Trending in 2021: eet plantaardig voor een gezonde toekomst van de aarde

8 januari 2021 redactie contentmarketing

Alpro produceert al veertig jaar plantaardige producten op basis van soja, haver, amandel, cashew, kokosnoot, hazelnoot en rijst. Dat ze daarmee op de goede weg zijn, werd vorig jaar weer eens bevestigd met onder meer het omvangrijke rapport van de EAT-Lancet-Commissie.

In het rapport van de EAT-Lancet-Commissie wordt uit wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat een dieet met veel plantaardig en weinig dierlijk voedsel noodzakelijk is, willen we een gezonde toekomst voor mens en planeet kunnen waarborgen. De FAO, WHO en EU (in onder meer de Farm-to-Fork-strategie) komen tot dezelfde conclusie.

Voor Alpro alle reden dus om door te gaan met het maken van voedzame, plantaardige en planeetvriendelijke voeding. De grootste uitdaging voor de komende decennia is hoe we 10 miljard mensen kunnen voeden met een gezond en gevarieerd voedingspatroon binnen de grenzen van wat onze aarde te bieden heeft. Wetenschappers van over de gehele wereld kwamen samen in de EAT-Lancet-Commissie om te proberen antwoord te geven op deze vraag.

Volgens hen is de huidige manier van voedselproductie en -consumptie de belangrijkste bedreiging voor de stabiliteit van het klimaat en de ecosystemen. Bovendien ‘vormen ongezonde voedingspatronen tegenwoordig een groter risico op morbiditeit en mortaliteit dan onveilige seks, alcohol, drugs en tabak gezamenlijk’ (1).

'Een optimaal voedingspatroon bestaat voor het grootste deel

uit plantaardig eten'

Het gezonde bord

Een voedingspatroon dat optimaal is voor gezondheid en milieu bestaat volgens de wetenschappers voor het grootste deel uit plantaardig eten. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met verschillende bevolkingsgroepen en hun omgeving; het moet dus ook flexibel zijn. De EAT-Lancet-Commissie verbeeldt het voorgestelde, optimale dieet in het Planetary health plate, het gezonde bord. In hun adviezen focussen de onderzoekers op voedselgroepen: meer volkoren granen, fruit, groenten, noten en peulvruchten en minder dierlijke producten (veel minder dan we vandaag consumeren).

Kijk maar eens naar afbeelding 1, waarin te zien is wat het effect op de gezondheid is van het vervangen van vlees door verschillende plantaardige alternatieven (2). De experts leggen ook de grens vast van wat gezien wordt als een gezonde calorie-inname. Behalve ongezond, is overconsumptie immers een verspilling van voedsel en grondstoffen, met alle gevolgen van dien.

staafdiagram Afbeelding 1. The health effects of consuming an additional portion of different alternative proteins (2).

Onbeperkt voedsel van onze planeet

Om te helpen het Planetary health plate te realiseren, heeft Alpro concrete en specifieke doelen voor 2025 gesteld om de producten en het productieproces nog duurzamer te maken. Er wordt verder gewerkt aan de vermindering van CO2-uitstoot, waterverbruik en afval, inclusief voedselverspilling. Het verlies aan biodiversiteit moet in 2030 op nul staan. Daarvoor wordt er geïnvesteerd in regeneratieve landbouw, zero-impactproductie en circulaire verpakkingen.

Water

Alpro was het eerste bedrijf ter wereld dat planetaire grenzen vaststelde voor water, land, nutriënten en biodiversiteit in de soja- en amandelketen. Het is een partnerschap aangegaan met WWF Nederland en er wordt gewerkt met Context-Based Water Targets. Daarmee kan de eigen watervoetafdruk geïnterpreteerd worden in specifieke regio’s en blijft een gezond ecosysteem behouden. De WWF Water Risk Filter helpt Alpro om specifieke watergerelateerde risico’s te bepalen bij het oogsten van amandelen en soja.

Afval

Afval is pas afval als je het weggooit. Waar anderen afval zien, ziet Alpro grondstoffen. Daar draait het om bij circulaire verpakking. Het doel voor 2025 is dat alle verpakkingen gemaakt zijn van plantaardige of gerecyclede materialen en dat ze 100% recyclebaar zijn. Om verspilling te voorkomen, werkt Alpro bovendien samen met voedselbanken en lokale donatieprogramma’s. Zo gaan producten die niet verkocht kunnen worden niet verloren.

Heerlijk plantaardig, lekker voedzaam

Met de gezondheidsdoelen voor 2025 gaat Alpro nog een stap verder in wat de afgelopen 40 jaar al gebeurde: nog meer plantaardige, gezonde nutriënten, vezels, vitaminen en mineralen en minder zout, suikers en verzadigde vetten. Vezels zijn gunstig voor de werking van de darmen, ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten en op sommige vormen van kanker. Veel mensen eten er helaas veel te weinig van. Een van de gezondheidsdoelen van Alpro voor 2025 is dan ook om 50% van de producten in termen van volume te transformeren tot een ‘bron van vezels’.

Minder verzadigd vet, zout en suiker

Het ‘natuurlijke’ gezonde vetprofiel van plantaardige producten wordt zoveel mogelijk behouden in de producten van Alpro. Omdat verzadigde vetten beter vermeden kunnen worden, zal in 2025 meer dan 70% van de producten een laag gehalte aan verzadigde vetten hebben. Gezien de omvang van het probleem van overgewicht en obesitas staat nog een duidelijk doel voorop.

Richting 2025 moet 65% van de producten weinig of geen suikers bevatten of enkel suikers die afkomstig zijn van fruit. Ook aan de hoeveelheid zout wordt gewerkt: over vijf jaar heeft 95% van de producten een laag zoutgehalte, onder het motto: Weg met het zout, kom maar op met de smaak!

Eiwitten van hoge kwaliteit

Aminozuren en eiwitten zijn de bouwstenen van het leven. Alpro wil ook de komende jaren nieuwe, plantaardige voedingsalternatieven bieden die eiwitten bevatten van hoge kwaliteit of een mix van eiwitten, om voldoende van de essentiële aminozuren te kunnen garanderen. Bovendien worden de producten nog versterkt met calcium en vitaminen.

Toegankelijk en transparant

Voor het veranderen van eetpatronen is kennis de sleutel. Daarom kiest Alpro voor volledige transparantie over het voedingswaardeprofiel van zijn producten en het hele proces, van veld tot bord. Het bedrijf wil zichzelf blijven heruitvinden en zich ervoor inzetten om plantaardige voeding overal beschikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Uiteindelijk deelt iedereen in de overwinning als het ‘Planetaire bord’ wint.

Referenties

  1. Walter Willet et al. Food in the Anthropocen: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable foodsystems. 2019. https://www.thelancet.com/commissions/EAT
  2. Godfray HCJ et al. Meat: the Future series, Alternative Proteins. White paper prepared by the Oxford Martin School, Oxford University for the World Economic Forum’s Meat: the Future dialogue series. 2019

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alpro

Altijd op de hoogte blijven?