maïs groeit super goed onder de warme zon van Zuid-Frankrijk.'

'Onze fabrieken staan altijd dicht bij de akkers, waardoor we binnen 4 tot 12 uur veruit de meeste groenten in blik of in de diepvries kunnen hebben. Er gaan hierdoor weinig nutriënten verloren. Bovendien worden de groenten op het perfecte rijpingspunt geplukt, juist wanneer ze optimaal van smaak en voedingsstoffen zijn. De telers maken steeds meer gebruik van alternatieve landbouwtechnieken om de bodem te beschermen en biodiversiteit te stimuleren. Ze werken samen met meer dan 300 landbouw specialisten van Bonduelle om te kijken hoe het nog duurzamer kan.’

Gezond en lekker

Omdat het proces van inblikken en -vriezen op zich al de conservering is, hoeft Bonduelle dus helemaal geen conserveringsmiddelen te gebruiken. ‘We voegen alleen een snufje zout toe aan onze blikjes voor de smaak. Echter zo weinig dat veruit de meeste producten 'zoutarm' zijn. Mensen zijn van oudsher gewend aan bijvoorbeeld zout als smaakmaker. Als we ineens het zout zouden weglaten uit onze producten, bestaat het risico dat mensen thuis meer zout gaan toevoegen. We hebben in de afgelopen jaren forse reductiestappen gezet. Suiker zit op een enkeling na helemaal niet meer in onze producten. En voor zout zitten we bijvoorbeeld bij peulvruchten op slechts 0,3 gram zout per 100 gram product.

combi-staffel-HR (1)

Inspiratie

‘We vinden het ook heel belangrijk te laten zien hoe lekker en gevarieerd plantaardige gerechten kunnen zijn’, besluit Van Helden. ‘De horeca kan een veel grotere rol spelen in de transitie naar een meer plantaardige voeding. Daarom geeft onze eigen culinair manager bijvoorbeeld workshops aan cateraars en chefs. Consumenten kunnen online of op de receptkaarten in de supermarkt gemakkelijke recepten vinden waarvoor je juist geen chef-kok hoeft te zijn. Ook op die manier willen we het eten van meer groente en peulvruchten zo lekker, gemakkelijk en toegankelijk mogelijk maken.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bonduelle

Altijd op de hoogte blijven?