Trending in 2021: mensen meer groenten en fruit laten eten kan echt!

21 december 2020 redactie contentmarketing

In 2020 zijn de huishoudelijke aankopen van verse groenten en fruit in Nederland in de eerste acht maanden met maar liefst 9% gestegen. De afgelopen jaren bleef de verkoop nagenoeg stabiel. Onderzoek toont volgens het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit aan dat door de coronacrisis een groep mensen bewuster en gezonder is gaan eten. Karin Bemelmans: “Het is goed deze positieve trend vast te houden en mensen te blijven stimuleren meer groenten en fruit te eten. Want we eten met elkaar nog altijd te weinig uit dit gedeelte van de Schijf van vijf.”

Karin Bemelmans is coördinator van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF), een samenwerkingsverband tussen overheid en het bedrijfsleven. GroentenFruit Huis, het CBL, het Voedingscentrum en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekken in dit verband samen op.

Het NAGF is opgezet om bij te dragen aan duurzaam en gezond eten door in te zetten op de verhoging van de consumptie van groenten en fruit. Bemelmans: “Een stijging van de consumptie van groenten en fruit is van maatschappelijk belang. We weten dat een stijging bijdraagt aan een gezondere maatschappij en daardoor aan lagere ziektekosten.”

Nederland haalt advies niet

“Iedereen is er dan ook echt van overtuigd dat er meer groenten en fruit gegeten moet worden. In de hele wereld is er niet één land waar iedereen het advies van 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag per persoon iedere dag haalt. Nederland doet het zelfs slecht ten opzichte van veel landen."

"Uit cijfers van de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM volgt dat de gemiddelde consumptie in Nederland van groenten 131 gram op 6 dagen in de week is, en van fruit 113 gram op slechts 4 dagen van de week (voor de totale bevolking 1-79 jaar). De oorzaak? In Nederland eten wij eigenlijk alleen maar groenten bij het avondeten. In bijvoorbeeld Zuid-Europese landen eet men ook bij de lunch veel meer groenten en fruit.”

Meer groente en fruit? Het kan!

Bemelmans vervolgt: “Wat we nu zien is dat die gewenste stijging van de consumptie van groenten en fruit echt mogelijk is. Door de coronaperiode zijn mensen structureel meer met recepten aan de slag gegaan om thuis te koken, natuurlijk ook doordat de horeca dicht was. Op onze website Veggipedia.nl zijn nog nooit zoveel recepten met groenten bekeken als dit jaar."

"Ook zien we dat er naar veel meer verschillende en nieuwe soorten groenten is gekeken. Vanuit het NAGF willen wij graag deze trend nog meer stimuleren door nóg meer inspiratie en informatie te bieden. Door mensen nog meer keuzes te bieden en ze groenten te laten uitproberen. Want wat je ook ziet is dat als mensen thuis koken, de porties groenten en fruit veel groter zijn dan in restaurants.”

'De gewenste stijging van de consumptie van groenten en fruit is echt mogelijk.'

Collectief inzicht

De stijgende consumptie van groenten en fruit in de coronaperiode heeft ook laten zien dat consumenten een collectief inzicht hebben wat betreft de gezondheidseffecten van groenten en fruit. De gedachte is heel sterk dat als je meer groenten en fruit eet, je weerbaarder bent tegen het coronavirus.

Bemelmans vult aan: “Een andere observatie is dat vooral de wortelen, knollen en kolen gehamsterd werden aan het begin van de lockdown in maart. Van langer houdbare en ongesneden groenten werden voorraden aangelegd, die omzetcijfers zagen we stijgen. Terwijl in de supermarkten de vraag naar de zakken gesneden groenten en maaltijdsalades daalde.”

Ieder moment van de dag

Bemelmans is ervan overtuigd dat we de positieve trend naar de hogere consumptie ook vast kunnen houden door veel meer eetmomenten op de dag te hebben van groenten en fruit: “Eigenlijk willen we dat mensen overal op elk moment van de dag fruit en groenten binnen hun bereik hebben, op de zogenoemde stopplaatsen. In de wachtkamer bij de dokter of het ziekenhuis, in de kantines van scholen en bedrijven, in hotels, bij tankstations en sportclubs."

"Een goed voorbeeld is vergaderfruit en -groenten. Zet een paar bekertjes met snoepgroente neer en het gaat altijd op tijdens een vergadering. Wij zien echt toekomst in groenten en fruit every moment, every day. Een grote uitdaging hierbij is de fijnmazige distributie die hiervoor nodig is, maar ongetwijfeld zijn er ondernemers die hier juist een kans in zien.”

Meer groenten en fruit tijdens de lunch

Het NAGF gaat, om te komen tot meer eetmomenten per dag, de komende tijd inzetten op de lunch als extra eetmoment van groenten en fruit. Bemelmans legt uit: “We hebben een onderzoek naar lunchgedrag gedaan. Het blijkt dat we nog maar weinig groenten en fruit bij de lunch eten, maar dat we daar wel aan herinnerd willen worden. Wij geven graag tips hoe je bijvoorbeeld na de paprika, tomaatjes, komkommer en avocado, ook kunt denken aan een groenteomelet of groentesoep."

"Afgelopen 14 oktober was de door ons uitgeroepen Nationale Groente- en Fruitdag. Ook daar was het thema ‘GroenteFruitrijke Lunch’ en werd de Fruit & Veg Award uitgereikt aan Luuks Kitchen omdat hij als foodblogger zijn volgers het meest en enthousiast inspireerde met kleur-, groente- en fruitrijke recepten.”

Positief over de toekomst

De rol van NAGF is inspireren en stimuleren en partijen verbinden. “Het bekend maken van goede voorbeelden en het bij elkaar brengen van de verschillende partijen is een belangrijke taak,” aldus Bemelmans. “We moeten laten zien dat er kansen liggen voor iedereen. De winst voor de maatschappij is er nadrukkelijk in de vorm van lagere zorgkosten, daarom zou het zo goed zijn als de overheid de BTW op groenten en fruit zou verlagen of meer goede initiatieven zou financieren."

"Maar ook het bedrijfsleven kan zijn kansen pakken door te innoveren, kijk naar de trend van groentepakketten bij de supermarkt en het toegenomen aanbod van kleinere porties maaltijdsalades die bedoeld zijn voor de lunch. Of wat te denken van de fruitbakjes die bedrijven bij hun medewerkers thuisbezorgen. Door het stimuleren van dit soort initiatieven is het echt mogelijk om de groenten- en fruitconsumptie te verhogen!”

Dit artikels is tot stand gekomen in samenwerking met NAGF 

Altijd op de hoogte blijven?