Voedselallergie en kwaliteit van leven bij kinderen *

attachment-Pas-op-maart-2009

Voedselallergie kan helaas nog niet worden genezen. De enige behandeling is strikte vermijding van de voedingsmiddelen waar iemand allergisch voor is. Dit kan het normale dagelijkse leven behoorlijk verstoren. Om inzicht te krijgen in de invloed die voedselallergie heeft op de kwaliteit van leven van kinderen, is er in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een ziektespecifieke, gezondheidsgerelateerde kwaliteit-van-leven (HRQL) vragenlijst ontwikkeld en gevalideerd speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Deze vragenlijst wordt door de kinderen zelf ingevuld en is ontwikkeld in het kader van het EuroPrevall-project, een grootschalig multi-disciplinair Europees onderzoek naar voedselallergie.


In de eerste fase van de ontwikkeling van de vragenlijst (item generatie), werd aan kinderen via interviews gevraagd wat zij vervelende aspecten vonden van hun voedselallergie in het dagelijkse leven. In de tweede fase (item reductie) werd de lange lijst van items die verzameld was in de eerste fase, gereduceerd tot de meest belangrijke items. Dit resulteerde in de uiteindelijke vragenlijst: Food Allergy Quality of Life Questionnaire - Child Form (FAQLQ-CF). In de derde fase (validatie) werd onderzocht of de vragenlijst datgene meet wat hij behoort te meten. Met behulp van het berekenen van correlaties tussen de FAQLQ-CF en de Food Allergy Independent Measure (FAIM) hebben we acceptabele niveaus van constructvaliditeit kunnen aantonen.


Belang van de vragenlijst

Ten eerste geeft het meten van HRQL inzicht in de invloed die een bepaalde ziekte of aandoening heeft op de patiënt, vanuit het perspectief van de patiënt zelf. Het meten van HRQL kan door artsen gebruikt worden om inzicht te krijgen in de specifieke problemen waar een patiënt tegenaan loopt. Zo kan de arts de patiënt helpen om beter om te gaan met zijn of haar problemen. Ten tweede kunnen HRQL-vragenlijsten in de wetenschap gebruikt worden om het effect van (nieuwe) interventies te onderzoeken. Uiteindelijk kan dit helpen om de kwaliteit van de behandeling en de uitkomsten voor de patiënt te verbeteren. Ten slotte hebben mensen met voedselallergie meestal geen lichamelijke klachten, maar er is wel een voortdurende ‘ernst’ aanwezig die veroorzaakt wordt door de noodzaak om continu bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en de psychosociale gevolgen hiervan. HRQL is de enige beschikbare uitkomstmaat die deze voortdurende ernst van voedselallergie kan meten.


Flokstra-de Blok BMJ, DunnGalvin A, Vlieg-Boerstra BJ et al. Development and validation of a self-administered Food Allergy Quality of Life Questionnaire for children. Clin Exp Allergy 2009;39(1):127-37.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 3 van maart 2009 op bladzijde 32

Lees ook
Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.