Verband tussen voedingsvezels en depressie

Good carbohydrate fiber rich food

Een hogere dagelijkse inname van voedingsvezels houdt verband met een lager risico op depressie bij premenopauzale vrouwen. De associatie kan gedeeltelijk verklaard worden door interacties tussen de darmen en hersenen.

Dat suggereert een onderzoek gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS). De studie onderzocht de relatie tussen de inname van voedingsvezels en depressie bij vrouwen naar status van menopauze. 5.800 vrouwen van verschillende leeftijden namen deel.

Vezels zijn een algemeen aanbevolen onderdeel van een gezond dieet. Ze hebben verschillende gezondheidsbevorderende effecten; van gewichtsbeheersing tot het verminderen van het risico op diabetes, hartaandoeningen, sommige soorten kanker en dus depressie. Vezels komen voornamelijk voor in fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten.

Depressie

Depressie is een veel voorkomende en ernstige psychische aandoening. Het beïnvloedt niet alleen het vermogen van een persoon om dagelijkse activiteiten uit te voeren, maar kan ook leiden tot zelfmoord. Naar schatting lijden wereldwijd meer dan 264 miljoen mensen aan een depressie, en het aantal neemt in de loop van de tijd toe. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan mannen. Er bestaan verschillende theorieën waarom dit het geval is. Zo zijn bijvoorbeeld veranderingen in hormoonspiegels bij perimenopauzale vrouwen in verband gebracht met depressie.

Eerder onderzoek toont aan dat leefstijlinterventies, waaronder dieet, lichaamsbeweging en mindfulness, het risico op depressie kunnen helpen verminderen. Ook zijn de voordelen van vezels voor de geestelijke gezondheid al eerder gesuggereerd.

Verband vezelinname en depressie

Het onderzoek wijst op een omgekeerd verband tussen de inname van voedingsvezels en depressie bij premenopauzale vrouwen na correctie voor andere variabelen. De vrouwen met een grotere vezelinname vertoonden minder symptomen van depressie dan vrouwen met een lagere vezelinname.

Volgens de onderzoekers was er geen significant verschil te zien bij postmenopauzale vrouwen. Onderzoek suggereert dat oestrogeendepletie een rol kan spelen bij het verklaren waarom postmenopauzale vrouwen niet zoveel baat hebben bij verhoogde voedingsvezels. Oestrogeen zou de balans van darmmicro-organismen van premenopauzale en postmenopauzale vrouwen beïnvloeden.

Interactie darmen en hersenen

Het verband tussen voedingsvezels en depressie kan volgens de onderzoekers gedeeltelijk worden verklaard door interacties tussen de darmen en de hersenen. Veranderingen in de samenstelling van de darm-microbiota zou de neurotransmissie kunnen beïnvloeden. Vezels vergroten de omvang en diversiteit van de darmflora.

Kip-en-ei verhaal

Net als bij de kip en het ei is het bij het verband tussen vezels en depressie onduidelijk wat oorzaak is en wat gevolg. Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van de NAMS: ‘Deze studie benadrukt een belangrijk verband tussen de inname van voedingsvezels en depressie, maar de richting van het verband is onduidelijk. Vrouwen met een betere mentale gezondheid hebben mogelijk gezonder gegeten en meer vezels geconsumeerd, of een hogere vezelinname heeft mogelijk bijgedragen aan een verbeterde gezondheid van de hersenen door modulering van het darmmicrobioom. Ook zou het nog een combinatie daarvan kunnen zijn.’

Je bent wat je eet

Faubion vervolgt: ‘Desalniettemin is het nog nooit zo waar geweest dat 'je bent wat je eet', aangezien wat we eten een diepgaand effect heeft op het darmmicrobioom, wat een sleutelrol blijkt te spelen bij gezondheid en ziekte.’

Lees ook
Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Gezondere producten beter zichtbaar in de supermarkt

Leidt het plaatsen van meer gezonde producten op ooghoogte in de supermarkt tot het vaker kopen van deze producten? Wetenschappers gaan dit uitzoeken.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica.