Veelvuldige schermgebruikers hebben een ongezonder voedingspatroon dan mensen die een lagere schermtijd hebben

Pretty young woman working at the computer and eat bread. Unheal

Wie veel achter zijn scherm zit, blijkt minder goed te scoren op positieve gezondheidskenmerken. Ook het voedingspatroon van veelvuldige kijkers is ongezonder dan van degenen die minder vaak achter hun scherm zitten.

Onderzoekers in de Verenigde Staten gingen na wat de invloed van schermtijd is op de gezondheid. Daarbij keken ze naar de relatie tussen de schermtijd op diverse apparaten en zaken als voedingsgewoonten, slaapduur, stress, zelf geschatte gezondheid, fysieke activiteit en body mass index.

De onderzoekers ondervroegen 900 volwassenen. Hun resultaten publiceerden ze in BMC Public Health.

Ongezonde voedingskeuzes en negatieve gezondheidseffecten

Veelvuldige gebruikers hebben volgens de studie een totale schermtijd van gemiddeld 17,5 uur per dag. Volgens de onderzoekers rapporteren deze veelvuldige gebruikers de ongezondste voedingspatronen. Ook scoren ze minder op gezondheidsgerelateerde kenmerken in vergelijking met de matige en lichte gebruikers. Matige gebruikers hebben volgens de studie  gemiddeld 11,3 uur per dag schermtijd en lichte gebruikers gemiddeld 7 uur per dag.

De onderzoekers concluderen dat naarmate de kijktijd op schermen toeneemt, er slechtere voedingskeuzes worden gemaakt en andere negatieve gezondheidsgerelateerde effecten vaker voorkomen.

Voedingsgewoonten per type scherm

Ook is er volgens de onderzoekers nog een onderscheid te maken tussen verschillende typen schermen en de invloed ervan op de gezondheid. Veelvuldige gebruikers van smartphones hebben bijvoorbeeld de laagste slaapkwaliteit. Er komen volgens het onderzoek meer ongezonde voedingspatronen voor bij veelvuldige gebruikers van tv en smartphones. Veelvuldige gebruikers van laptops en tablets hebben daarentegen vaker een gezond voedingspatroon.

Binge-watching en voedingspatroon

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er een verband is tussen binge-watching en ongezonde voedingspatronen. Binge-watching is hierbij gedefinieerd als het bekijken van meerdere afleveringen achter elkaar van een televisieprogramma.  Voorbeelden van dit ongezonde voedingspatroon zijn een frequente consumptie van fastfood en gezamenlijk eten voor de televisie. Ook zien de onderzoekers dat er een verband is tussen binge-watching en een toename van stress.

Fastfood tijden schermgebruik

Chris Wharton, onderzoeker aan de Arizona State University: ‘een groot deel van de groep ‘veelvuldige gebruikers’ was tijdens het schermgebruik fastfood aan het consumeren. Dus het gemak van schermgebruik lijkt verband te houden met het gemak van fastfood.’ Laptops zijn daarbij een uitzondering omdat deze waarschijnlijk vaker worden gebruikt voor werk dan entertainment, aldus onderzoeker Wharton.

Lees ook
Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Implementatie intenties, altercasting, de foot-in-the-door techniek, boosting, nudging. De lijst aan gedragsveranderingstechnieken is inmiddels zó lang, dat het voor professionals een uitdaging kan zijn om ze allemaal te kennen, laat staan toe te passen in de praktijk. Kortom: een goede aanleiding om – wat het Voedingscentrum betreft – hier een van...

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.