Voedingspatroon op school aanpakken

15 september 2021 Naomi Heidinga

Joran Broer heeft sinds 2018 een eigen diëtistenpraktijk: Voedingsadvies Broer. Er wordt gewerkt op twaalf locaties en in september gaat de zevende diëtist voor de praktijk aan de slag. Naast het managen van de praktijk en het houden van spreekuren, geeft hij les op de Pabo en opleidingsinstituut Start2Move. Alles vanuit zijn wens om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.

Naast het werk in zijn eigen diëtistenpraktijk, geeft Joran Broer les op twee verschillende onderwijsinstituten. “Ik doceer op de Pabo, dus in mijn klas zitten toekomstige basisschoolleraren. In een of twee blokken leer ik ze meer over gezonde voeding voor kinderen. Natuurlijk bepalen vooral de ouders het voedingspatroon van kinderen. Maar kinderen zitten zo’n dertig uur per week op school. Wat daar gebeurt heeft dus invloed. Veel scholen voeren op dit vlak al actief beleid. Bijvoorbeeld door schoolmelk te promoten en regels te hanteren voor wat de kinderen mee mogen nemen naar school. Ze mogen soms alleen water of thee meenemen om te drinken en fruit en groente als tussendoortje.” Dergelijke interventies zijn belangrijk, vindt Broer. “Want hoe langer kinderen overgewicht houden, hoe groter de kans is dat ze als volwassene ook te zwaar zijn. Het is dus belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken.”

Tijdens de lessen houdt Broer de leraren in spé eerst een spiegel voor: hoe zit het met hun eigen leef- en voedingsstijl? “Zij zijn het voorbeeld voor de kinderen. Vervolgens ga ik in op wat gezonde voeding is voor kinderen. Ze hebben vanwege hun lengte, groei en energieverbruik een andere voedingsbehoefte dan volwassenen.”

“We werken op twaalf locaties, bijvoorbeeld bij huisartsen en op sportscholen”

Bij Start2Move geeft hij les aan toekomstig gewichtsconsulenten. “Je zou kunnen zeggen dat ik mijn concurrentie opleid. Tot nu toe is dat nog maar een keer voorgekomen: toen had ik iemand in de klas die bij mij om de hoek werkte. Ik krijg weleens de vraag waarom ik andere mensen wil opleiden, want daardoor heb ik immers straks wellicht zelf geen werk meer? Maar ik denk wat dat betreft niet commercieel, ik wil gewoon zoveel mogelijk mensen helpen. De huidige realiteit is, gezien onze obesogene samenleving, dat we het met één praktijk niet gaan redden. En mocht dat ooit wel het geval zijn, dan krijg ik tijd om een andere droom te verwezenlijken: een eigen koffiezaakje in Rotterdam!”

De start van een eigen praktijk kwam niet voort uit een langgekoesterde wens, of de keuze om niet langer voor een baas te willen werken. “Nee. Na mijn studie werkte ik van mijn twintigste tot mijn drieëntwintigste voor een praktijk in Gorinchem. Regelmatig stond ik daarvoor een uur per dag in de file. Dat wilde ik niet. Ik heb ontslag genomen en bij andere praktijken gesolliciteerd, maar destijds waren er niet veel vacatures. Na zes maanden zonder werk te hebben gezeten, ben ik voor mezelf begonnen.” Met succes. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een praktijk met zeven diëtisten in dienst. “We werken op twaalf locaties, bijvoorbeeld bij huisartsen en sportscholen. Naar die plekken zijn we zelf niet actief op zoek, we worden veelal gevraagd. In het eerste jaar van mijn praktijk heb ik zo’n veertig mails gestuurd naar verschillende huisartsenpraktijken en sportscholen. Het leverde toen geen reacties op. Nu is het omgekeerd.”

“We gebruiken geen afslank­producten, wat we wel bieden is een leefstijlinterventie”

Het succes is volgens Broer te danken aan de goede naam die inmiddels is opgebouwd. “Lang heb ik niet geweten waarmee we ons precies onderscheiden. Nu denk ik: het is de aandacht die we geven aan onze cliënten. We communiceren naar onze klanten over onze drie geboden: persoonlijk, praktisch en professioneel. Ik ging er altijd vanuit dat aandacht vanzelfsprekend was, maar dat is niet zo, heb ik gemerkt. Die aandacht blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat we mensen nabellen over hoe het gaat, ook als ze al een tijdje niet zijn komen opdagen bij afspraken. We merken dat onze cliënten dit waarderen. Ze hebben behoefte aan een stok achter de deur. We hebben inmiddels zo’n duizend mensen in begeleiding en ik kan zeggen dat geen van hen ontevreden is over onze dienstverlening.”

Bij Broer Voedingsadvies geloven ze niet in pillen en poeders. “We werken niet samen met leveranciers van afslankproducten. Sommige producenten hadden best aantrekkelijke deals, maar we hebben ze allemaal afgeslagen. Wat we wel bieden is een gecombineerde leefstijlinterventie. Vanuit dat oogpunt werken we samen met fysiotherapeuten, sportverenigingen en sportcoaches.”

Met nu al twaalf vestigingen weet Broer niet hoe de toekomst eruit zal zien. “Misschien hebben we over een jaar dertig vestigingen of zitten we nog op twaalf. We gaan niet actief op zoek, maar willen wel graag waar nodig gaten opvullen. Voor mij is de grootste uitdaging om de balans te bewaren tussen managen en het uitvoeren van mijn vak. Het opleiden van nieuwe diëtisten binnen onze praktijk kost veel tijd. Veertien uur per dag werken maakt mij echter niet gelukkig, dus dat wil ik niet meer doen.”

Altijd op de hoogte blijven?